İnternet çağının güzel yanları da varken kimi zaman çeşitli sanal tehditler ile mücadele etmek zorunda kalabiliyoruz. Özellikle de sosyal medya kanalları üzerinden gelen bu tehditler ile nasıl baş edeceğimizi bilmemiz gerekiyor. Sanal ortamdaki tehditlere karşı alınması gereken önlemler arasında hukuksal alanda da hak arama durumu söz konusu olabiliyor.
Özellikle Instagram ve Facebook gibi sosyal medya kanalları üzerinden oluşan sanal tehditleri gelin daha yakından tanıyalım. Sosyal medyadaki sanal tehditler konusunda hem kendimizi hem de çocuklarımızı bilinçli hale getirelim. İşte, sanal tehditlerin türleri ve bu duruma alınacak önlemler hakkında bilmeniz gerekenler.
Bu Yazımızda Neler Var:
Sosyal Medya Üzerindeki Sanal Tehditler Nelerdir?
Söz konusu sosyal medya olduğunda günümüzde pek çok kişinin bu kanallara ilgi gösterdiğiniz görebiliyoruz. Artık internet çağı içerisinde yer aldığımızdan dolayı da bu durumu normal karşılamamız gerekiyor. Öyle ki sosyal medya kimi zaman bazı güzel şeylere de yol açabilen bir kanal olabiliyor. Özellikle de bağış toplama ya da bir konuda geniş kitlelere ulaşabilme konusunda sosyal medyanın hakkını vermek gerekiyor.
Bu yazımızda istemeden de olsa sosyal medya platformlarının bazı karanlık yüzlerinden bahsedeceğiz. Ne yazık ki hem dünyada hem de ülkemizde sosyal medya üzerinden pek çok siber zorbalık haberleri geliyor. Üstelik bu zorbalıklar bir müddet sonra hızını arttırarak sanal tehditler şeklinde devam edebiliyor.
Özellikle de sosyal medya kanallarının mesajlaşma kısımlarında sanal tehdit olarak anlaşılacak pek çok durumla karşılaşılabiliyor. Bu tehdit türü, hem yetişkinlerin hem de sosyal medya kullanıcısı küçük çocukların hayatını kötü etkileyebiliyor.
Sanal Tehditler Nelerdir?
Kimi kişilerce instagram suçları olarak da algılanan sanal tehditlerin üzerinde biraz duralım istedik. Buna göre sanal tehdit kavramı denildiğinde akıllara ilk olarak şantaj unsurları geliyor. Özellikle de son dönemlerde ortaya çıkan Momo ve Mavi Balina gibi oyunlar çocukları hedef alarak tehdit ve şantajı yaygınlaştırıyor.
Tehdit, şantaj ve hakaret cezası olarak yasalarımız bünyesinde bir takım caydırıcı maddeler bulunuyor. Fakat pek çok çocuk bu konuda ailesine açık olmadığından dolayı tehdit için bir çözüm bulunamayabiliyor.
Sosyal medya kanalları üzerinden gösterilen sanal tehditler arasında şantaj, zorba ve zorlayıcı hareketler, tehdit ve istismar yer alıyor. Genellikle çocukları hedef alan bu tehditler, uyuşturucuya alıştırmaya ve uygunsuz fotoğraf yollanması için zorlamaya dek varabiliyor. Bu konuda da özellikle ebeveynlerin bilinçli bir şekilde davranmaları gerekiyor.
Sanal Tehditler Karşısında Ne Yapılmalı?
Sanal tehditlerin neler olduğuna dair yukarıda da örnekler sunduk. Eğer siz de hayatınızın bir döneminde bu tip tehditlere maruz kaldıysanız mutlaka sesinizi çıkartmanız gerekiyor. Yasalarda bu tip tehditlere yönelik bir takım caydırıcı cezalar bulunuyor. Hatta bazı şartlarda sanal tehditlerin de yüz yüze ve silahla yapılan tehdit unsurları ile bir tutulması mümkün kılınabiliyor.
Yasalar kapsamında Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya kanallarından yapılan tehditlerin 2 ila 5 yıla varan hapis cezası bulunuyor. Yani sizi tehdit eden kişiye yönelik açtığınız davada sanık, 2 ila 5 yıl arasında hapis istemiyle yargılanabiliyor. Bu yüzden sanal ortamdaki tehditlere göz yummadan harekete geçebilirsiniz. Bilişim suçları Facebook mesajları ve diğer kanallar üzerinden yapılan tehditlere karşı caydırıcı uygulamalara sahiptir.
[irp posts=”4255″ name=”Siber Suçlar Nelerdir? Önlem Nasıl Alınmalıdır?”]
Çocuklarınızı Sanal Tehdide Karşı Nasıl Koruyabilirsiniz?
Sanal tehdit konusunda söz konusu olan çocuğunuz ise bu konuda da ebeveyn olarak atmanız gereken bazı adımlar bulunuyor. Eğer çocuğunuzun bu gibi tehditlerden korunmasını ve size karşı açık davranmasını istiyorsanız aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:
- Çocuğunuza bazı konularda açık olmayı öğretmelisiniz. Otorite kurarken çocuğunuzun sizden korkmasını sağlamadan arkadaşça bir yaklaşımda bulunmanız gerekmektedir.
- Sosyal medya kanallarını zaman zaman denetlemeyi deneyebilirsiniz. Bunu yaparken de çocuğunuza alan oluşturarak onu çok fazla sıkmadan yapmalısınız.
- Çocuğunuzun ruh halinde herhangi bir değişiklik gözlemlediyseniz onunla iletişime geçmeyi denemelisiniz. Tehdit ve şantaj altındaki çocuklarda kimi zaman anksiyete krizleri de yaşanabilir.