Kollektör borusu, kısaca ve en basite indirgenmiş tanımıyla dağıtım elemanıdır. Kollektörler tek değil birkaç tane bulunur. Kollektörler küçük kesitli birden fazla borudan gelen bir sıvının toplandığı boru veya boruların toplandığı ana borudur. Kollektörler büyük ölçekli giriş ve küçük ölçekli çok sayıda çıkış yapılmasını sağlar.
Kollektörlerde tek bir tane büyük kolon çıkılır ve buradan da yatayda çok sayıda istenilen yerlere dağıtım yapılmış olur. Böylece çok sayıda kolon sebebi ile beton delinmesi durumunu da engeller. Esasen kollektörler tesisatı çeşitli kısımlara ayırır. Yerden ısıtma bölgeleri alanın büyüklüğüne göre mümkün olduğunca eşit kısımlara ayrılmalıdır.
Kollektörler, genellikle yerden ısıtma ve radyatör bağlantı sistemlerinde kullanılır. Temiz su tesisatı bulunan yerlerde kullanımı ise günümüzde oldukça yaygınlaşmıştır. Kollektörler aynı zamanda su kolektörü, kolektör setleri olarak ifade edilmektedir.
Bu Yazımızda Neler Var:
Kollektör Borusu Fiyatları Ne Kadardır?
Kollektör borusu fiyatları; kalitesine, cinsine, içerdiği malzemeye, dayanıklılığına, kullanıldığı amaca ve tabii ki uzunluğuna göre çok geniş bir aralıkta değişiyor. Set halinde satılabilen kollektörler teker teker de satılabiliyor. Kollektör setlerinin en pahalıları ortalama 10 bin TL civarında değişiyor, bu setler 12’li oluyor.
Paslanmaz Kollektör Fiyatları Ne Kadardır?
Paslanmaz kollektör, kireçlenmeye dirençli ve sağlam yapısından dolayı çok tercih edilir. Bakterilerin çoğalmasını engller ve bundan ötürü sağlıklı bir kullanım ortamı sağlar.
Paslanmaz kollektörler su, gaz, buhar ve petrol akışını eşit basınçlarla iletmek için kullanılır. Ana hattan gelen maddenin eşit basınçlarla dağıtılması, sistemin problemsiz işlemesini sağlar. Paslanmaz kollektör borusu fiyatları, kullanım amaçlarına bağlı olarak farklılaşır.
10’lu Kollektör Fiyatları Ne Kadardır?
10’lu kollektörler 10 tane kollektör içerir. 10’lu set kollektörler markasına, kalitesine ve yapıldığı malzemeye göre farklı fiyatlarda olmaktadır. Fiyatlar 500 TL ile 5000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
En İyi Kollektör Markası Nedir?
Kollektör borusu denilince akla ilk gelen markalar, tesisat malzemeleri üretiminde isim yapmış, kendini kanıtlamış markalardır. Nestra, Kalde, Fırat, Türkoğlu, Baypa, Kas, E.C.A, Tds ve Bosch öne çıkan firmalardır.
Kollektör Borusu Türleri Nelerdir?
Kollektör borusu, işlevi nedeni ile birçok alanda ve tesisatın olduğu neredeyse her yerde kullanılmaktadır. Bu yazıda kalorifer kollektörü, mobil sistem kollektör ve elektrikli kollektör ele alınacaktır.
Kalorifer Kollektörü Nedir?
Kalorifer kollektörü, yerden ısıtmalı sistem kollektörleridir. Yerden ısıtma kollektörlerinde bir adet yatay halde bulunan büyük kolon ve bu kolondan dağılan pek çok boru mevcuttur. Kollektör, tüm bu boruların tek bir alanda toplanmasını sağlar. Kollektörler sayesinde beton delinmesi probleminin de önüne geçilmiş olur.
Yerden ısıtma kollektörü ayrıca ortamdaki ısının eşit bir şekilde dağılmasını da sağlar. Ortama dağılan tüm borular burada toplandığı için ısı kontrolü de bu noktadan yapılmaktadır.
Mobil Sistem Kollektör Borusu Nasıl Çalışır?
Mobil sistemde ısıtıcı cihazdan sadece bir adet kolon tesisatı çekilir. Kolon tesisatından her bir kata bir kollektör hattı ayrılır. Kollektörden ısıtıcılara dağıtım sağlanır. Kollektöre ulaşan sıcak su, kollektör üzerine takılan mini küre şekline sahip vanalar sayesinde kontrol edilir.
Genelde her radyatöre kollektörden bir giriş, bir de dönüş hattı çekilen iki borulu sistem olarak tanımlanan bir sistem kullanılır.
Elektrikli Kollektör Fiyatları Nasıldır?
Kollektörlerin elektrikli olanları değişik fiyatlarla karşınıza çıkar. Bu türlerin setler halinde satılanlarının fiyatları 3000 TL’ye kadar varmaktadır.
İlginizi çekebilir: Megane 2 Motor Beyni Tamiri ve Yedek Parça Alımı