Dünya çapında on milyonlarca insan küresel moda endüstrisinde çalışıyor ve bu sektör üzerinden birçok para kazanmaktadır. Endüstrinin küresel niteliği ve tam gelir ölçeği, çalışma koşullarından ve çevresel etkilerden beden imgesine ve kürk kullanımına kadar pek çok etik sorun yaratmaktadır. Bu sorunlar moda sektörü oldukça etkilenmektedir.
Bu Yazımızda Neler Var:
Yeme Bozuklukları ve Bozuk Vücut Görüntüleri
Moda sektörüne baktığımızda genelde mankenlerin hepsi aynı tiptedir. Ultra ince gövde tipi, uzun boy, ince bacaklar… Bunların hepsi kadınlar üzerinde psikolojik baskı yaratmakta ve kadınları yeme bozukluklarına ve vücut imajını bozmaya teşvik etmektedir. Belirli bir çalışma, görüntüleri ince bir resim ve yeme bozukluğuyla ilişkilendirirken, modelin ultra ince gövdesi beden imajının bozulmasına katkıda bulunur ve bu da yeme bozukluklarını etkileyen bir faktördür.
Çevreye Olan Etkisi
Giyim üretimi ciddi bir çevresel dengesizliktir. Giysilerdeki yaygın bir malzeme olan pamuk, ağır pestisit kullanımını gerektirir. Sentetik polyester kumaşlar, uçucu organik bileşikler, hidrojen klorür ve toksik çözücüler dâhil olmak üzere bir dizi yan ürün üretmektedir. Bunlar da çevreye zarar vermektedir.
Gereksiz Tüketim
Günümüzde moda ve trendlerin değişmesiyle moda sektörü insanları ihtiyaç duymadıkları giysileri almaya teşvik eden yaygın tüketimi teşvik ediyor. Bu da gereksiz para harcamaya neden olmaktadır.
Kürk
Moda için kürk kullanımı 2000’den sonra hız kazanmış, 1980’lerden beri pratik bir çıkmaza girmiştir. İnsanlar moda için en popüler iki kürk tilkilerini ve vizonundur. Tilki ve vizonu insanlar yemezler.. Bu, hayvanların sadece kürklerini toplamak için yetiştirildiğini veya avlandığını ve öldürüldüğünü gösterir. Birçok hayvan sadece bu nedenle katledilmektedir. Birçok kişi bu uygulamayı insanlık dışı olarak kabul etmektedir.
İmitasyon
Sahtecilik, özellikle pahalı markaların içinde yaygındır. İnsanlar pahalı ürünlere parası yetmediği durumunda bu ürünlerin sahtesine başvurmaktadır. İmitasyon ürünlerden dolayı moda sektörü büyük zararlar görmektedir.
Sosyal Eşitsizlik
Moda, hem gençler hem de yetişkinler arasında birçok insanın sosyoekonomik statüsünün açık bir görsel göstergesidir. Son moda ve lüks markaların kullanılması da insanlar arasındaki statü farkını göz önüne serer ve dışlanma ve ayrıcalığa yol açmaktadır.
Çocuk işçiliği
Çocuk işçiliği, moda endüstrisi içinde de temel bir sorundur. Birçok çocuk tekstil atölyelerinde çalışmaktadır. Aynı zamanda çalışan 18 yaşın altındaki çocuklar uzun çalışma saatlerine maruz kalmaktadırlar. Karşılığında da daha düşük ücret almaktadırlar. Bu çocukların iş güvenliği açısından büyük bir sorun teşkil etmektedir ve yasalarla güvence altına alınmıştır.
Stokların Envanteri
Moda perakendeci ve marka için stok envanteri çok önemli bir sorundur. Çünkü moda ve sezon da ürünleri daimi değildir. Rezervlerini artırmak ve sonra zamana dayalı onları tahliye etmek zorundadırlar. Yaz aylarında yeterince sıcak değilse, perakendeciler fiyatları düşürmeye başlar, satılmaz stoklarından kurtulmaya çalışırlar.
Marka Hassasiyeti – Marka Sadakati
Müşterilerin bazı markalara olan sadakatleri piyasada yeni çıkmış markaların da satışlarının iyi olmamasına neden olmaktadır.