Beyin gelişimi konusu, insan gelişimi ile ilgili olarak merak edilen konular arasında yer almaktadır. “İnsan beyninin yapısı, beynin gelişiminde etkili midir?” sorusu da oldukça ilgi görmektedir. Beynin gelişimini etkileyen faktörler tespit edildiğinde, beynin daha etkili bir şekilde geliştirilmesi için gereken yöntemler de ortaya çıkmış olacaktır.
İnsan beyninde çok sayıda nöron bulunmaktadır. Hatta nöron sayısının 100 milyar civarında olduğu, bilimsel çalışmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu da insan beyninde çok sayıda bağlantının yer aldığı anlamına gelmektedir. İnsan beyninde trilyonlarca bağlantı bulunmaktadır. Tek bir hücrenin giderek gelişmesi ve vücuttaki tüm sistemlerin oluşması sonucunda beyin de gelişmektedir. Gelişimin birbirinden değişik aşamaları bulunmaktadır. Yetişkinlerde beyin gelişimi ve çocuklardaki gelişim süreci farklı olmaktadır.
Bu Yazımızda Neler Var:
Beyin Gelişimi İçin Hangi Etmenler Etkili Olmaktadır?
Beyin gelişimi söz konusu olduğunda pek çok etmenin gelişimde etkili olduğu görülmektedir. Öncelikle anne ve babadan gelen genler, gelişim sürecinde önemli bir etkiye sahiptir. Genler aracılığı ile kişideki gelişim özellikleri de ortaya çıkmaktadır. Aileden gelen gen özellikleri dışında; çevresel faktörler de beynin gelişiminde oldukça etkilidir. Çevresel faktörler arasında; beslenme, çevresel uyarıcılar ve yaşama dair deneyimler yer almaktadır. Çevresel faktörler arasında uyaranlar, kişinin beyin ve diğer sistemlerinin gelişiminde oldukça önemli olmaktadır. Uyaranlarla karşılaşmalar gerçekleşmediğinde kişide gelişimin belirli noktalarında noksanlıklar olacaktır.
Beyin Gelişimi: Gelişim Geriliği Nedir?
Beyin gelişimi gibi diğer sistemlerin gelişiminde de gerilikler gözlemlenebilmektedir. Böyle durumlarda erken tanı oldukça önemlidir. Erken tanı ile birlikte gerilik yaşanan sistemin geliştirilmesine çalışılmaktadır. Kişide gelişim eksikliği olduğu düşünüldüğünde, buna uygun olarak testler yapılmaktadır. Test sonuçlarında herhangi bir sistemde eksiklik tespit edildiğinde soruna yönelik olarak önlemler alınmaktadır.
Gelişimsel tarama testleri, gelişim sürecini tespit etmek adına oldukça işlevseldir. Yaşa göre beyin gelişimi süreçleri bireylerde farklı olmaktadır. 10 yaşından sonra beynin gelişiminin yönü biraz daha değişmektedir. Bu yaştan sonra; kimlik, benlik ve kişinin kendi bilinci üzerinde bir gelişim yoğunluktadır. 20 yaşına gelene kadar dürtü kontrolü de gelişmektedir. 20’li yaşlara doğru; cinsel dürtülerde gelişmeler, yalan söyleme ve farklı durumlar kişide görülmektedir.
Beynin Öğrenmesi Ne Zaman Başlamaktadır?
Beynin öğrenmesi anne karnından itibaren başlayan bir süreçtir. Annenin ses titreşimleri, bebeğin gelişiminde etkili olmaktadır. Bebek doğduktan sonra zamanla 5 duyunun da gelişmesi ile birlikte dış çevredeki uyaranlara tepki vermeye başlamaktadır. Beyne gelen her bilgi, 5 duyu organının gelişmesi ile birlikte anlamlandırılmaya başlanır. İnsan beyninde nöronlar elektrik üretmektedir. Nöronların elektrik üretmesi ile birlikte kişide öğrenme durumu görülmektedir. Yeni bir şeyler öğrenildiğinde sinirler arasında bir iletişim meydana gelmektedir. Bu iletişim sonucunda elektrik üretimi oluşur.
Kişinin yeni bir şey öğrenmeye başladığında zorlanması normaldir. Yeni bir şeyi öğrenmektense önceden az olsa bilinen bir şeyi öğrenmeye çalışmak daha kolay olacaktır. Yeni bir şey öğrenme işlemi beynin yalnızca tek bir köşesinde oluşmamaktadır. Beyin tamamıyla bu sürece katılmaktadır. Beyinde yer alan hücrelerin zarar görmesi ya da küçülmesi gibi nedenler zamanla yaşanabilmektedir. Bu durum, doğal bir süreç olarak da görülebilmektedir. Doğal süreç sonunda meydana gelen hücre zedelenmeleri, yaşlılıkta birtakım rahatsızlıkların oluşmasına neden olmaktadır.
Beynin Gelişme Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Beyin gelişimi sürecinde bazı hususlara dikkat edilmesi, beynin sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Uyku düzenine dikkat edilmesi beyin sağlığı ve gelişimi açısından oldukça önemlidir. Ayrıca fiziksel olarak yapılan egzersizler de beyin ve diğer sistemlerin sağlıklı olarak gelişmesine yardımcı olmaktadır. Doğru bir beslenme düzeni de bu süreçte beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir hale gelmesine yardımcı olmaktadır.