Hbys nedir? Hastaların hastaneye kayıt yaptırması ile başlayan tüm muayene ve yatış süreçlerini kapsayacak şekilde, teşhis ve tedavi işlemlerinin kaydedildiği yazılım sistemidir. Bu sistem ile bir hastaneden, çeşitli hastanelerdeki verilere ulaşılabilmektedir.
Hbys nedir? Hastanenin insan kaynaklarına, finansal yönetimine ve sağlık kurumunun yönetimsel süreçlerine yönelik velilerin kaydedildiği yazılım sistemidir.
Bu Yazımızda Neler Var:
Hbys Nedir? Hasta Bilgi Yönetim Sistemi Ne İş Yapar?
Hbys nedir? Verilerin elektronik ortamda kaydedilmesi ve yönetilmesi amacıyla kullanılan bir yazılım sistemidir. Bu sistem sayesinde sağlık çalışanları, hastaların tıbbi geçmişine hızlı bir şekilde ulaşabilir ve tedavi sürecinde düzenli bir şekilde iletişim sağlayabilmektedir. Tıpkı Sisoft giriş gibi Hbys nedir? Detaylı şekilde bakılacak olursa şu şekildedir;
1 – Hbys Nedir? Ne İşe Yarar?
Hbys nedir? Hastaların İnternet ortamında tüm geçmişinin işlendiği yazılım sistemidir. Hastane bilgi yönetim sistemleri sayesinde sağlık çalışanları hasta ile ilgili her veriye ulaşabilmektedir. Bu sistem içerisinde bulunan modüller ise şu şekildedir;
- Laboratuvar
- Radyoloji
- Ameliyathaneye
- Hastane eczanesi
- İnsan kaynakları
2 – Hastane Bilgi Sistemleri Nelerdir?
Bu sistem hastalara ve sağlık çalışanlarını kolaylık sağlamak için oluşturulmuş bir yazılım sistemidir. Hastanın tüm tedavi süreçlerini bu yazılıma işlendiği sistemdir. Hbys pilot sayesinde tüm işlemler sorunsuz bir şekilde yapılabilmektedir.
3 – Hbys Modülleri Nelerdir?
Hby’ler sağlık kurumlarının sahip olduğu birimlere ve gerekli ihtiyaçlarına göre eklenip çıkarılabilen çok sayıda modülden oluşmaktadır. Bu modüller;
- Hasta kayıt modülü; hastanın geliş nedeni, sosyal güvenlik kurumu, yaş, cinsiyet ve daha önceki hastalıkları gibi bilgilerin kayıt altına alındığı birimdir.
- Hasta randevu yönetimi modülü; MHRS ile birlikte çalışan bu modülde, hastaların randevularına ait bilgiler kaydedilmektedir.
- Acil servis modülü; acil servise kendi imkanları ile gelen ya da 112 acil çağrı merkezinin ambulansları ile getirilen hastalar için kullanılan sistemdir.
- Ameliyathane modülü; ameliyat talepleri, randevuları ve ameliyat sonrası işlemlerin kayıt altına alındığı modüldür.
- Danışma modülü; hastaneye giriş yapan hastaların ya da ziyarete gelen hasta yakınlarının ihtiyaç duyduğu her türlü yönlendirme bilgisini kapsayan modüldür.
- Diyaliz modülü; diyaliz tedavisi gören hastalar için randevu ve tedavi bilgilerinin kaydedildiği modüldür.
- Diyet ve rasyon modülü; hem hastalar hem de refakatçılar için verilen yemeklerin kaydedildiği modüldür.
- Doğumhane modülü; doğum randevuları, doğuma katılan sağlık personelleri, doğum sırasında yapılan tüm işlemler, bebeğin sağlık bilgisinin kayıtları ve kullanılan malzemelerin kayıt altına alındığı modüldür.
- Eczane ve malzeme yönetimi modülü; MKYS ve İTS ile entegre halinde çalışan bu modülde, ilaç ve malzemelerin kayıtları, reçeteler, stok durumları kayıt altına alınmaktadır.
- Kalite ve döküman yönetimi modülü; hastanelerin İSO 9001 standardı için gerekli şartların kontrolünün ve takibinin sağlandığı modüldür.
- Kan merkezi modülü; kan ihtiyacı talepleri, kan stokları, kan veren kişilerin bilgileri gibi kayıtların tutulduğu modüldür.
- Klinik hizmetler modülü; servislerde yatan hastaların gidişatını takip için kullanıldığı modüldür.
- Poliklinik modülü; polikliniklerde muayene edilen hastaların şikayetleri, laboratuvar teknikleri, tedavi bilgileri teşhislerinin kaydedildiği modüldür.
- Vezne modülü; hastalara ve kurumlara ait ödemeler ve alacakların kayıt altına alındığı modüldür.
4 – Hbys Otomasyonu Nedir?
Hbys nedir? İnternetin gelişmesi ile hastaların bilgisayar ortamında kayıtlarını yapmak ve yapılan tüm işlemleri kaydetmek için kullanılan birimdir. Hastane bilgi sisteminin bazı kriterleri sağlamış olması gerekmektedir. Bu kriterler şu şöyledir;
Kriterler | Açıklama |
Güvenilir olması | Sistemin her durumda çalışır halde olması gerekmektedir. |
Kullanılabilirlik | Kullanıcılar kendileri için tanımlanmış işlemleri sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilmelidir. |
Etkinlik | Sistemin işlem süresi ve hızı istenen düzeyde olmalıdır. |
Güvenlik | Sistem yetkisiz müdahalelere karşı korumalıdır. |
Esneklik | Teknolojik gelişmelere karşı yenilebilir olmalıdır. |
Güncel | Sürekli halde olan ihtiyaçlarınız doğrultusunda güncelleştiren bir sistem olmalıdır. |
5 – Hbys Sisteminin Faydaları Nelerdir?
Hbys Nedir? Hastaların ve doktorların daha kolay işlem yapabildiği birimdir. Daha fazla işlemler yapılabilmektedir. Avantajları ise şu şekilde sıralanabilir;
- Hasta takibi yapılabilmektedir.
- Hastanelerin idari alanda ve tıbbi alanda bilgilerin toplanmasına yardımcı olmaktadır.
- Hastanın geçmişine ait tedavi kayıtlarına kolay bir şekilde ulaşılabilmektedir.
- Hastanenin tüm giderleri ve malzeme takibi bu program sayesinde net bir şekilde görülebilmektedir.
6 – Probel Hpys Nedir?
Hbys yazılımları, Probel’in ‘kağıtsız hastaneler’ yaklaşımı ile tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına sunduğu maliye, idari, tıbbi bilgilerini depolandığı, birimler arası sistemlerin paylaşıldığı, veri alışverişinin yapıldığı bütünleşik bir yazılım sistemidir. Kullanıcılar, telefonlarına hbys indir programları ile indirerek rahatlıkla kullanılabilmektedir.
7 – Hbys Ege. Giriş Nedir?
Hbys Ege, Ege Üniversitesi Hastanesi’nin sunmuş olduğu hizmettir. Bu hizmet sayesinde hastalar rahatlıkla randevu alabilmektedir. Aynı zamanda bu sistemin sunduğu avantajlardan da hem hastalar hem doktorlar fayda sağlamaktadırlar.
Sık Sorulan Sorular
Hbys nedir? Bir çok kullanıcı bu yazılım sistemini merak etmektedir. Bu sistem hakkında merak edilen sorular şu şekildedir;
1 – Hbys Hastane Bilgi Yönetim Sistemi Nedir?
Yapılan işlemlerin tıbbi cihazlarla entegrasyonunu, birimlerdeki kayıtların işlenebildiği, kurum içi evrak hareketlerinin yönetiminin sağlandığı otomasyon sistemidir.
2 – Hastane Hbys Ne Demek?
Bilgisayar programları sayesinde hastanelerin yapmış olduğu işlemleri bilgisayar üzerinden ilgili sistemde yer alan yerlere girişini gerçekleştiren yazılımlara verilen addır.
3 – Hbys Hangi Bölüm?
Hbys’nin bölüm kısıtlaması bulunmamaktadır. Hbys ile her işlem yapılabilmektedir.
4 – Hbys İlk Ne Zaman Kullanıldı?
Türkiye’de 1985 yıllarında Hbys olarak kullanılmaya başlanmıştır.