USD38,41
%0.2
EURO43,76
%-0.02
JPY0,002694
%-0.01
RUB0,465200
%0.94
GBP51,32
%-0.01
EURO/USD1,14
%-0.23
BIST9.432,55
%-0.61
GR. ALTIN4.100,23
%-0.71
BTC94.130,26
%-0.53
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Teknokent Ne İşe Yarar? Hangi Alanlarda Fayda Sağlar?

Teknokent Ne İşe Yarar? Hangi Alanlarda Fayda Sağlar?

teknokent-ne-ise-yarar-hangi-alanlarda-fayda-saglar
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilindiği gibi teknolojinin pek çok avantajı bulunmaktadır. Teknolojiyi ile yakından ilişkili olan Teknokent ifadesi teknoloji ile haşır neşir olanlar tarafından sıklıkla duyulan bir kelimedir. İfadeden de anlaşıldığı gibi, teknolojiye yönelik olarak ortaya koyulan bir kurumlaşmayı açıklamaktadır. Üniversiteler ile birlikte, sanayi firmaları ve araştırma kurumlarının ortaklaşa bir araştırma ve geliştirme faaliyetleri gerçekleştirdikleri alanlardır. Bu alanlarda katma değeri yüksek olan üretimlerin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.

tekno kent

Bu alanda yapılan ortaklaşa çalışmalar sonucunda teknoloji ve bilgi aktarımları ortaya çıkmaktadır. Teknoparkların içerisinde firmalara kiralanan yerler bulunmaktadır. Genellikle üniversitelere ait bölümlerde kurulmaktadır. Her ülkede, kelimenin farklı anlamlarda kullanıldığı görülmektedir.

Teknokent Nedir?

Teknokent Nedir sorusuna kısa bir cevap verilirse, üniversite bünyelerinde oluşturulan teknoloji alanları tanımı yeterli olacaktır. Bilim parkları sayesinde bilgiye ve ileri teknolojiye dönük sanayi firmalarının kurularak gelişmesi sağlanmaktadır. Üretilen yeni teknoloji sayesinde bölgenin ya da ülkenin kalkınma düzeyinin artırılması da hedeflenmektedir. Bilim parklarında; sosyal, akademik ve ekonomik yapı bir araya gelmektedir. Bu alanlarda ülkenin rekabet edebileceği teknolojik üretimleri gerçekleştirmek gayesi bulunmaktadır. Bu sayede uluslararası alanda diğer ülkelerle rekabet etmek de mümkün hale gelecektir.

Teknokent Başvuru Nasıl Yapılır?

Teknokent Başvuru için oluşumu üstlenen üniversite tarafından birtakım kurallar bulunmaktadır. Bu kurallara uyan ve gerekli olan şartları taşıyanlar bilim parkına kabul edilmektedir. Örneğin ODTÜ bilim parkında faaliyet göstermek için üniversite mezunu nitelikli çalışana uygun istihdam koşullarının sağlanması gerektiğini şartları arasında saymaktadır.

Teknokent ve Teknopark Arasındaki Fark Nedir?

teknokent-ne-ise-yarar-hangi-alanlarda-fayda-saglar

Tekno kent ve Teknopark arasındaki fark tamamen isimlendirmeye dayalı bir farkı yansıtmaktadır. Yoksa iki ifade de aynı anlama gelmektedir. Teknoparklar 1950 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde görülmüştür. Amerika’da ortaya çıkan bu bilim parkları Silikon Vadisi’nde teknopark olarak isimlendirilmiştir. Bu modeller hayata sokulduktan sonra başarılı projeler olarak dünyada ilgi görmüştür. Üniversite ve sanayi işbirliğini sağlamada öncü bir model olarak anılmıştır.

teknokent-ne-ise-yarar-hangi-alanlarda-fayda-saglar

Günümüzde dünyadaki gelişmiş ülkelerin pek çoğu, katma değeri yüksek olan üretimlerini teknoparklara borçludur. Teknoparklarda ürettikleri değerli ürünler sayesinde bugün dünyada söz sahibi olmayı başarmışlardır. Teknoparklar, dünya genelinde, sahip oldukları büyüklere, işleve ve yapıya göre farklı isimlerle anılmaktadır. Bu parkların en temel amacı, yeni ve ileri teknoloji ürünleri üreterek ülkeye ciddi anlamda katkı sağlamaktır. Örneğin, Fransa’da üretilen yeni ve ileri teknolojinin %24’lük kısmı teknoparklar sayesinde elde edilmektedir. Amerika’da da Silikon Vadisi’nde yer alan teknoparklar bu anlamda önemli sayılan oluşumlardandır.

Ankara Teknopark Giriş İşlemleri Nedir?

Ankara TEKNOKENT GİRİŞ işlemleri teknoparkların dijital ortamda kullandıkları internet ortamına giriş yapmayı sağlamaktadır. Giriş sırasında her kullanıcının kayıtlı elektronik posta bilgileri ile şifre bilgisi istenmektedir. Kayıtlı elektronik posta ve şifre bilgileri ile sisteme giriş yapılmaktadır. Sisteme kayıtlı olmayanlar için hesap oluşturma seçeneği sunan teknopark giriş portalları bulunmaktadır. Sisteme kayıt olarak teknopark uygulamalarından faydalanmak mümkün olmaktadır. Ankara teknokentler arasında üniversitelerin sundukları pek çok alternatif bulunmaktadır.

Odtü Teknopark Ne Zaman Faaliyete Başlamıştır?

ODTÜ TEKNOKENT 2001 yılında faaliyetine başlamıştır. Türkiye genelinde teknoparklara yönelik girişimler 1980’lik yıllara dayanmaktadır. 2020 yılında ise toplam 85 adet teknopark idari anlamda ilan edilmiştir. 85 teknoparkın ise 67’si şu an için aktif olarak faaliyet göstermektedir. Geriye kalan teknoparklar ise geliştirme aşamasında bulunmaktadır. Teknoparklarda şu an için aktif olarak faaliyet gösteren firma sayısı 5 bini geçmiştir. Bu firmalar arasında yer alan %45’lik kesim yazılım üzerine çalışmalar yürütmektedir. Bu firmalardan %7’lik kesim ise mühendislik alanında faaliyet göstermektedir. Teknoparklarda çalışan şirketler kurumlar vergisi yükümlülüğüne sahip değildir. Bu firmalarda görevli olan araştırma ve geliştirme personeli de gelir vergisinden muaf tutulmuştur. Ayrıca bu çalışanların SGK primleri de 5 yıl boyunca teşvik kapsamında bulunmaktadır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

trparca 2025 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!