USD35,95
%0.05
EURO37,44
%0.25
JPY0,234900
%0.0064
RUB0,363300
%1.81
GBP45,01
%0.21
EURO/USD1,04
%0.2
BIST9.780,68
%-0.27
GR. ALTIN3.312,80
%0.81
BTC97.647,19
%-0.12
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Lego Nedir? Lego Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Lego Nedir? Lego Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

lego-nedir
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzun yıllardır en sevilen oyuncak grubu olan Lego nedir ve kuruluşundaki hikaye nedir sizlerle paylaşmak istedik. Danimarka’dan tüm dünyaya uzanan bir hikayeye sahip olan Lego, zamanla çocukları ve yetişkinleri etkilemeyi başarmıştır. Günümüzde hala hem küçük çocuklar hem de yetişkinler için çeşitli LEGO setleri üretilmektedir. Lego dünyası o kadar büyük ki bazen bu dünyaya farklı evrenler de eşlik edebiliyor.

Biz de bu yazımızda Legolardan ne yapılır ve Lego’nun başarı hikayesi nedir bahsetmek istedik. İşte, bilmek isteyeceğiniz tüm detaylarıyla oyuncak devi Lego’nun hikayesi.

Lego Nedir?

lego-nedir

Lego nedir neye yarar sorusu oyuncak sektörünü sıklıkla meşgul eden soruların başında geliyor. Lego ile hayal gücünüzü zorlayan evrenler yaratırken aynı zamanda eğlenceli zamanlar da geçirebilirsiniz. Fakat Lego’nun hangi amaçla kullanıldığından önce Lego nedir daha da yakından bakalım.

1949 senesinde Danirmak’da kurulan Lego şirketi, ilk etapta oyma tahta parçalarından yapılmaktaydı. Danimarkalı marangoz Ole Kirk Christiansen tarafından yapılan ilk Lego oyuncakları daha o zamanlar ilgi görmüştür. Christiansen, büyük buhran döneminden etkilenerek ailesinin geçimini farklı bir yoldan sağlamak istemiştir. Böylece, ilk kez ahşap parçalarını kullanarak çeşitli oyuncaklar üretmeye başlamıştır.

Lego oyuncak şirketi ördek, domuz, kumbara gibi tahta oyuncaklara imza atmıştır. Bu oyuncak türlerinin büyük ilgi görmesi ile birlikte Christiansen işleri daha da büyütmek için adımlar atmıştır.

Lego Nedir ve Hangi Anlama Geliyor?

lego-nedir

Lego nedir daha iyi anlamak için bu oyuncak setlerinin işlevlerine ve oyuncak setlerine isim olarak verilen Lego kelimesine bakmak gerekiyor. Lego sözcüğü Danca “iyi oyunlar” anlamına gelmektedir. Fakat oyuncakların isminde Christiansen tarafından bilinmeyen bir tesadüfi durum da bulunmaktadır. Latince Lego “bir araya getirmek” anlamına da gelmektedir.

Lego sözcüğü yan yan koymak ve bir araya getirmek anlamları ile oyuncak firması ile tamamen özdeşlemiştir. Lego oyuncaklar, bir birleri ile iç içe geçirilerek farklı figürlerin ortaya çıkmasını sağlayan oyuncak setleri olarak ün kazanmıştır.

Tahta Oyuncaktan Plastik Bloklara

lego-nedir

Lego nedir diye sorulduğunda pek çoğumuz iç içe geçebilen ve birleştirilebilen oyuncaklar olarak yanıt veriyoruz. Fakat daha evvel de belirttiğimiz gibi Lego dünyası aslında ilk etapta ahşap hayvan figürleri ile ortaya çıkmıştır. Christiansen ilk figürü çocukları için tasarlamış olduğu ahşap ördek şekli ile ortaya koymuştur.

İlk etapta ahşap olan Lego malzemeleri zamanla plastikten yapılmaya başlanmıştır. Plastiğin daha kolay işlenmesi ile ortaya binlerce farklı Lego parçası çıkmıştır. Günümüzde hala yenilenen ve güncellenen Lego parçaları üretiliyor.

Lego Çeşitleri Nelerdir?

lego-nedir

Lego ile ne yapılır sorusuna en net yanıtı farklı Lego çeşitleri ile verebilirsiniz. Günümüzde Lego bünyesinde yer alan pek çok farklı set bulunuyor. Bu setlerin yer aldığı gruplarda farklı Lego çeşitleri olarak adlandırılıyor. Başlıca Lego çeşitlerinin arasında Lego City, Lego DUPLO ve Lego Classic gibi gruplar yer alıyor.

Aynı zamanda Lego, dünya çapında popüler bazı temaları da kullanarak çeşitli setler üretiyor. Bu setlerin de arasında Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi, Star Wars ve Marvel Sinematik Evreni gibi temalar bulunuyor. Öyle ki farklı temadaki setler sayesinde 2000’li yılların başında çöküşe geçen Lego, yeniden toparlanma gücünü bulabilmiştir. Günümüzde ise Lego’nun değeri milyarlar ile ölçülememektedir.

Lego’nun Başlıca Felsefesi

lego-nedir

Lego nedir diye sorulduğunda bu sorunun kişiden kişiye değişen çeşitli öznel cevaplarına da rastlayabilirsiniz. Bir oyuncaktan daha fazlası olarak kabul edilen Lego setleri çeşitli alanlarda kullanılabiliyor. Lego’nun geliştiricilerine göre de bu oyuncaklar beş farklı felsefe üzerine kuruluyor;

  • Öğrenme
  • Eğlence
  • Hayal gücü
  • Paylaşma
  • Yaratıcılık

Herhangi bir yaş sınırı da bulunmayan Lego, 1.5 yaşından itibaren çocuklara hitap etmeye başlıyor. Lego DUPLO ile küçük yaştaki çocukların yaratıcılık özelliklerinin gün yüzüne çıkartılması hedefleniyor. Her yaş için setleri bulunan bu oyuncak firmasında yetişkinleri zorlayan setler de bulunuyor. Bu da Legolarla ne yapılır sorusunun önünü fazlasıyla açık bırakıyor. Çünkü Lego kullanılarak yapılan herhangi bir şeyin sınırı bulunmuyor.

1
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

trparca 2025 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!