VirtualBox, hem dizüstü hem de masaüstü bilgisayarlardan sanal makineler oluşturulabilmesine izin vermektedir. Çok platforma sahip bir sanallaştırma programı olarak açıklanabilir.
Program, 2007 tarihinde GmbH tarafından geliştirilerek piyasaya sunulmuştur. Ardından Sun Microsystems tarafından satın alınmıştır. Çok sayıda konuk işletme sisteminin sanal olarak uygulama şeklinde çalıştırılabilmesine olanak sağlayan bir programdır. Cross-platform özelliğine sahiptir. AMD ya da Intel tabanına sahip bir sistem üzerinde VirtualBox Windows 10 veya Linux gibi işletim sistemleri kurabilme ve çalıştırabilme imkânı sunmaktadır.
Bu Yazımızda Neler Var:
VirtualBox Ne İçin Kullanılır?
Son yıllarda popüler programlardan bir tanesi olan Oracle VM VirtualBox ile bilgisayar üzerinde birden fazla işletim sistemi çalıştırılabilmektedir. Üstelik bu programın kurulumu da kolay ve pratik bir şekilde gerçekleştirilebilir. Özellikle uygulama geliştiren yazılımcılar tarafından ihtiyaç duyulan bir programdır.
Ücretsiz bir şekilde kullanılabilen program, güçlü özellikleriyle de dikkat çekicidir. Kullanılan bilgisayarların donanımı sanallaştırma teknolojisine uygunsa ve güçlü bir yapıdaysa, bu program sayesinde 4 ya da 5 adet sanal yazılımı aynı anda çalıştırabilme imkânı elde edebilmek mümkündür.
VirtualBox Nedir?
Açık kaynak yazılımı olan Oracle sanal makine sanal kutusu ile bilgisayar üzerinde bulunan işletim sistemi üzerine, istenilen başka bir işletim sisteminin kurulabilmesi fırsatına sahip olunabilir. Bu duruma örnek verilecek olursa; işletim sistemi Windows 10 olan bir bilgisayarda, program sayesinde Windows 8 veya 8.1 sürümlerini kurabilme olanağı elde edilebilir.
Ayrıca bu program ile kullanılan bilgisayarların sabit diskine yüklenerek çalıştırılabilen Kali Linux kullanımını geliştirebilmek mümkündür. Bununla birlikte Linux ile beraber macOS işletim sistemi de kurulabilir.
1 – VirtualBox İnterface Nedir?
BlueStacks programı kapatılırken, İnterface arka planda çalışıyor şeklinde bildirim alınabilmektedir. Bunun nedeni ise, emülatörlerin sanallaştırma kullanmasıdır. Kelime anlamı sanal makine ana birimi olan bu bildirimin, sanal Android kurulmasından dolayı alındığı bilinmektedir.
2 – VirtualBox Mac Kurulumu Nedir?
Windows işletim sistemine sahip kullanıcılar, bu program sayesinde Mac işletim sistemini sanal makine üzerine kurarak deneyimleme imkânı elde edebilirler. Sanallaştırma programı sayesinde Windows 10 üzerinde Mac kurulumu gerçekleştirilebilir. Böylelikle Mac bilgisayarı olmadan kullanılan bilgisayarlarda, macOS işletim sistemi kullanılabilir.
VirtualBox Halâ Ücretsiz mi?
Kolay ve hızlı bir şekilde kurulumu sağlanabilen program, ücretsiz bir şekilde sunulmaktadır. Bu noktada programın kurulumunun yanında herhangi bir kullanımından da ücret talep edilmemektedir. VirtualBox 32 bit ve VirtualBox 64 bit versiyonlarından birini indirerek, çok sayıda işletim sistemini tek bir cihazdan çalıştırma olanağı elde edebilmek mümkündür.
VirtualBox’un Diğer Uygulamalardan Farkı Nedir?
Hem ücretsiz bir uygulama olması hem de güçlü bir yapısının bulunması, programı diğer uygulamalardan ayıran en önemli özelliklerden bir tanesidir. Ayrıca program, karmaşıklığın azaltılmasında da etkilidir. Yani eski uygulamaların yeni donanımlarını destekleyerek, güvenli erişim olanağını sunar.
Tüm bunların yanında geliştirici üretkenliğinin arttırılabilmesi de mümkün olmaktadır. Geliştiriciler aynı masaüstünde farklı işletim sistemlerini program sayesinde kullanarak, uygulamaları test edebilme imkânı elde edebilir. Ardından sanal makinelerin, üretim alanlarına otomatik bir şekilde dağıtılması ve kodların hızlı bir şekilde sunulması sağlanabilir.
Arayüzünün ve kurumunun kolay bir şekilde gerçekleştirilmesi de, diğer uygulamalardan farkı olarak açıklanabilir. Daha önce sanal makine programları ile ilgili bilgisi olmayan bir kişi bile, hızlı ve kolayca programın kurulumunu gerçekleştirebilir.
1 – Hangisi Daha İyi VirtualBox veya VMware?
Bilgisayarlar üzerinden farklı işletim sistemlerini aynı anda çalıştırmak isteyen kişiler, VirtualBox vs VMware programlarına ihtiyaç duyabilirler. Ancak hangi programın daha iyi olduğu konusu, özellikle yazılımcılar tarafından hep merak konusu olmuştur.
Her iki program karşılaştırılacak olursa, ikisinin de bedava olarak kullanılabilmesi mümkündür. Bununla birlikte konuk işletim sistemi uyumluluğu söz konusu olduğunda ise, VMware daha donanımlı bir konumda olmaktadır. Ancak ana işletim sistemi uyumluluğunda ise, sanal kutu öndedir.
VMware programının performansı, sanal makineleri çalıştırırken daha iyi olmaktadır. Tüm bunların yanında güvenli bir şekilde kullanım ve geliştirme açısındansa, her iki programda eşittir. Bütün bu durumlar değerlendirildiğinde ise, VMware Download işlemini gerçekleştirmek daha avantajlı olacaktır. Ancak bu seçim ihtiyaçlara göre istenilen şekilde yapılabilir.
2 – Hyper-V ve VirtualBox mu?
Bu iki uygulama da sanallaştırma teknolojisi alanında oldukça dikkat çekici ve güçlü uygulamalardır. İhtiyaçlara göre en uygun seçimlerin yapılması gerekir. İki uygulama arasında, karar vermek zor olabilmektedir. Tip 1 hipervizör zor olan Hyper-V, sadece Windows uygulaması olmaktadır. Ancak tip 2 hipervizörü olan sanal kutu, farklı platformlar arasında çalıştırılabilen bir uygulamadır. Windows tabanlı bir ortamda çalışanlar, Microsoft’un sanallaştırmasını tercih edilebilirler.
VirtualBox İndir
Bilgisayarlara programın kurulabilmesi için, VirtualBox Download işleminin yapılması gerekir. İnternet sitesi üzerinden indirme sayfasına ulaşılabilir. İndirme sayfasında, kullanıcılar için 4 seçenek sunulmaktadır. Hangi işletim sistemi kullanılıyorsa, ona göre bir tercihte bulunulmalıdır. Sanal kutu 32 bit ve Sanal kutu 64 bit windows 10 üzerinden kurabilmek için, Windows hosts seçeneğine tıklanmalıdır ve indirme işlemi başlatılmalıdır.
Daha sonra ise misafir eklentisinin indirilmesi gerekir. Bu işlem için all supported platforms linkine tıklanmalıdır. Ardından programın kurulum işlemlerine geçebilir. Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra bir sayfa açılacaktır. Bu kısımdan ileri diyerek, devam edilmelidir.
Bir sonraki işlemse sanal kutu pencereleri sayfasından, tercihe göre istenilen seçeneklerin seçilip ileri tuşuna basılmasıdır. Daha sonra geçici bir şekilde ağ bağlantısı kesilecektir. Bu durumu, evet diyerek onaylamak gerekir. Son olarak yükle diyerek, kurulum işlemi tamamlanabilir.
Misafir eklentisini kurabilmek için ise, indirilen link açılarak yükle seçeneğine tıklamalıdır. Daha sonra kabul ediyorum seçeneğine basılarak devam edilmelidir ve kurulum işlemleri tamamlanmalıdır. Misafir eklentisi sanal bilgisayarda birtakım işlemlerin gerçekleştirilmesi için, gerekli olan bir eklenti olmaktadır.
VirtualBox Ubuntu Kurulumu Nasıl Yapılır?
Çoğu kişi açısından Ubuntu kurulumunu yapma işlemi merak edilir. Ayrıca programın kullanılmasının da ana sebepleri arasında yer alır. Sanal makinelerde bu kurulumun nasıl yapılacağı hakkında bilgi verilecek olursa, şu şekilde ifade edilebilir;
İşlemlerin doğru ve eksiksiz yapılması halinde VirtualBox 64-bit Windows 10 üzerinden kurulum tamamlanabilir. Ardından açılan sayfada yeni seçeneğine tıklanmalıdır. Daha sonra ekranda yer alan mavi ile işaretlenen bölüm seçilerek, iso dosyası kurulabilir. Ayrıca ekrandaki kırmızı kutu ise sanal işletim sisteminin adı olmaktadır. Bu kısım kullanıcıların isteğine göre seçilebilir.
Ekrandaki siyah alansa, sanal makinenin nereye kurulacağını belirtir. Bir diğer alan olan yeşil kutucuksa, sanal makineye ayrılan alanı göstermektedir. Tüm bu alanları tercihe göre doldurduktan sonra, oluştur seçeneğine tıklanmaktadır. Daha sonra başlat seçeneğine tıklanmalı ve sanal işletim sistemine erişilmelidir.
Açılır ekranda başlangıç diski seçilmesi istenir. Uygun bir başlangıç diski seçilerek, başlat seçeneğine tıklanmalıdır. Sonrasında kurulumun bitmesi beklenir. Ardından istenilen dil seçilir ve son olarak Ubuntu’yu kur seçeneğine tıklanır. Böylelikle Ubuntu kurulumu tamamlanmış olur.