Yapay zeka nedir sorusu son dönemlerde araştırılan konular arasında yer almaktadır. İnsan zekası taklit edilerek üretilen ve insanın kabiliyetlerine sahip olabilen bir zekadan bahsedilmektedir. Yapay bir zeka, insan zekasını taklit ederek ne kadar başarılı olabilir ki? Aslında son dönemde yapılan çalışmalar, bu konunun aksine bir durumu ortaya koymuştur. İnsan zekası taklit edilerek üretilen yapay bir zekaya sahip olan robotlar, taklitten öteye giderek kendisi de fikir üretebilmektedir. Bir robotta yer alan teknolojinin sunduğu imkanlar, aslında günlük hayatımızda pek çok alanda karşımıza çıkmaktadır. İnsanların dil aracılığı ile iletişim kurması, konuşma tanıması olarak adlandırılmaktadır. Yapay bir zekaya sahip olan robot ise bunu istatistiksel öğrenme ile yapabilmektedir.
Bu Yazımızda Neler Var:
Yapay Zeka Hangi Özelliklere Sahiptir?
Genel yapay zeka pek çok özelliğe sahip bulunmaktadır. İnsanlar dünyayı, sahip oldukları gözleri ile görerek anlamlandırmaktadır. Bu durum bilgisayar görüşü olarak ifade edilmektedir. Görsel olan bir bilgiyi simgesel biçimde anlamlandırmak için bilgisayar görüşü, bilgisayarlar tarafından kullanılmaktadır. Derin öğrenme tekniği olarak adlandırılan bir yöntemin geliştirilmesi ile bu durum daha da etkin bir hale gelmiştir. Bilgisayar görüşünün nesne tanıma özelliğini sunması sonucunda Facebook ve diğer sosyal medya platformlarında, nesnelere ait özellikler anlaşılabilmektedir. Bir fotoğraf paylaşıldığında, fotoğrafta yer alan insanların özellikleri, nesne tanıma yöntemi sayesinde algılanabilmektedir. İnsan zekasını taklit eden robotların da belirli özellikler sayesinde insanlar gibi hareket ettikleri görülmektedir. Ancak her robotun insanlar kadar zeki olduğu düşünülmemelidir. Sonuçta, günlük hayatımızda tek bir işi yapan robotlar da bulunmaktadır. Üretim hatlarında yer alan robotların pek çoğu yalnızca yapması gereken işi tamamlamakla sorumludur ve başka bir özelliği de bulunmamaktadır.
Gerçek Olmayan Bir Zeka İnsan Zekasından Üstün Olabilir Mi?
Düşünebilen yapay zeka farklı özellikleri ile insanı taklit etmeyi başarmaktadır. Hatta bu özellikler arasında yer alan desen tanıma adı verilen yetenek, robotlarda daha da gelişmiş bir durumdadır. Çünkü robotlar, sahip oldukları zekaları aracılığı ile daha ayrıntılı bilgileri kısa sürede toplamayı başarmaktadır. Toplanan bilgiler kısa sürede işlenerek anlamlı sonuçlar ortaya koyulabilmektedir. Makine öğrenimi olarak adlandırılan özellik de robotların mevcut verileri çok boyutlu bir şekilde analiz etmesi ve gerek insanların yardımıyla gerekse de kendi başına pek çok şeyi öğrenebilme kabiliyetinin olduğunu ifade etmektedir.
Yapay Zeka: Makine Öğrenimi Nedir?
Makine öğrenimi mevcut verileri kullanarak akıllı sonuçların elde edilmesini sağlayan algoritmaları belirtmektedir. Bu sayede günümüzde akıllı robotların pek çok yeteneği sergilediklerine de tanık olmaktayız. Makine öğrenimine benzeyen bir başka öğrenme biçimi ise derin öğrenmedir. Derin öğrenme içerisinde yer alan zeka, kendi çabası ile doğru sonucu bulmaya çalışmaktadır. Yani insan beyninde yer alan nöronlara benzetilebilir. Derin öğrenme sayesinde mevcut verilere dayanılarak zekanın kendisinin doğru sonuçlar üretmesi mümkün olmaktadır. Günümüzde yapay zeka tarafından; ses algılama, görüntü işleme, doğal dil işleme ve muhakeme özellikleri sunulmaktadır. Öyle ki, bu zekaya sahip olan robotların ses algılama özelliğinin yanı sıra sesi algıladıktan sonra sese karşılık verdiği de görülmektedir.
Yapay Zeka: Muhakeme Yeteneği Olan Robotlar
Akıllı telefonlarda yer alan Siri, bu konuya güzel bir örnek olabilmektedir. Ses tanıma teknolojisi sayesinde seslere yönelik anlamlı cevaplar ve sonuçlar almak mümkün olmaktadır. Gerçek olmayan zeka için kolay olmayan durum ise muhakeme kısmıdır. Muhakeme, mevcut verilere dayanarak doğru sonuçlar elde etmeyi sağlamaktadır. Ancak gerçek olmayan zekanın bu konuda daha çok yol kat etmesi gerekmektedir. Muhakeme yeteneği olan bir robotun doğru kararlar vererek uygulaması mümkün olacaktır. Savaş teknolojisinde bu tarz bir robotun kullanılması, orduların gücünü farklı bir boyuta taşıyabilir. Örneğin, muhakeme yapabilen gerçek olmayan bir zeka, kendi askerini ya da sivilleri doğru bir şekilde ayırt edebilir. Yalnızca düşman askerlerin, algılayarak saldırılar gerçekleştirebilir. Ancak nasıl ki insan zekası bazı durumlarda bile aldatılabilirse, gerçek olmayan bir zekanın, hilelerle aldatılması da son derece kolay olacaktır.