USD35,69
%0.15
EURO37,21
%-0.01
JPY0,228800
%-0.0013
RUB0,357500
%0.14
GBP44,18
%0.09
EURO/USD1,04
%0.01
BIST10.112,76
%0
GR. ALTIN3.166,68
%0.37
BTC103.271,39
%-0.61
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Erasmus Nedir? Programa Kabul Şartları Nelerdir?

Erasmus Nedir? Programa Kabul Şartları Nelerdir?

dijitalevim_erasmus-nedir-programa-kabul-sartlari-nelerdir
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Erasmus nedir sorusunun cevabı üniversite öğrencileri tarafından merak edilmektedir. Üniversite eğitimi süresince başka bir ülkede belirli bir süreliğine eğitim almak, Erasmus sayesinde mümkün olmaktadır. Üniversite öğrencileri, program dahilinde yer alan ülkelere giderek ülkenin sahip olduğu kültürü yakından tanıyabilmektedir.

Bu sayede üniversite öğrencilerinin ya da akademik çalışanların farklı bir kültürü tanıma şansı ortaya çıkmaktadır. Program süresince programdan faydalanan kişi tarafından herhangi bir ücret ödenmemektedir. Programın ücreti, faydalanan kişinin hesabına gönderilmektedir. Program kapsamında yer alan ülkeler dört gruba ayrılmaktadır. Bu farklı gruplara göre katılımcılara yapılan ödemeler değişmektedir.

Erasmus Nedir? Programa Hangi Ülkeler Dahildir?

dijitalevim_erasmus-nedir-programa-kabul-sartlari-nelerdir

Erasmus nedir sorusundan sonra programa hangi ülkelerin dahil olduğu da merak edilenler arasında yer almaktadır. Türkiye, Erasmus programına dahil olan ülkeler arasındadır. 32 ülkenin katıldığı programda 27 Avrupa ülkesi bulunmaktadır. Programda yer alan ülkeler arasında 5 ülke, Avrupa dışından katılmaktadır. Program kapsamında; İspanya, Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya en çok tercih edilen ülkeler arasında yer almaktadır.

Program Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?

dijitalevim_erasmus-nedir-programa-kabul-sartlari-nelerdir

Erasmus programı 1980’li yılların sonundan itibaren uygulanan bir program olma özelliğine sahiptir. Program Türkiye’de 2014 yılına kadar Erasmus Hayat Boyu Öğrenme ismi ile anılmıştır. 2014 yılından sonra da erasmus plus ismi ile adlandırılmıştır. Programın süresi ülkenin uyguladığı programa göre değişmektedir. 3 ay ile 12 ay arasında değişebilen program süreleri, bazı ülkelerde 3 döneme kadar uzayabilmektedir. Program boyunca üniversitede eğitim alınmakta ve sosyal etkinliklere katılma imkanı sunulmaktadır.

Bu süreçte, derslerin ihmal edilmemesi ve gidilen ülkenin gezilmesi tavsiye edilebilir. Erasmus programına katılmak, kişinin kültür düzeyini artıracağı gibi, işe girme aşamasında da CV’yi nitelikli göstermede işlevsel olmaktadır. Programa katılmak için dil konusunda belirli bir seviyede olmak gerekmektedir. CV’de Erasmus programına dair bulunan bir kayıt ise, kişinin dil konusunda belirli bir düzeyde olduğunu kanıtlamaktadır.

Erasmus Nedir? Programın Şartları Nelerdir?

dijitalevim_erasmus-nedir-programa-kabul-sartlari-nelerdir

Erasmus nedir sorusundan sonra programın şartlarının da bilinmesi gerekmektedir. Programa katılmak için kişinin okuduğu bölümün program kapsamında yer alması gerekmektedir. Program kapsamında okunan bölüm için en az 1 yılın tamamlanmış olması, kabul şartları arasında yer almaktadır. 4’lük puan sisteminde en az 2,5 ortalama koşulu da Erasmus şartları arasındadır. Programa lisansüstü derecesinde başvuranların not ortalamaları 4 üzerinden en az 3 olmalıdır. Programın belirli bir kontenjanı bulunmaktadır.

Her üniversiteye ve bölüme tanınan kontenjan dahilinde başvurular alınmaktadır. Program için herhangi bir yaş şartı koyulmamıştır. Programlar belirli bir kontenjan sınırına sahip olduğu için başvuru yapan öğrenciler arasında bir sıralama yapılmaktadır. Genellikle akademik başarı puanının yarısı ile dil puanının yarısı sıralama için dikkate alınmaktadır. Kontenjan dahilinde üst sıralarda yer edinmeyi başaran öğrenciler programa dahil olmaktadır. Program, Avrupa Birliği Projesi olduğu için ülkemizde Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yürütülmektedir.

Program Kapsamında Ne Kadar Hibe Desteği Sağlanmaktadır?

erasmus

Erasmus programı kapsamında ülkeler 4 gruba ayrılmıştır. En az 300 Euro olan ödemeler 600 Euro’ya kadar çıkmaktadır. Ödemenin toplam tutarına ilişkin %80’lik kısım, programın başında katılımcıya ödenmektedir. Program tamamlandıktan sonra da ödemenin %20’lik kısmı ödenmektedir. %20’lik ödeme, kesin hesaplaşmadan sonra yapılmaktadır. Hibe programından herkes, akademik hayatı boyunca 1 kez yararlanabilmektedir. Bu program kapsamında dil öğrenme amacından ziyade dilin pekiştirilmesi daha önemli olmaktadır. Program kapsamında bazı şartlara göre katılımcılardan herhangi bir işte çalışabilenler de olmaktadır. Bu sayede hibe desteği dışında ekstra gelir elde etmek mümkündür.

Erasmus Ülke Seçimi Nasıl Yapılır?

dijitalevim_erasmus-plus

Erasmus ülke Seçimi nasıl yapılır sorusu kişiye bağlı olarak cevaplanmalıdır. Hangi ülkede eğitim almak ya da hangi ülkenin kültürü tanınmak isteniyorsa ona göre seçim yapılmalıdır. Pahalı ülkeleri tercih etmek, öğrencilerin eğitim süresince yaşam kalitesini düşürebilir. Bu nedenle ülke seçiminde hayat pahalılığının da dikkate alınması önemlidir. Norveç, pek çok kişi tarafından merak edilse de ülkedeki yaşam pahalılığı öğrencileri zorlayabilmektedir.

Bu durumda olan bir öğrenci de yaşam mücadelesine odaklandığında, Erasmus programından hiçbir şey anlamayacaktır. En iyisi, ucuz ülkelerin tercih edilmesi ve burada, program süresince refah düzeyinin yüksek bir şekilde yaşanabilmesidir. Ülkelerin eğitim diline de dikkat edilmelidir. Dil şartı sağlanmadığında programa kabul edilme şansı olmamaktadır. Bu tarz programların, katılımcıyı teşvik ederek sonrasında beyin göçü olaylarının yaşanması da neden olduğu kanıtlanmıştır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

trparca 2025 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!