USD35,49
%0.16
EURO36,48
%-0.36
JPY0,228100
%-0.0074
RUB0,346900
%1.27
GBP43,29
%-0.53
EURO/USD1,03
%-0.24
BIST9.977,94
%1.13
GR. ALTIN3.081,27
%-0.39
BTC105.583,50
%0.99
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Eşsiz Mutfağı ile Gaziantep Meşhur Yemekleri Hangileridir?

Eşsiz Mutfağı ile Gaziantep Meşhur Yemekleri Hangileridir?

Eşsiz Mutfağı ile Gaziantep Meşhur Yemekleri Hangileridir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her yolculuk, yeni bir kültür ve yeni mutfak anlamına geliyor. Gaziantep meşhur yemekleri de yolculuğun bir parçası olmuş ve kendi şehrinin sınırlarını çoktan aşmıştır. Türkiye’nin her yerinde kendini ispatlayan mutfak, eşsiz lezzetlerini insanlara sunuyor. Yöresel yemekleri ile zengin tatlar sunan Gaziantep meşhur yemekleri insanın iştahını açıyor.

Muhteşem Tatları ile Gaziantep Meşhur Yemekleri

Muhteşem Tatları ile Gaziantep Meşhur Yemekleri

Gaziantep mutfağı gerçek bir hazine olup Türkiye’nin dört tarafından insanlar birbirinden farklı ve güzel olan bu yemekleri tatmak için şehre akın ediyor. Gaziantep yemekleri listesi güzel tatları bünyesinde barındırırken mutfak sanatının tüm inceliklerini yaşıyor ve yaşatıyor. Gourmet geziler listesinin ilk sırasında yer alan Gaziantep meşhur yemekleri aşağıdaki gibidir:

1.     Beyran Çorbası

Gaziantep yemekleri isimleri kadar tatları ile de dikkat çekiyor. Tam anlamı ile lezzet deposu olan Gaziantep mutfağında çorba denince ilk akla gelen Beyran çorbası oluyor. Beyran çorbası, kişinin et konusundaki tercihine göre dana ya da kuzu eti ile yapılıyor. Çorbanın içine ayrıca pirinç, et suyu, iç yağı, sarımsak ve bol acı konuluyor.

2.     Yuvalama Çorbası

Gaziantep meşhur yemekleri arasında daha çok günlük yemeklerden ve sürekli tüketilen besinlerden biri olan yuvalama, nohut ile yapılıyor. Yüksek besin değerine sahip olan çorba, kış mevsiminde sıkça yapılıp tüketiliyor. Vücut direncini artıran yuvalamanın düzenli tüketimi sonucunda mideyi güçlendirdiği söyleniyor. Ana yemek gibi doyurucu ve besleyici olan çorbanın içinde mini köfteler de bulunuyor.

3.     Soğan Kebabı

Gaziantep tam anlamı ile kebap cenneti olan bir şehir olup pek çok kebap çeşidine de ev sahipliği yapıyor. Gaziantep meşhur yemekleri arasında bulunan soğan kebabı da kebap çeşitlerinden biri oluyor. Dış kabuğu soyulmuş soğan ve kuzu kıymasının buluşması ile hem vitamin deposu olan hem de lezzet şöleni sunan soğan kebabı, fırında yavaşça pişirilerek lezzetine lezzet katıyor.

4.     Şekerli Börek

Gaziantep mutfağı çok çeşitli yemek kültürü ile kebabı ve baklavası kadar böreği ile de ünlüdür. Antep fıstıklı şekerli börek, kaymak ve Antep peyniri ile yapılıyor. Şekerli börek çok bilinmese de tadını bilenlerin de vazgeçmediği yemeklerden birisi oluyor. Yemeğin hakkını vermek için özellikle Antep tuzsuz peynirinin kullanılması gerekiyor.

5.     Pirpirim Aşı

Et ve sebzeyi aynı anda tüketmeyi sevenler için pimpirim aşı ideal bir lezzet oluyor. Yüksek kalori oranına sahip olmasının yanı sıra baharatlı yemeklerden birisidir. Pimpirim aşından baharat tadı alınabileceği gibi ekşi ve acı tatlar da aynı anda geliyor.

6.     Cartlak Kebabı

Gaziantep yöresel et yemeği olarak bilinen Cartlak Kebabı, hem lezzetli hem de kolay yapılan yemeklerden birisi oluyor. Cartlak Kebabı aynı zamanda bazı kişiler tarafından Çağırtlak kebabı olarak da biliniyor. Bu leziz yemeğin ana malzemeler, kuzu ciğeri ve ciğer yağıdır. Gaziantep restoranlarında kolaylık ile bulunan bu kebap türü işinin ehli ustalarca yapılıyor.

7.     Keme Kebabı

Keme kebabı, keme mantarı ile etin buluştuğu bir çeşit kebap tarifi oluyor. Keme kebabının tüketilmesi için Mart ve Nisan aylarında Antep’e gidilmesi gerekiyor; çünkü keme mantarı sadece bu aylarda toplanıyor. Keme kebabını keme mantarının çıktığı aylarda ve yöresinde tüketmek en doğru tercihtir. Kebapta bulunan mantar çeşidini her yerde bulunmadığı için Keme Kebabı da fazla yaygınlaşmayan Gaziantep yöresel lezzetleri arasında yerini alıyor.

8.     Sini Köfte

Sini köfte, Antep usulü olan ara yemeklerden birisidir. Antep fıstığı ve kıymanın birlikteliği ile yapılan yemekte soğan, ceviz içi, et, bulgur ve baharatlar kullanılıyor. Sini Köfte içerisinde bulunan ceviz içi ve Antep fıstığı bambaşka bir tat vererek Sini Köftesini diğer köftelerden ayırıyor.

9.     Borani

Ispanağın kök kısmının kullanılması ile yapılan Boraninin içine yöresine göre börülce, bulgur, pazı ya da taze fasulye de konuluyor. Gaziantep’e giden insanların mutlaka tatması gereken bir yemek olan Borani aynı zamanda oldukça doyurucu ve besleyicidir. Boranin içinde kuzu eti, taze ıspanak yaprakları, haşlanmış nohut, tereyağı ve süzme yoğurt bulunuyor.

10.  Kahke

Gaziantep’in kendine özgü lezzetleri arasında olan Kahke, yöre insanının yıllar boyunca tükettiği besinler arasında bulunuyor. Ana vatanı Gaziantep olarak bilinen Kahke; un, su, tuz, mahlep ve nohut mayası kullanılarak yapılıyor. Uğraştırıcı olduğu kadar bilinmesi gereken pek çok püf noktası olan bir tariftir. Buzdolabına koyulduğunda altı ay kadar saklanabiliyor olması da bir avantaj sunuyor.

Zengin mutfak kültürü sayesinde Gaziantep, yemekler konusunda yeterince ün yapmıştır. Gaziantep meşhur yemekleri arasında ayrıca batma kaymak, patlıcan kebabı, ayva ve elma kebabı, simit kebabı, nohut dürüm, loğlazlı aş, öcce, lebeniye çorbası ve katmer bulunuyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

trparca 2025 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!