Mr cihazı nedir sorusu özellikle bu cihazın adını ilk kez duyanlar tarafından sıklıkla aranılanlar içerisinde yer alıyor. Sağlık teknolojileri arasında önemli bir yere sahip olan bu ürün ne işe yarıyor? Hangi durumlarda kullanılıyor? Bu ve bunun gibi soruların hepsini yazımızda sizler için hazırladık. Okumaya devam ederek aklınıza takılan tüm sorulara cevap bulabilirsiniz.
Bu Yazımızda Neler Var:
Mr Cihazı Nedir? Manyetik Rezonans (MR) Nedir?
Mr cihazı nedir merak edip araştıranlar bu cihazın ne işe yaradığını da merak ediyor. Bu cihaz sayesinde bireyin;
- İskelet sistemi
- Zarar gören dokuları
- İç organları ameliyatsız ve ağrısız bir şekilde incelenebilir. Bu incelemeler gelişen teknoloji sayesinde yüksek çözünürlük ile elde edilebilir durumdadır. Bu sayede kişinin hastalığı veya vücudundaki hasarı rahat bir şekilde görünür.
Bu işlemde güçlü manyetik alan kullanılır. MR esnasında bireyler üzerindeki metallerin çıkarılmasının nedeni budur.
Mr Cihazı Nedir, Hangi Rahatsızlıklarda Kullanılır?
Mr cihazı nedir sorusunu merak edenler aynı zamanda hangi rahatsızlıklarda kullanıldığını da araştırıyor. Bunları tablodan inceleyebilirsiniz.
Cihazın Kullanıldığı Rahatsızlıklar | |
Beyin MR | Beyin ve omuriliği görüntülemek
Beyin damarlarında oluşan keseleşmeleri incelemek Göz ve iç kulak rahatsızlıkları İnme, omurilik yaralanmaları ve beyin hasarları
|
Kalp ve damar sistemi MR | Kalbin karıncık ve kulakçıklarının büyüklük ve işlevleri
Kalp duvarı kalınlığı ve hareketi Kalp krizi veya kalp hastalığı sebebiyle oluşan hasarın derecesi Kalpten çıkan ve ana atardamardaki problemler Kan damarlarında oluşan iltihaplanma ya da tıkanma
|
Meme MR | Risk altındaki kadınlarda tarama
Meme kanseri teşhisi konulan hastalarda kanserin boyutunun belirlenmesi Mamografi sonucu görülen, zor anormalliklerin daha ileri boyutuyla değerlendirilmesi Meme kanseri tedavisi sonucu kitlelerin çıkarıldığı alanlarının zaman içinde değerlendirilmesi Cerrahi işlem öncesi kemoterapi alan hastalarda kemoterapi tedavisinin ardından kitle boyutunu değerlendirme amacıyla Meme implantların durumunun |
Perfüzyon MR | Beynin kanlanmasını ölçer. |
Prostat MR | Prostat kanseri durumunda hastalığı değerlendirmek
Prostat enfeksiyonu veya apsesi Prostat büyümesi Doğuştan gelen anormallikler Cerrahi işlem sonrası izlem Prostat bezinin dağılımı
|
Difüzyon MR | Tümörlerin karakterini tespit etmek
Akut beyin iskemi |
Kas iskelet MR | Kemik, kas ve eklem rahatsızlıkları
Yırtık kıkırdak ya da ligamentler gibi travmatik veya tekrarlayan yaralanmaları sonucu oluşan eklem anormallikleri Omurgada bel ve boyun fıtığı sonucu görülen disk anormallikleri Kemik enfeksiyonları ya da rahatsızlıkları Kemik ve yumuşak dokularda oluşan tümörler Uyuşma, karıncalanma, kuvvet kaybı gibi birtakım nörolojik belirtilerle ortaya çıkan boyun veya bel ağrısı |
Tüm vücut MR | Kanser, iltihap ve tıkanıklık gibi durumlarda baştan ayağa kadar yapılır. Gizli kanserlerin teşhisinde önemlidir. |
MRS (Manyetik Rezonans Spektroskopi)
|
Hücresel düzeyde metabolit değişiklikleri inceleme |
Bu aşamada Emar kaç dakika sürer bilgisini de hatırlatmak isteriz. Ortalama olarak 15 ile 90 dakika arasında çekim yapılır.
MR Nasıl Çekilir?
MR çekiminin yapıldığı gün, aksi belirtilmezse kişi her zamanki gibi yiyip içmeye ve rutin ilaçlarını almaya devam eder. Bazı durumlarda, çekimden 4 saat öncesine kadar hiçbir şey yiyip içilmesi istenir. Bazen görüntüleme öncesi bol miktarda su içilmesi gerekir. Tüm bunlar çekim yapılacak alana göre değişir. Bunların yanı sıra MR çekilecek herkesin uyması gereken kurallar ise şöyledir:
- Kişinin üzerinde takı ve mücevher olmamalıdır.
- Bazı durumlarda çekimden önce bir elbise veya önlük giyilmesi istenir.
- Önlük giyilmeyecekse; metal fermuar, bağlantı elemanları, düğmeler, balenli sütyen, kemer ya da toka içermeyen giysiler giyilmesi gerekir.
- Kapalı alan korkusu olan kişiler işlemden önce doktorlarından hafif bir yatıştırıcı ilaç takviyesi isteyebilirler. Ayrıca bu tür hastalara açık MR taraması da uygulanabilir.
MR cihazları çok güçlü bir manyetik alan oluşturduğu için kişinin üzerinde hiçbir metal bulunmamalıdır. MR cihazı nedir sorusunu soranlar çekim esnasında aynı zamanda şu metal içerikleri olan şu ürünleri de bulundurmaması gerekir:
- Küpe, bilezik veya kolye gibi takı grubu ürünleri
- Kulak içi veya burun halkaları gibi piercing türleri
- Protez diş
- İşitme cihazı
- Peruk (Bazı peruklar metal parçalar içerir)
Vücudunda kalıcı metal protez bulunan hastalar için emar çekilmesi gibi bir durum mümkün değildir. Çünkü bu cihazda bulunan ve çok güçlü olan manyetik alan vücuttaki metalleri çekerek hastada şiddetli yaralanmalara neden olur.
MR cihazı her iki ucu açık olan kısa bir silindir şeklindedir. Hastalar çekimin yapılabilmesi için aletin içindeki hareketli yatağa yatar. Vücudun taranacak kısmına bağlı olarak yatış pozisyonu farklılık gösterir. Bazen, taranacak vücut parçası üzerine bir çerçeve konulur. Bu çerçeve sayesinde vücuttan gelen sinyaller daha kolay alınır ve daha iyi kalitede bir görüntü meydana çıkar. Kaliteli ve net görüntüler elde edilebilmesi için hastanın çekim süresince hareketsiz yatması önem taşır.
Tarayıcının oluşturduğu manyetik alan nedeniyle cihazın çalıştırılması için farklı odada bulunan bir bilgisayar kullanılır.
![Mr Cihazı Nedir, Ne İçin Kullanılır? Yan Etkileri Var mı? 3 mr-cihazi-nedir](https://trparca.com/wp-content/uploads/2024/04/mr-cihazi-nedir-4.jpg)
MR Zararları, Yan Etkileri
Mr cihazı nedir sorusunun arkasından herhangi bir zararının olup olmadığı da araştırılan bilgiler arasında önceliğini koruyor. Bu cihaz ile ilgili bir işlem yaptırması gerekenler bu konuyu da araştırıyor. Yapılan açıklamalara göre ise MR güvenli bir görüntüleme yöntemidir. İşlem esnasında ortaya çıkan gürültüden korunmak amacıyla kulaklık takmayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca klostrofobi rahatsızlığı olan bireyler için sakinleştirici bir ilaç kullanmak yararlı olabilir.
Sık Sorulan Sorular
Mr cihazı nedir gibi konular hakkında en çok sorulan sorulara aşağıdan ulaşabilirsiniz.
1 – Emar Neden Gece Çekilir?
Bunun nedeni gece ışığın ve gürültünün az olmasıdır. Böylece daha net görüntülemeler elde edilir.
2 – MR ve MRG Farkı Nedir?
Her ikisi de aynı işlemdir.
3 – MR Cihazı Fiyatı Nedir?
Markalara göre mr cihazı fiyatları değişmektedir. Ayrıca bu tarz cihazların ikinci el fiyatlarını da incelemek gerekir.
4 – MR’ Dan Sonra Ne Yapmalı?
Uzun süren MR işlemlerinden sonra bir süre istirahat etmeniz faydalı olacaktır. Ayrıca kontrast MR işleminden sonra alerji riskine karşı hemen hastaneden ayrılmamalısınız.
5 – MR Kimlere Çekilmez?
Cihazın yüksek manyetik alan içermesinden dolayı metal protez, kalp pili veya metal kalp kapakçığı, beyin damarlarına klip tıkılmış kişiler ya da iç kulak protezi bulunanlar, dişinde diş teli olanlarda emar çekimi uygulanmaz.