USD32,44
EURO34,74
JPY0,206500
RUB0,354000
GBP40,80
EURO/USD1,07
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
BTC63.918,51

14 Adımda Sanal Makine Programları 2023 Listesi

sanal-makine-programlari
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanal makine programları 2022 yılında giderek yaygınlaşan bir yazılımdır. Her ne kadar geçmiş yıllarda üretilen bir yazılım olsa da işletim sistemi üzerinde birden fazla işletim sistemi kullanabilmek adına bir sanal makine kullanımı günümüzde daha yaygınlaşmıştır. Özellikle bu alanda çalışmalar gösteren, yazılım ile ilgilenen kişilerin yakından takip ettiği bir durumdur. Halbuki hedef kitle sadece bununla sınırlı değil.

Bilgisayarın icat edildiği ve internetin, yazılımın bu derece ilerlediği günümüzde kişilerin belirli bir alan ile sınırlı kalmadan daha iyi bir performans elde edebilmesi adına çeşitli çalışmalar yapılıyor. Sanal işletim sistemi de bunlardan sadece birisidir.

Her ne kadar birçok kişi tarafından bilgi sahibi olunmadığı için ‘sanal makine nedir?’ gibi araştırmalar yapılsa da hakkında bilgi edinildikten sonra sanal makine programları 2022 önerileri araştırılmaktadır.

Günümüzde bu denli etkisi büyük olan başka bir yazılım var mıdır, bilinmez. Ancak ihtiyacı olanlar için sanal makine programları nelerdir? İşte sanal makineleri için verilebilecek birkaç öneri ve hakkında bir şekilde bilmeniz gereken tüm bilgiler.

Sanal Makine Programları Nelerdir? Sanal Makine Programları 2022 Listesi

Sanal makine programı için tek bir örnekten bahsetmek mümkün değil. Aksine bu alanda yapılan ilk çalışmalardan sonra deneyebileceğiniz çeşitler ve herhangi bir yazılım örneği bulmak çok daha kolay. Çok yaygın bilinen VMware player başta olmak üzere Windows Server kapsamında tercih edebileceğiniz programlar şu şekildedir:

  1. VMware Fusion
  2. VirtualBox
  3. QEMU
  4. Windows Virtual PC
  5. Parallels Desktop
  6. Hyper – V
  7. Xen
  8. Oracle VM VirtualBox
  9. Citrix Hipervizörü
  10. Bulut Tabanlı Sanal Makine Programları
  11. Denali
  12. KVM
  13. Windows Sandbox
  14. Virtuozzo

1- VMware Fusion

Söz konusu sanal makine programları olduğunda en iyi sanal makine programı olarak gösterilebilecek yazılımlardan birisi VMware workstation player olarak karşınıza çıkacaktır. Var olan bir işletim sistemi üzerinde birden fazla işletim sistemini kullanabilmek üzere oluşturulmuş sanal makine yazılımıdır.

sanal-makine-programlari
Sanal Makine Programları

VMware aslında kendi içinde iki farklı sürüme sahip. Her iki sürümde de ileri seviye gelişmiş özellikler ve şirket kademesinde kullanım istenmediği müddetçe diğer özellikler dahil olmak üzere ücretsiz olarak kullanıma sunuluyor. Basit işlemleri ile birlikte ücretsiz kullanılması ‘sanal makine indir’ seçenekleri arasında kendisini en sık tercih edilenler arasında bulundurmaktadır.

2- VirtualBox

Birden fazla platformun birbirini destekleyerek çalışmasını bununla birlikte sanal makine programları arasında geçiş yapılmasını sağlar. Windows başta olmak üzere Mac, Linux için de  ücretsiz olarak kullanılabilen politikası kullanım koşulları neticesinde tercih edilmesini sağlar. Gizlilik politikası kullanım esnasında güvenilir şekilde dosya paylaşımı ve var olan işletim sisteminde yapılan değişiklikleri kontrol etmeyi sağlar.

3- QEMU

Kullanıcılar tarafından misafir kodu elde edildikten sonra kolaylıkla kullanılan bir işletim sistemini için gerekli tüm özelliklere sahiptir. Sanal makine uygulamaları arasında Linux için uygun bulunan bu programda; dinamik çeviriler ile emülasyon yapabilir, var olan sanal diskleri otomatik boyutlandırabilirsiniz. Aynı zamanda USB flash belleklerde de kullanım olanağı sağlar.

4- Windows Virtual PC

sanal-makine-programlari

En az WMware sanal makine kadar bilinen ve sanal pc kurma amacıyla konuk işletim sisteminin üzerinden birden çok işletim sistemi kullanabilmek amacıyla Windows Virtual kullanılmaktadır. Sanal makine programları kapsamında bilinir olmasının yanı sıra adından da anlaşılacağı üzere Windows özelinde kullanılabilir olmsaıyla bilinmektedir. Örneğin Windows server 2008 üzerindeyken bir üst işletim sistemlerine bu bağlamda erişebilirsiniz.

5- Parallels Desktop

Mac üzerinden online sanal bilgisayar işletim sistemi kurma ve sanallaştırma için kullanılabilecek bir programdır. Bu program sadece Mac özelinde değil, Windows ve Linux için de uygundur. Var olan Intel ve AMD işletimi ile etkileşim haline geçerek var olan işletim sisteminin daha verimli, iyi ve dönüştürülebilir kullanılmasını sağlar.

Var olan programlar arasında farklı olarak fotokopi makinesi, yazıcıya da erişim sağlar yalnız ‘sanal makine ücretsiz’ arayışınız için uygun değildir çünkü 80 dolar kadar bir ücrete sahip.

6- Hyper-V

sanal-makine-programlari

Sanal makine programları arasında x64 işlemciye sahip bilgisayarlar için Windows özelinde geliştirilmiş bir yazılımdır. Farklı olan tek bir sunucuya bağlanmak yerine birden fazla işlemciye bağlanarak bunu fiziksel olarak var olan bilgisayarınızda bütünleştirmektedir. İki özelliği mevcuttur ilki hipervisor tabanıyla sanallaştırma diğeri ise tüm işletim sistemleri üzerindeki işlemleri tek bir alanda toplayarak birleştirme yapmaktır.

7- Xen

Sanal makine program isimleri arasında bir diğer öneri de Xen olarak karşımıza çıkıyor. Cambridge Üniversitesi tarafından tasarlanan ve geliştirilen sanal makine programı açık kaynaklar eşliğinde güncellenerek bakım ihtiyaçları giderilmektedir. Mikrosistem kapsamında çalışan bu yazılımın tekli fiziksel bilgisayar üzerinde birden fazla işletim sistemi kullanabilmek ve aralarında geçiş sağlama özellikleri de mevcuttur.

8- Oracle VM VirtualBox

Sanal makine programları arasında adını duyuran VirtualBox’a ait bir diğer sürüm olarak değerlendirebilirsiniz. Oracle, sanal makine programları arasında kısmen eski bir sürüm sayılabilir. 2007 yılında piyasaya sürülen açık kaynaklı bir yazılımdır ve açık yazılım neticesinde işlemler sürdürülebilmektedir.

sanal-makine-programlari

Her ne kadar sanal makine programları 2022 listesi ile kıyaslandığında eski gibi dursa da Windows XP, Windows 10 başta olmak üzere sayısız sürümü desteklemektedir. Geniş bir işletim sistemi desteği sunması onu diğerleri arasında ayıran bir özellik olarak karşınıza çıkacaktır.

9- Citrix Hipervizörü

Sadece farklı bir işletim sistemi kullanmayı sağlayan sanal makine programı değildir. Başta sunucu olmak üzere masaüstü ve uygulama için sanallaştırma yapmayı sağlayan bir yazılımdır. Sanallaştırma işleminin yönetilmesinde aktif olarak kullanılır.

Diğer sanal makine programları kadar adı duyulmamış olsa da kapsam anlamında oldukça geniş yönetim araçlarına sahiptir. Var olan canlı işlemleri otomatik hale getirebilir ve bunları kendi içinde dağıtabilirsiniz.

10- Bulut Tabanlı Sanal Makine Programları

Geçmişten günümüze farklı sanal makine programları söz konusu olsa da elbette bu alanda Google başta olmak üzere Apple, Amazon gibi firmalar da sanal makineleştirme işleminden faydalanıyor. Diğer yazılımlardan farklı olarak kendi içlerinde geliştirdikleri bulut sistemi ile başta genelde belirli bir boyuta kadar paylaşım sağlıyor. Daha geniş alan için ekstra ücret ödemek gerekmektedir.

11- Denali Sanal Makine Programı

Denali National Park başta olmak üzere genel bir sanal makine programı olmaktaktadır. Bilgisayar üzerinden doğrudan program olarak indirilememektedir. Fakat APK formatı ile dileyenler kullanımını tercih edebilir. Özellikle iOs tabanlı İphone telefonları hedefleyen bir programdır. Kurulum sayesinde milli parkları telefon ve/veya tablet üzerinden çok boyutlu olarak gezebilirsiniz. Böylece farklı bir deneyim kazanabilirsiniz.

12 – KVM

Linux çekirdeklerini daha üst performans ve sürüme kavuşturmak için oluşturulmuş bir sanal makine programıdır. Çekirdek tabanlı sanal makine programları arasında yer almaktadır. 2007 yılında oluşturulan sistem ile birlikte Linux çekirdeği sanal ortamda bulunduğu sürümün üstüne çıkabilmektedir. Tüm sanal makine programları için geçerli olduğu gibi bu programda da işlemcinin yeterli olması gerekmektedir.

13 – Windows Sandbox

Sanal makine programları kullanmak ve program olmaksızın da rahat kullanım alanı sağlayan uygulamalardan birisidir. Windows 10 ile birlikte ortaya çıkan ve Windows 11 ile de uyumlu çalışan bir programdır. Sanal makine programı kullanan bireylerin ekstra bir masaüstü açmasını sağlamaktadır. Depolama alan desteği sunmasıyla işlemlerin seri şekilde sürmesinde etkilidir.

14 – Virtuozzo

Virtuozzo klasik bir sanal makine programı dışında depolama alanı da güden uygulamadır. Sanal makineler oluşturarak bilgasayarınıza ekstra yük bindirmeden üst sürüm deneyimleri yaşayabilirsiniz. KVM ile tam uyumlu olup 200’den fazla özelliğe de sahiptir. Otomatör ve aynı zamanda depolama sayesinde de çeşitli kolaylaştırıcı etkilere sahiptir.

Sanal Makine Programları PC için Neden Kullanılır?

sanal-makine-programlari

Var olan işlemci ile işleri halletmek, oyun oynamak ya da bilgisayardaki herhangi bir işlem zor gelebilir. Bu yüzden sanal makine programı kullanmak gerekir. Tek bir bilgisayar üzerinden fiziksel olarak ilerlemek fakat bunu farklı işletimciler ile yürütmek için sanal makine program uygulamaları kullanılır. Amaç var olan işletim sisteminden daha farklı ve üst olanları kullanabilmektir.

Online Sanal Bilgisayar Kullanımı Kimler Tarafından Tercih Edilmeli?

Birden fazla monitör kullanımı olan, birden fazla bilgisayar üzerinden iş yapan kurumlar başta olmak üzere kişisel bilgisayarını iyileştirmek isteyen sanal makine programları kapsamında değerlendirme yapabilir. Bu aşamada sanal makine programı tavsiye edilecektir. Çünkü çoklu iş yükünü hafifletmek ve bilgisayardan üst düzey sonuç alabilmek için sanal makine programları kullanılmaktadır.

Sanal Makineye Program Kurmak Mümkün mü?

Her sanal makine programı için geçerli olmasa da birçoğunda program yüklemek ve sistem üzerinde değişiklik yapmak mümkün. Farklı yazılımlar geliştirmek, değişik programları deneyimlemek amacıyla zaten bu yazılımlar üretilmektedir. Siz de bilgisayarınıza uygun olduğunu düşündüğünüz sanal makine programları ile işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Sanal Makine Programları Gezginler Üzerinden İndirilebilir mi?

sanal-makine-programlari

Kimi sanal makine programı bizzat firmaya ait site üzerinden yazılım ve kopya sorunu olmaması için temin edilebilir. Fakat ücretsiz olanları Gezginler sitesinden indirmeniz mümkün. Bulut tabanlı olanlarda ise herhangi bir indirme işlemi gerekmeksizin profil açarak ve alan satın alarak doğrudan kullanmaya başlayabilirsiniz.

Sanal Makine Programları 2022 Fiyatları Ne Kadar?

Var olan sanal makine programları kendi içinde değişiklik göstererek kimi zaman ücretsiz olarak kullanıma sunulur. Ancak bazı sanal yazılımların ücretleri de bulunmaktadır. Üretici ve geliştirici firma tarafından fiyatlarlar belirlenirken genelde yurt dışında üretilmesi dolayısıyla dolar üzerinden ücretlendirme yapılır. Kura bağlı olarak ücretler değişeceğinden bizzat araştırma yapıp bilgi edinmek gerekir.

 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

trparca ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!