Sınav kaygısı özellikle öğrenciler için sınav sürecini zorlaştıran önemli etmenlerden biridir. Bu kaygı nedeni ile sınava girecek olan kişinin stres yaşadığı görülmektedir. Sınava hazırlık sürecinde yer alan kaygı, sınav sırasında da yaşanabilmektedir. Sınav öncesinde meydana gelen kaygı nedeni ile sınava hazırlık süreci sekteye uğramaktadır. Öğrencilerin sınav endişesi sonucunda çalışma performansları düşmektedir. Ayrıca sınav sırasında devam eden kaygılar ise öğrencinin bildiği soruları cevaplamasına engel olabilir. Sınavın yol açtığı kaygıdan kurtulmak, sınav başarısı açısından son derece önemlidir. Basit yöntemlerle bu kaygıdan kurtulmayı başaramayan öğrenciler, profesyonel destek alarak sürece çözüm bulmalıdır. Kaygının yol açtığı durumlar çözülmediğinde ise büyük emeklerle hazırlanılan sınavlardan olumsuz sonuçlar alınabilmektedir.
Bu Yazımızda Neler Var:
Sınav Kaygısı Nasıl Ortaya Çıkar?
Sınav kaygısı kişiden kişiye göre değişebilen bir şiddette olmaktadır. Sınav kaygısı nedenleri farklı nedenlere dayanabilmektedir. Yapısı gereği bazı insanlar diğerlerine göre daha soğukkanlıdır. Soğukkanlı olmayan insanların herhangi bir olay karşısında verdikleri tepkiler aşırı olabilmektedir. Aşırı tepkiler her zaman için dış dünyada gözlenebilecek düzeyde olmayabilir. Yani bir öğrenci yaşadığı stresi iç dünyasında yaşayabilir ve bu durumu dışarıdan bir gözle anlamak mümkün olmayabilir. Öğrencinin kendini rahat hissettiğini düşünmesi her zaman için gerçek anlamda rahat olduğu anlamına gelmez. Sınav öncesinde rahat olan kişi, sınav sırasında beklenmeyen bir paniğin ortaya çıkması sonucunda başarısız sonuçlar elde edilebilmektedir. Sınav süreci nedeni ile ortaya çıkan stres halinin üstesinden gelinmelidir. Kişinin stresi ortadan kaldırmak için yapabileceği bazı yöntemler bulunmaktadır.
Sınav Kaygısı İle Nasıl Baş Edilmelidir?
Sınavın yol açtığı kaygı ile baş etmede yardımcı olacak bazı yöntemler vardır. Bunlar, aslında yöntemden ziyade, sınava hazırlık aşamasında dikkate alınması gereken hususlardır. Sınav kaygısıyla başa çıkma yöntemleri öncelikle kişinin kendi çabası ile denenmelidir. Kaygı ile baş etmek için dikkat edilmesi gereken hususlar, sınav sürecini etkili bir şekilde yönetmede yardımcıdır. Sınavdan dolayı ortaya çıkan kaygı durumu ile baş etmek için sorumlu olunan sınav müfredatının iyi bir şekilde öğrenilmesi gerekmektedir.
Bilgi konusunda eksikliğin olmaması, kişinin öz güvenini artıracaktır. Sınav müfredatı sınavdan önce tamamlanmalıdır. Müfredatın sınava kadar belirli aralıklarla tekrar edilmesi, konu eksiğinin ortadan kalkmasına yol açacaktır. Kişinin bu süreçte öz güvenini artıracak insanlarla bir arada bulunması önemlidir. Sınava dair başarılı olacağını telkin eden insanlar, öğrencinin öz güvenini artıracaktır. Pozitif konuşmalar, öğrencide başarabileceğine dair bir inanç meydana getirecektir. Sınav süresinin yaklaşması ile pozitif konuşmaların dozajı biraz artırılabilir. Bu sayede öğrencide meydana gelen stres hali azalacaktır.
Sınav hazırlık sürecinde, olumsuz konuşmalar yapan insanlardan uzak durulmalıdır. Öğrencilerin sınava hazırlık aşamasında ders çalışma dışında sosyal hayatlarına önem vermeleri gerekmektedir. Bütün gün ders çalışmak yerine günün belirli saatlerinde spor ya da sosyal etkinlikler yapılabilir. Çok fazla olmamak kaydı ile haftada 1 ya da 2 kez arkadaşlarla ders dışında yapılan etkinlikler, öğrencinin dış dünyanın farkına varmasına yol açacaktır. Süreç boyunca, girilecek olan sınavın hayatın sonu olmadığı da kişiye anlatılmalıdır. Hazırlık sürecinde kendisini iyi hisseden öğrenci, çalışma performansını hızlı bir şekilde artırabilir.
Bu Süreçte Psikolojik Destek Alınmalı Mıdır?
Sınav kaygısı ile baş etmede uygulanabilecek basit yöntemlerle istenilen sonuçlar elde edilemezse, psikolojik destek almak faydalı olabilir. Psikolojik destek sayesinde öğrencinin öz güveni artarken, sürece daha olumlu bakması sağlanmaktadır. Öğrencide farkındalık meydana getiren seanslar, sınav endişesini azaltmaktadır. Sınav endişesi, öğrencide fiziksel rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Sınava hazırlık sürecinde stres nedeniyle fiziksel ağrıların görülmesi, göğüs sıkışmalarının yaşanması ve nefes darlıklarının meydana gelmesi, stres kaynaklı olabilmektedir.
Ayrıca uyku sorunun baş göstermesi de süreç içerisinde strese bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Uyku problemleri kısa sürede çözülmelidir. Aksi durumda öğrencinin sağlığı bozulabilir. Sınav akşamı öncesi iyi bir uyku çekmek için de kaygı problemlerinin çözüme kavuşturulması önemlidir. Profesyonel destek sayesinde sınava hazırlık süreci etkili bir şekilde yönetilmektedir. Profesyonel bir destek, sürecin doğru ve planlı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olmaktadır. Genellikle aile tarafından baskıya maruz kalan öğrencilerde stres hali yoğun bir şekilde baş göstermektedir. Bu süreçte dış dünyayı ihmal etmemek, pozitif ortamlarda bulunmak, arkadaşlarla kaliteli vakit geçirmek sınav kaygısı ile baş etmede öncüdür. Psikolojik destek alarak da olumsuz süreci bertaraf etmek imkan dahilindedir.