Türkiye’nin en ünlü YouTube fenomenlerinden olan Duygu Özaslan bulimia nervoza ile mücadele ettiğini açıkladı. Hal durum böyle olunca bu yeme bozukluğu ile ilgili merak edilenleri biz de sizler için derlemek istedik. Öyle ki bu hastalığın günümüzde görülme olasılığı da oldukça fazla. Sosyal medyanın yaygın bir hale gelmesi de toplumda tek tipleşmeye neden oldu diyebiliriz. Bu tek tip halleri de en fazla zayıf görünme arzusu ile açıklanıyor.
Zayıflık ve vücudunu beğenmeme durumu da beraberinde çeşitli yeme bozukluklarını getiriyor. Bulimia nervoza olanlar hem fiziksel hem de ruhsal açıdan kendilerine işkence edebiliyorlar. Yaygın bir yeme bozukluğu olan bu hastalığa gelin daha yakından bakalım.
Bu Yazımızda Neler Var:
Bulimia Nervoza Nedir?
Bulimia nervoza nedir sorusuna bir çeşit yeme bozukluğu olarak cevap verebiliriz. Kişilerde görülen bozulmuş beslenme düzenine bulimia adı verilmektedir. Elbette her yeme bozukluğu da bulimia çatısı altında yer almamaktadır. Fakat bu hastalık, yeme bozuklukları arasında belki de en sık rastlanılandır.
Yeme düzeninin ve sindirimin bozulması halinde kişide bir takım ruhsal ve fiziksek değişiklikler de fark edilmektedir. Buna göre hastalığın ortaya çıkmasında da aşağıdaki üç temel faktörün rolü oldukça büyüktür:
- Zayıf kalma tutkusu ve vücudu beğenmeme halleri.
- Kilo almamak adına yapılan sağlıksız davranışlar.
- Yemeyi durduramama hali ve sonunda yaşanan pişmanlık duygusu.
Tüm bu faktörler bulimia hastalığına yol açan en temel üç faktör arasında yer alıyor. Bu gibi durumların ortaya çıkması da yemek yemeye karşı farklı ve normal olmayan tavırların geliştirilmesine neden oluyor. Bu tavırlar da bulimia nervoza nedenleri arasında yer alıyor.
Bulimia Nervoza Hastaları Nasıl Davranır?
Bulimia için her ne kadara bir çeşit yeme bozukluğu desek de bu hastalığın ruhsal açıdan da yankıları oldukça fazladır. Bu hastalığa yakalanan kişi kimi zaman kilo almamak adına pek çok hatalı eylemde bulunabilmektedir. Bulimia hastaları tarafından sıklıkla yapılan hatalar ise genel itibariyle şunlardır:
- Kilo alma korkusu ile her yemekten sonra kusmaya çalışma ve kusmanın kolay hale gelmesi için ilaç kullanma.
- Kilo almamak adına çok fazla egzersiz yapma isteği ve uzun süre aç kalmaya çalışma.
- Kilo alma korkusu ile troid hormonu kullanmaya başlama.
Tüm bu durumlar tipik bir bulimia hastasında görülen başlıca karakteristik özelliklerdir. Bu durumların görülmesi halinde derhal uzman bir hekime başvurulması gerekmektedir. Bu gibi durumlara müdahale edilmemesi halinde de bulimia ölümcül evreye girebilir.
Bulimia Hastalığının Sonuçları ve Etkileri
Bulimia nervoza, kişinin eylemlerine göre farklı sonuçlara neden olabilen bir hastalıktır. Buna göre sürekli kusma eyleminde bulunan bir kişide kalp rahatsızlıklarına ve yemek borusunda yırtılmaya varan durumlar görülebilir. Ayrıca laksatif ilaçların kullanılması ile birlikte çeşitli bağırsak problemleri ile de mücadele edilmek zorunda kalınabilir.
Bulimia, kaygı bozukluklarına ve depresyona da yol açabilen bir yemek bozukluğudur. Bu hastalığın fiziksel sonuçları kadar ruhsal sonuçları da oldukça yıpratıcı olabilir.
Bulimia Nervoza Tedavisi
Bulimia nervoza nasıl kurtulurum sorusuna öncelikle hastalığı kabul edip tedaviye olanak tanımanız gerektiği cevabı verilmelidir. Hastalığın tedavi süreci de diğer yeme bozukluklarına oranla daha kolay geçmektedir. Bulimia için genellikle psikoterapi ve bazı ilaç tedavileri uygulanmaktadır.
Bilişsel davranışçı terapi yöntemi sayesinde kaygı bozukluklarının ve depresyonun da önüne önemli ölçüde geçilmektedir. Kişinin kendini yeniden sevmesi ve mükemmel görünme yolunda daha mantıklı düşüncelere sahip olması da terapi sayesinde mümkün kılınmaktadır. Aynı şekilde hem terapi hem de ilaç tedavisi ile birlikte öfke kontrolü ve stresin de önü kesilmiş olur. Kısa bir süre sonrada hasta normale dönebilir.