USD35,96
%0.09
EURO37,36
%0.02
JPY0,235100
%0.0073
RUB0,357300
%0.09
GBP44,89
%-0.09
EURO/USD1,04
%-0.07
BIST9.807,10
%0
GR. ALTIN3.302,53
%0.49
BTC98.132,88
%0.38
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Ketojenik Beslenme Nedir? Ketojenik Diyet Örnekleri?

Ketojenik Beslenme Nedir? Ketojenik Diyet Örnekleri?

ketojenik beslenme nedir ketojenik diyet listesi haftalık
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ketojenik beslenme nedir sorusuna konu olan diyet, son zamanlarda pek çok mecra üzerinden yoğun bir şekilde araştırılmaktadır. Ketojenik beslenme, son dönemin gözde diyet programları arasında yer alan bir sağlık programıdır. Sağlık programı olarak adlandırılmasının nedeni, beslenme sisteminin ilk çıktığı yıllarda yalnızca sağlıklı olmak için kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Diyet sayesinde pek çok rahatsızlığın kısa sürede iyileştirilmesi mümkün olmaktadır.

[irp posts=”3164″ name=”Bölgesel Zayıflama Nedir? Bu Süreçte Neler Yapılmalıdır?”]

Diyetin sağladığı bu olumlu etkilerin kilo kaybı için de denenmesi sonucunda, ketojenik bir diyet programı oluşturulmuştur. Bugün pek çok sanatçı tarafından da hızlı kilo vermek adına ketojenik diyet programları tercih edilmektedir. Ketojenik diyet sırasında vücuttaki değerlerin belirli aralıklarla gözlemlenmesi gerekmektedir. Aksi durumunda, vücudun sağlıklı yapısı tehlikeye girecektir. Ketojenik diyet listesi diyetisyen kontrolünde yapılması son derece önemlidir. Bu nedenle doktor kontrolü olmadan diyetin denenmemesi tavsiye edilebilir.

Ketojenik Beslenme Nedir? Ketojenik Diyet Beslenme Örneği

ketojenik beslenme nedir ketojenik diyet listesi diyetisyen

Ketojenik beslenme nedir sorusu ile birlikte diyetin temel mantığı da dikkat çekmektedir. Diyet, diğer zayıflama programlarına göre farklı bir yapıya sahiptir. Diyet sırasında vücuda alınan yağ miktarı artırılırken, karbonhidrat ve protein miktarı azaltılmaktadır. Vücuttaki yağ miktarının artırılması ile vücudun enerji kaynağının sırası değiştirilmektedir. Vücut, normal şartlarda enerji için ilk olarak karbonhidratı kullanmaktadır. Vücutta karbonhidrat miktarı yüksek olduğunda, enerji yakımına karbonhidrattan başlanmaktadır.

Vücut enerji almak için yağ ve protein kaynaklarını da kullanır. Karbonhidrat miktarı vücutta azaldığında enerji elde etmek için protein ve yağ yakımına ihtiyaç duyulmaktadır. Vücuttaki karbonhidrat miktarı azaltılırsa, enerji ihtiyacı, vücuttaki yağlardan sağlanabilir. Bu durum ise yağların hızlı bir şekilde yakılması ve kilo verme durumunun yaşanmasına yol açacaktır. Ketojenik diyetin mantığı tam olarak da budur. Dönüşümlü ketojenik beslenme olarak adlandırılan ketojenik diyet türünde ise ihtiyaç duyulan aralıklarda karbonhidrat alımı oransal olarak artırılmaktadır.

Ketojenik Beslenmede Enerji İhtiyacı Neden Kaynaklanır?

ketojenik beslenme nedir ketojenik diyet yapanların yorumları

Ketojenik beslenme nedir sorusunun ayrıntılarına inmeden önce vücudun enerji kaynakları hakkında daha aydınlatıcı bilgiler vermek doğru olacaktır. Vücudun günlük aktivitesi için ihtiyaç duyduğu enerjiyi; karbonhidrat, yağ ve proteinden aldığı görülmektedir. Normal şartlarda enerjinin %60 kadarı karbonhidratlardan elde edilir. Karbonhidratlara; en basit örnek olarak şeker, en yüksek düzeyde ise nişasta örnek olarak verilebilir.

Vücudun gün içerisinde ihtiyaç duyduğu enerji, büyük oranda karbonhidratlardan elde edilmektedir. Enerjiye, yalnızca yoğun fiziksel aktiviteler için ihtiyaç duyulmamaktadır. Vücut ısısının korunması ve vücut fonksiyonlarının doğru bir şekilde devam etmesi için de enerji kullanılmaktadır. Ketojenik diyet sırasında vücudun enerji kaynağı değiştirilmektedir. Bu sayede vücutta yağ yakımı gerçekleşerek kilo verme süreci hızlanmaktadır.

Ketojenik Diyet Listesi Diyetisyen Kontrolünde Uygulanmalı

ketojenik beslenme nedir ketojenik diyet listesi haftalık

Ketojenik diyet yapanların yorumları kadar ketojenik diyet listesi haftalık diyetin nasıl uygulandığı da merak edilmektedir. Yanlış bir şekilde uygulanan diyet, istenilen sonuçları sağlamada yetersiz kalacaktır. Diyet, ilk aşamada yağ, karbonhidrat ve protein oranlaması yapmaktadır. Diyet sırasında 4:1, 3:1, 2:1 gibi oranlamalar kullanılmaktadır. Pay kısmında yağ miktarı yer alırken, payda kısmında karbonhidrat ve protein toplamı bulunmaktadır. Payda yer alan miktar ne kadar artırılırsa diyet içerisindeki yağ miktarı da o kadar artmaktadır. Yağ miktarı arttıkça vücutta ketozis oluşumu artmaktadır. Ketozis durumu, keton adı verilen cisimlerin kanda bol miktarda bulunması durumudur. Vücut bu duruma geldiğinde vücutta bulunan yağ stoklarının belirli bir oranı ketona dönüşmektedir.

Ketojenik diyetin çok farklı türleri de bulunmaktadır. İlk kez epilepsi nöbetlerinin tedavisi için kullanılan program, günümüzde diyabet gibi rahatsızlıkların da tedavisinde tercih edilmektedir. 4:1 oranda tercih edilen diyet, oldukça ağır bir program olma özelliğine sahiptir. Diyetin bazı yan etkileri ya da zararları da bulunmaktadır. Vücudun kendini açlık durumuna karşı korumaya alması ile metabolizma yavaşlayabilmektedir. Diyet programlarında lifli besinlere az miktarda yer verilmesi, bağırsak sorunlarının oluşmasına yol açabilmektedir. Yağ alımının diyet kapsamında artırılması, kolesterol ve kan lipitlerinde artışı beraberinde getirebilmektedir. Diyet, muhakkak doktor kontrolünde uygulanması gereken bir programdır. Vegan ketojenik diyet olarak adlandırılan türde ise hayvansal besinler terk edilerek bitki kaynaklı besinler tüketilmektedir.

Ketojenik Diyet Listesi Haftalık Hangi Besinleri İçerir?

ketojenik beslenme nedir ketojenik diyet nedir

Ketojenik diyet nedir sorusundan sonra ketojenik diyet listesi haftalık olarak nelerin tüketilmesi gerektiği de bu bölümde açıklanmaktadır. Diyetin temel mantığına göre yağlı besinlerin yoğun bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Aslında buradaki yoğunluk, normalden fazla bir tüketimi anlatmamaktadır. Günlük ihtiyaç duyulan kalori miktarının oransal olarak daha fazla yağlı yiyeceklerden gerçekleşmesi anlamına gelmektedir. Ketojenik beslenme sırasında ekmek gibi unlu mamullere yer verilmemektedir. Yoğurt, sebze ve diğer besinlerin tüketilmesi sonucunda elde edilen karbonhidrat yeterli sayılmakta olup, bunun üzerine daha fazla çıkılmamalıdır.

Protein kaynağı olarak; balık, kırmızı ve beyaz et tercih edilebilir. Öğün sayısı değişmekle birlikte diyetin genellikle 3 ana 1 ara öğün şeklinde uygulanabildiği görülmektedir. Örnek ketojenik diyet listesi haftalık olarak düzenlendiğinde yağ alımı; kaymak, krema, tereyağı, zeytinyağı ve kuruyemişten elde edilebilmektedir. Karbonhidratlı ve proteinli yiyeceklerin hazırlanması sırasında zeytinyağı kullanılarak diyetin yağ oranı artırılabilir.

Ketojenikna cevap vermeye çalıştığımız bu yazımızda hazırlanan ketojenik diyet listesi diyetisyen kontrolünde uygulanmalıdır. Pek çok kişinin uyguladığı ketojenik beslenme modeline ilişkin değerlendirmelerinizi aşağıda yer alan yorum kısmından bize iletebilirsiniz. Böylece pek çok kişinin merak ettiği ketojenik diyet yapanların yorumları sorusu da cevap bulmuş olacaktır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

trparca 2025 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!