Meme kanseri; süt yapımından sorumlu olanın memenin, içinde barındırdığı kanalların, bezin dokusunun kontrolsüz biçimde çoğalması ve yayılmasıyla oluşan bir kanser çeşididir. Ülkemizde kadınlarda görülen kanser türlerinin en başında gelir ve çoğunlukla 40 yaş üzerinde görülür. Ancak son yıllarda görülme potansiyelinin gittikçe arttığı ve yaş aralığının kısaldığı saptanmıştır.
Yapılan araştırmalar sonucunda, her 8-10 kadından birinin meme kanserine yakalanma riskine sahip olduğu görülmüştür. İyi yönü şudur ki; Meme kanseri bulunan her 10 kadının 8’inde tümör iyi huylu gelişmiş ve çoğunlukla ilk belirtiyi kendileri fark etmişlerdir. Erken teşhis ve tedavi edildiği taktirde 5 yıl sonra da yaşıyor olacaklardır.
Bu Yazımızda Neler Var:
Kanserli Memenin Belirtileri Nelerdir?
Meme kanseri, sık görülmesi, görülme sıklığının giderek artması, kadınlarda olduğu kadar erkeklerde de görülmeye başlaması gibi nedenlerden dolayı önemlidir. Erken evresinde belirlenip tedavi edildiği taktirde yaşam kalitesini ve sağ kalım oranını arttırdığı görülür.
- Meme veya koltuk altında ele kitle gelmesi,
- Memelerin sertleşmesi,
- Kızarıklık ve morarma,
- Memelerden birinin normal dışı büyümesi,
- Meme dokusunda buruşukluk,
- Meme uçlarının çukurlaşması, içe çekilme ve kanlı akıntı gelmesi
- Meme dokusunun renginde değişiklik, damarların belirgin hale gelmesi,
- Portakal kabuğu renginde görüntü oluşması,
- Memeye komşu lenf nodüllerinde büyüme,
- Üst kolda normal olmayan şişlik saptanması gibi semptomlar, meme kanserinin belirtileri sayılmaktadır.
Meme kanseri çabuk yayılım sağladığı için, küçük boyutlu tümörlerin erken fark edilmesi yayılımı önler. Tehlike işareti olup olmadığı kendi kendine meme muayenesi ile saptanabilir fakat yeterli değildir. Belirli aralıklar ile mamografi önerilir.
Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?
20 yaş üstü her kadın adet döneminden yaklaşık 1 hafta sonra her ay olmak üzere, memelerini ayna karşısında incelemelidir. Burada önemli olan konu doğru duruştur. Kolları her iki yanda sarkık ve gevşek tutarak, elleri bele koyarak, kolları her iki yana kaldırıp düz durarak ve aynı hareketi öne eğilerek memeler incelenebilir.
Gözlem yaparken dikkat edilmesi gereken bölge, doğru belirlenmelidir. Memelerin birkaç santim aşağısından itibaren koltuk altıda dahil olmak üzere tüm bölge, elle kontrol edilip sertlik ya da kitle meme kanseri açısından değerlendirilir. Meme boyutu küçük ya da büyük olanlar yastık yardımıyla aynı işlemi gerçekleştirebilir.
Kişi muayene ederken dikey hareketler ya da dairesel hareketler ile gözlem yapabilir. Hangi hareket ile rahat ediyorsa onu yapmalıdır. Önemli olan bir diğer husus ise meme başının muayene edilmesidir. Akıntı, süt ve kan varlığını saptamak için, meme ucu hafifçe sıkılmalıdır.
Meme Kanseri Evreleri?
Başlangıç:
Kanser hücresi yayılım göstermemiştir. Meme dokusunda bulunur.
Evre1:
Ortalama boyut 2 cm’den küçüktür. Kendi kendine meme muayenesinde saptamak için yeterli bir çaptadır.
Evre2A:
Kitlenin genişliği yaklaşık olarak 2-5 cm’dir. Önemli bir evredir ve tümörleşip yayılım gösterebilecek potansiyele sahiptir.
Evre2B:
Boyutu 2-5 cm olabileceği gibi 5 cm’den büyükte olabilir. Koltuk altı lenf bezlerine sıçrama ihtimali vardır. Erken meme kanseri son aşamasıdır.
Evre3A:
İleri meme kanseri kategorisinin başladığı evredir. Boyut 2-5 cm olabileceği gibi 5 cm’den büyükte olabilir. Koltuk altı leflerine yayılmış ve göğüs kafesi lenflerine yaklaşma riski bulunur.
Evre3B:
Boyutu değişkendir, kanserin göğüs kafesine ve diğer organlara ulaşma ihtimali vardır. Ve meme dokusunu tamamen kaplar.
Evre3C:
Bu evrede meme kanseri tedavisi, kanserin tutulum yerine göre, cerrahi yöntemlerle yapılabilir. Kemiklere dağılması söz konusudur.
Evre4:
Kanser tüm organlara dağılmıştır. Meme kanseri yayılım olarak en başta lenf damarlarına, ardından koltuk altı lenf bezlerine sıçrar. Daha sonra farklı organlara doğru bölünerek çoğalır. En çok yayılım gösterdiği bölümler kemikler ve akciğerlerdir.
Meme Kanseri Risk Faktörü?
Her kadın risk altındadır ancak bazı faktörler bu riski arttırmaktadır. Öncelikle bu riskli grupların kendini tanıyıp, belirti olup olmamasına bakmaksızın düzenli aralıklarla kontrole gitmesi gerekir.
- Yakınlarında kanser öyküsü var ise,
- Bireyin annesinde menopoz öncesi çift taraflı meme kanseri saptanmışsa,
- Erken adet olma ve menopoz da gecikme,
- Alkol, sigara kullanımı,
- Yüksek kilolu olmak ve sedanter yaşam,
- Uzun süreli hormon tedavisi görme gibi faktörler meme kanseri riskini arttırır.
Evli kadınlarda görülme oranı, bekar kadınlardan daha düşüktür ve daha önce yapılan doğum sayısı riski azaltır. Bu konuda emzirmenin önemi büyük yer tutar. Aynı zamanda, 35 yaş öncesi ooferoktomi (yumurtalıkların çıkarılması) öyküsü olan kadınların da meme kanseri riski daha azdır.
Meme kanserinde en etkili yöntemlerden biri düzenli olarak muayenedir. Kadınların kendi kendilerini kontrol edebildikleri elle muayrne yöntemi erekne teşhis için hayati önem taşır. Kadınların düzenli aralıklarla kendi memelerine dokunup bi kitla ya da bir sertleşme olup olmadığını kontrol edip büyüklük renk karşılaştırması yapmaları gerekir. Bir kitle ya da bir fark olduğu belirlenirse doktors başvurulmalıdır.
Meme kanserinde en etkili yöntemlerden biri düzenli olarak muayenedir. Kadınların kendi kendilerini kontrol edebildikleri elle muayrne yöntemi erekne teşhis için hayati önem taşır. Kadınların düzenli aralıklarla kendi memelerine dokunup bi kitla ya da bir sertleşme olup olmadığını kontrol edip büyüklük renk karşılaştırması yapmaları gerekir. Bir kitle ya da bir fark olduğu belirlenirse doktors başvurulmalıdır.
Her ne kadar 40 yaş üstünde görünse de 20 yaşından sonra bütün kadınların özenle kendini takip etmesi gerekir. Erken teşhis hayat kurtarır
Her ne kadar 40 yaş üstünde görünse de 20 yaşından sonra bütün kadınların özenle kendini takip etmesi gerekir. Erken teşhis hayat kurtarır