Son zamanlarda ülkemizde ev hanımlarına emeklilik yasası gündeme gelerek pek kişiye umut oldu. Son 5 – 6 yıldır gündemde olan bu emeklilik konusu yavaş yavaş netleşmeye başladı. Yeni yasa sayesinde çalışmaya ve maddi geliri olmayan ev hanımları için emeklilik hakkı doğdu. TBMM komisyonuna sevk edilen yasa tasarısı ev hanımlarının çok daha rahat bir şekilde yaşlılık geçirmesini hedefliyor. Ülkemizdeki milyonlarca ev hanımı koşulları yerine getirdiği takdirde bu yasadan kolay bir şekilde yararlanacak.
Pozitif ayrımcılık anlamında kadınların en çok maddi olarak ihtiyaçlarının olduğu dönem yaşlılık dönemleridir. Yasa ana hedef yıllardır çalışmamış ve SGK ile alakası olmayan kadınların yaşlandıkları zaman kimseye ihtiyaç duymadan kendi başlarına hayatlarını devam ettirmesi. Kadınların yaşlılık dönemlerinde yaşadıkları maddi sorunlar fazlası ile gündeme geliyordu. Yasaya göre 1970 yılından daha önce doğmuş olan kişiler kolayca emeklilik hakkı alabiliyor. Bununla birlikte 1995 yılından günümüze kadar evli kalan kişiler için de emeklilik oldukça kolay bir hal alıyor.
Bu Yazımızda Neler Var:
Ev Hanımlarına Emeklilik Şartları Nelerdir?
Çocuk bakımı, temizlik ve diğer işler derken kadınların çalışmasına ya da ekstra bir gelir elde etmesine zaman kalmıyor. TBMM komisyonuna sevk edilen yasa her ev hanımını kapsamıyor. Yasadan yararlanarak emekli olmak isteyen ev hanımlarının belli başlı şartları yerine getirmesi gerekiyor. Ya da ev hanımlarının halihazırda bu şartları yerine getirmiş olması lazım. Aksi takdirde bu yasadan yararlanmak mümkün değil. Bu şartlar ise şunlardır:
- Şartlar arasında ilk sırada ev hanımlarının 25 yıl evli kalmış olması gerekiyor. Aksi takdirde bu yasadan yararlanmak mümkün değil.
- Ev hanımlarının 50 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Yani 20 yaşında evlenip 25 yıl evli kalmış bir kadın 45 yaşında olduğu için emekli olamıyor. 50 yaşına geldiği zaman emekli olmaya hak kazanıyor.
- Ev hanımlarının aktif olarak SGK ile ya da ekstra bir maaş ile hiçbir şekilde gelir elde etmemesi gerekiyor. Böyle bir geliri olan kadınların da yasadan yararlanması mümkün değil.
- Yasa sadece hiç çalışmamış ev hanımlarını kapsamıyor. Aynı zamanda belli bir süre çalışmış ve 50 yaşını doldurmasına rağmen emekli olmayan ev hanımlarını da kapsıyor.
- 50 yaşı üstündeki ev hanımlarının malullük ya da yaşlılık aylığı alması da yasadan yararlanmasına engel oluyor.
- Üzerine gayrimenkul olan ve bu yüzden de gelir vergisine tabi olan ev hanımlarının da bu yasadan yararlanması mümkün değil.
Ev Hanımları Nasıl Emekli Olur?
Evli bayanların emekli olması için iki farklı yöntem var. Ev hanımları istedikleri iki şekilde de bu yasadan yararlanabilir.
- İlk olarak 25 yıllık ev hanımlarına emeklilik şartları dikkat çekiyor. Yani ev hanımları sigorta başlangıç tarihinden itibaren 25 yıl boyunca her ay primlerini ödeyerek emekli olabilir. 50 yaş zorunluluğu olan bu ilk yöntemde daha erken yaşlarda emekli olmak söz konusu değil.
- Bir diğer yöntem ise 15 yıl boyunca prim ödeyerek emekli olmak. Ödemeler daha erken sürse de bu yöntemi seçen ev hanımları ancak 61 yaşına geldikleri zaman emekli olabiliyor. Yani SGK ev hanımlarına emeklilik hakkı verirken 50 yaşı minimum olarak tutuyor.
Ev Hanımlarının Emeklilik Ödeme Primleri Nasıl?
Ödeme yapacak ev hanımları için de 2 farklı yöntem var.
- İlk yöntem analık borçlanması olarak geçiyor. Bu yöntem ile ev hanımları her gün için 31,39 TL ödemek zorunda. Toplamda ise ev hanımlarının 226 Bin TL ödemiş olması gerekiyor.
- Bir diğer yöntem ise gurbetçi ev hanımlarını kapsıyor. Günümüzde gurbette yaşayan ve emekli olmak isteyen ev hanımlarının günlük ödemesi ise 44.14 TL. Toplam olarak ise gurbetçi ev hanımlarının 317 Bin 808 TL ödeme yapması gerekiyor.
Ev Hanımları Daha Sonra İşe Girebilir Mi?
Ev hanımlarına emeklilik hakkının verilmesi onların ilerleyen dönemlerde işe girmesine engel değil. Yani yasadan yararlanarak sigortalarını başlatan ev hanımları daha sonra işe girebilir.
Ev Hanımlarının Emekli Olması İçin Yerine Getirmesi Gereken Şartlar Neler?
- Ev hanımlarının SGK ile bağlantısı olmamalı
- 25 yıl ya da daha fazla evli kalmalı
- 50 yaşını geçmemeli
- Hiçbir gelirinin olmaması
Ev Hanımları Yasadan Yararlanmak İçin Nereye Başvurmalı?
Yasanın gündeme gelmesi ile birlikte ev hanımlarına emeklilik için nereye başvurulur konusu da gündeme geldi. Çünkü ilk olarak bu işlemin bakanlıklar tarafından yürütüleceği tahmin edilmekteydi. Fakat yapılan açıklamalar ile tüm sürecin SGK tarafından yürütüleceği açıklandı. Ev hanımları en yakın SGK’ya giderek işlemlerini başlatabilir.