Dünya her geçen gün farklılaşmaya ve değişmeye devam ediyor. Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan bu değişim, kimilerini korkutsa da teknolojiye güvenen insanlar da bir hayli fazla. Teknolojinin hayatımıza getirdiği en büyük yenilikler ise şüphesiz robot teknolojisi ve yapay zeka teknolojileri. Bu iki alanda sürekli gelişim gösteren insanlık, kimilerine göre dünyanın sonunu hazırlıyor. Suudi Arabistan’ın Robot Şehri Neom da bunlardan biri.
Robot teknolojisi ve yapay zeka teknolojisi alanında en büyük gelişme Suudi Arabistan’ın yapımına başladığı dünyanın ilk robot şehri olma özelliğini taşıyan “Neom” şehri oldu. Projeyi destekleyenler olduğu kadar yanlış ve zararlı bir proje olduğunu da savunan insanlar görmeden geçemeyiz. Peki insanlığın teknoloji alanında geldiği bu son noktanın detayları ve robot şehri Neom’un özellikleri neler?
Bu Yazımızda Neler Var:
Neom Şehrinin Genişliği
Suudi Arabistan’ın kuzeybatısında bulunan Tebük şehrine kurulmaya başlanan Neom teknokenti, 25.900 kilometrelik devasa bir alan üzerine konumlandırılacak. Bu büyüklük Amerika’nın New York şehrinin 33 katından fazla bir alana sahip olması demek. Bölgenin tamamen çöl iklimine sahip kurak topraklardan oluşması, şehri etkilemeyecek. Çünkü bu denli büyük bir alana kurulan Neom kenti için her ince detay düşünülmüş ve çözümleri çoktan üretilmiş.
Neom’un Barındıracağı Teknolojiler
Şehirde ulaşım için uçan arabalar yani drone taksiler kullanılacak. Bu teknoloji ise 2017 yılında Riyad’da düzenlenen ve Neom kentini tanıtan bir sanayi fuarında prototip olarak ilk kez sergilenmişti. Bu teknolojiyi ilk deneyimleyen ise 2019 yılında Çin menşeili bir teknoloji firması oldu. Projeyi akla yatkın bulan firma, drone taksileri Dubai’de kullanıma açmıştır. İnsan açığını tamamen kapatmak adına hologram teknolojisi şehirde yaygın olarak kullanılacak. Öyle ki hologram öğretmenlerin insanlara ders vereceği projenin bir başka ilgi çekici ayrıntısı.
[irp posts=”2846″ name=”Kördü ama geleceği görüyordu – Doğumundan Ölümüne Baba Vanga”]
Dünyanın doğal özelliklerine de ihtiyaç duymayacak Neom şehri, ay veya bulutlara ihtiyaç duymayacak. Gökyüzüne sabitlenecek dev bir yapay ay ile kesintisiz aydınlatma sağlanacak. Bu teknolojiyi odayı aydınlatan bir ampül gibi düşünebiliriz. Ancak projedeki karşılığı tabiki de devasa boyutlara sahip olacak. Yağmur ve bulut eksikliği ise son dönemde hızla gelişen “yapay bulutlar” teknolojisi ile sağlanacak. Bu teknoloji istendiği zaman yağmur yağdıran teknolojik bir yapay bulut sistemi. Ek bilgi olarak bu sistem içinde “yapay tohumlama” denilen bir teknolojiye de barındırıyor. Böylelikle şehirde en gelişmiş sisteme sahip tarım üretimi de hız kesmeden devam edecek.
Bilimkurgu hayranlarını da unutmayan Neom mühendisleri, kentte bir de Jurassic Park filminin benzer özelliklerini taşıyan ancak robotlaştırılmış versiyonu olan bir alanı turistlere sunacak. Böylelikle kenti ziyarete gelen turistlere de her anlamda ilgi odağı alanlar sunulmuş olacak. Kentin ekonomik kaynaklarının üst sıralarında turizm ticareti ve tabi ki yatırım geliyor. Kente dünyanın dört bir yanından yatırımcılar gelmesi amaçlanıyor. Gelen yatırımcılara Suudi Arabistan tarafından her türlü imkan ve kolaylık sağlanacağı öngörülüyor.
Neom Projesi’nin Maliyeti
Dünyada eşsiz olan bu proje için 500 milyar dolarlık bir bütçe ayrıldı. Gerek görüldüğü takdirde ise bu bütçe artırılabilecek. Şehir tamamlandıktan sonra eklenecek veya gelişecek yeni teknolojilerin kente entegre edilip, kullanıma sunulması için bütçe planlaması zamanı gelince tekrar yapılacak.
Suudi Arabistan’ın Robot Şehri Diğer Detayları
Neom Projesi, Suudi Arabistan’ın dünyaca ünlü veliaht prensi Muhammed Bin Selman tarafından özel bir ekiple geliştirildi. Yapımının 2025 yılında biteceği ve şehrin kullanıma açılacağı söyleniyor. Projenin ana amacı ise yıllardır Arap ülkelerinin petrole bağımlı bir ekonomiye sahip olmalarından geçiyor. Bu bağımlılığı kabullenmeyen ve bir gün petrol rezervlerinin bitip, Suudi Arabistan’ın çökmesi gibi bir durumla karşı karşıya kalmasını istemeyen Muhammed Bin Selman, kendi ülkesini petrol ticareti bağımlılığından kurtarmak adına bu projeyi geliştirdi.
Proje aslında Suudi Arabistan’ın “2030 Vizyonu” adlı ana projesinin bir parçası. Suudi Arabistan, diğer Arap ülkelerine kıyasla yatırımlarını teknoloji alanında yapıyor. Bunun en dikkat çekici örneği ise geçtiğimiz yıllarda dünyaca ünlü, insana en çok benzeyen robot olan Sophia’ya vatandaşlık vermesi. Dünyada ilk olan bu olay yine şaşılacak bir ülkede yani Suudi Arabistan’da yaşanmıştı. Son olarak Neom kelimesinin anlamı Yunan dilindeki “Neo” ve Arapça “müstakbel” anlamından türetilip, birleştirilmiş. Neo kelimesi “yeni” anlamı, müstakbel kelimesi ise “gelecek” anlamı taşıyor ve birleştirince “yeni gelecek” anlamı ortaya çıkıyor.