Çadırla kamp için gerekenler her zaman için ilgi çeken bir konu aslında. Covid-19 pandemisi kelime dağarcıklarına yeni normal kelimesini kattı. Yeni normal kelimesinin hayatlara katılması ile birlikte, sosyal hayat ve özel yaşamın izole bir şekilde devam etmesinin yanında, yaz aylarının gelmesiyle tatil anlayışları da izole alternatifler üzerine değişmeye başladı.
Doğanın önemini daha iyi anlamak bir yana, kalabalık içerisinde bulunmaktan çekinilen bugünlerde kamp ve karavanlı tatil anlayışları birçok kişinin dikkatini çekmeye başladı. Peki kamp yaparken, çadır kurarken nelere dikkat etmek gerekiyor, tatilin olumsuzluklar karşısında keyif kaçıran anılar bırakmaması için hangi önlemler alınabilir, bu yazımızda sizin için derledik.
Çadır ile kamp kurmak için kampingler tercih edilebileceği gibi doğal ortamda da kamp kurulabilir. Doğal ortamda, herhangi bir işletmenin olmadığı bir bölgede kamp kurmak için daha önceden kamp tecrübesinin olması her zaman daha avantajlı olacaktır. Her ne kadar kampingler birçok konuda çadır kurmaya uygun ortam sağlıyor olsalar da bazı kurallara uyularak çadırda tatil yapmanın keyfi daha fazla çıkartılabilir.
Bu Yazımızda Neler Var:
Çadırla Kamp İçin Gerekenler:Uygun Çadır
Çadır seçimi yaparken; ne kadar süre konaklama yapılacağı, kaç kişi ile çadırda kalınacağı, hangi bölgede ve mevsimde daha çok konaklama yapılacağı gibi kriterler öncelikli olarak belirlenmeli ve buna uygun olarak çadır tercih edilmelidir.
Çadırın çok küçük olması konfor açısından sorun yaratabilirken, büyük bir çadır seçimi kısa süreli ve belirli bir rotada birkaç günlük konaklamalar ile yapılacak gezilerde çadırı kurup toplama açısından can sıkabilir. Ayrıca her kamping alanının büyük çadırda konaklama yaptırmak için yeterli büyüklükte ayrılmış çadır alanı bulunmayabilir bu durum da dikkate alınmalıdır.
Çadırın kaç kişilik olacağı konusunda da her zaman artı bir kişi şeklinde düşünerek çadır boyutuna karar vermek gerekmektedir. Örneğin 2 kişi olarak konaklanacak bir çadırın 3 kişilik olması hem rahat bir dinlenme alanı yaratacak hem de çantalar vb. gibi kişisel ihtiyaçların çadır içerisinde sıkışıklık yaratmadan yerleştirilmesini kolaylaştıracaktır.
Çadır kurup toplama konusunda endişeler varsa ya da çadırı kurmak için uğraşmak istenmiyorsa, bu durumda kendinden kurulan otomatik kurulum çadırlar tercih edilebilir. Bu tarz çadırlar, çadırın çantasından çıkması ile birlikte otomatik olarak kurulur, sadece içini düzenlemek kalır. Fakat otomatik kurulan çadırlar kurulum aşamasında her ne kadar kolaylık sağlıyorsa da, toplama aşaması da bir o kadar zorlu olabiliyor, dikkat etmek gerekiyor.
Yatarken Uyku Tulumu mu, Mat mı yoksa Şişme Yatak mı?
Uyku tulumu özellikle soğuk havalarda çok daha korumalı olsa da yazın sıcak gecelerinde ve sabah uyanıldığında ter içerisinde kalmanıza sebep olabilir. Mat kullanımı ise çadırın tabanının yatacak yer ile ayrılması noktasında yardımcı bir aparat olup aslında yatak görevi görmemektedir. Şişme matlar bir derece daha rahat uyku sağlasa da şişme yatak her zaman çadır içi konaklamada en konforlu uyku ve dinlenme imkanını veren seçenek olacaktır.
Çadırı Kurmadan Önce…
Çadır kurulacak yerin seçimi çok önemlidir. Çadır kurmadan önce bölgede keşif yapılması, ertesi gün çadırın yerini değiştirmek zorunda kalmaktan ya da bölgeyi terk etmek zorunda kalmaktan kurtaran önlemler arasındadır.
Güneş Yönleri
Güneşin ne taraftan doğduğu ve battığı hesaplanmalı, bölgeyi iyi bilen birilerine sorulmalı ya da akıllı telefon uygulamaları yardımı ile yönler bulunmalıdır. Güneşin doğduğu alana çadır konumlandırılırsa sabah gün doğumu ile birlikte çadırdan çıkmak zorunda kalınabilir. Çadırın akşam güneşini alması, genellik akşam saatlerinde dışarıda olunduğu için çok daha uygundur. Mümkünse ağaç gibi gölgelik bir yere çadırı konumlandırmak da sabah saatlerinin daha rahat geçmesini sağlayacaktır.
Çadır Zemini
Çadırın konumlanacağı zemin düz olmalıdır ve arazinin büyük taşlardan ve rahatsızlık verecek eğimlerden temizlenmesi gerekmektedir. Genellikle çadırın ön alanında oturulup dinlenileceği için ön tarafının da kamp sandalyeleri için uygun olmasına dikkat edilmelidir.
Çadırla Kamp İçin gerekenler:Konaklama Esnasında…
Çadır kurulumu yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken en önemli kural, çadır kapısının sürekli kapalı tutulmasıdır. Hava sirkülasyonunun olması için çadırda genellikle tül ve kumaş olmak üzere 2 fermuarlı kapı bulunur. Çadır modeline göre yatılacak alanın bulunduğu kısmın tamamen kapalı olduğu gün içerisinde sık sık kontrol edilmeli ve herhangi bir sebeple yatak alanına girilip çıkıldığında fermuarların tamamen kapatıldığına emin olunmalıdır. Birbirleri ile birleşen 2 fermuar şeklinde yapılan çadır kapılarında fermuarları, alt kısımda değil üst kısımda birleştirmek, hem kontrol ederken hem de oluşabilecek açıklıklarda içeriye böcek, sinek, toz vb. girmemesi ya da girmesinin zorlaşması adına daha uygun olacaktır.
Doğada Kamp Mı?
Eğer herhangi bir işletmenin olmadığı, doğada konaklama gerçekleşiyorsa gerekli yiyecek, içeceklerin konaklama başlamadan temin edilmesi gerekmektedir. Bir ışıldak mutlaka bulundurulmalı ve doğada yapılan kamplarda klasik olarak görülen ateş mutlaka yakılmalıdır. Ateşin yakılmasının sebebi, etraftan gelebilecek doğal yaşam türlerinin ateş ile uyarılması ve çadır etrafına yaklaşmalarının engellenmesidir.
Yiyecek ve içecekler karınca ve diğer böceklerin ulaşamaması için iyi bir şekilde muhafaza edilmelidir. Ayrıca zeminden yüksek bir yerde ve koku salan türden yiyecekler var ise mümkünse çadırdan biraz uzak bir yerde konumlandırılmalıdır. Bu önlem ile gece kokuya dayanamayan habersiz ziyaretçilerin çadırdan uzak durması sağlanacaktır.
Çadırla Kamp İçin Gerekenler: İlk Yardım
İster doğada ister kampingde konaklama yapılsın, mutlaka bir ilk yardım seti hazır bulundurulmalıdır. Böcek ve sivrisinek sokmalarına karşı önlem solüsyonları yanında herhangi bir ısırık durumunda enfeksiyonu önlemek adına krem, yanıklarla baş edebilmek adına yanık kremi ve yaralanmalara karşı gazlı bez, tentürdiyot, oksijenli su, yara bandı, plaster, makas, kolonya vb. ekipmanlar bulundurulmalıdır.
Telefon Çekiyor mu?
Kamp alanlarının doğada bulunması sebebiyle cep telefonu operatörlerinin baz istasyonları konaklama yapılacak alanlarda bazen zayıf kalabiliyor hatta hiç çekmeyebilir. Bu sebeple şayet bir işletmeye gidiliyorsa öncelikle bilgi almak gerekir. Ayrıca doğal ortama gidilecekse yol esnasında telefonun sık sık kontrol edilmesi gerekmektedir. Ayrıca hattın çekmediği noktaya gelindiğinde konu hakkında yakınlara, aileye ya da arkadaşlara bilgi verilmelidir. Bilgi kapsamında; konaklama yapılacak bölge, telefonun çekmediği, kaç günlük bir konaklama planlandığı gibi konular önemlidir. Bu bildirim, karşılaşılabilecek herhangi bir olumsuz durumda müdahale edilme süresini kısaltacaktır. Gerekli önlemlerin alınmasıyla artık doğada kamp kurmanın keyfi çıkartılmaya başlanabilir. Doğanın sesinin, hoş sohbet kahkahalarına karıştığı keyifli tatillere…