USD32,34
EURO34,81
JPY0,212300
RUB0,353000
GBP40,65
EURO/USD1,08
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
BTC62.720,36

Koleksiyonlara Hava Katacak 10 Antika Daktilo Markası!

antika-daktilo
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Antika daktilo günümüzde, antika eşyalara ilgi duyan kişiler tarafından kullanılmaya devam etmektedir. Bazıları gerçekten antika olanları tercih etse de, modern daktilo kullananlar da vardır. Koleksiyoncuları olan daktilo, ilk ne zaman üretildi? Daktilo severlere göre en güzel daktilolar hangileridir? Antika daktilo modelleri nelerdir?

Antika Daktilo Modelleri ve Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dünyadaki ilk daktilo 1829 yılında William Austin Burt tarafından üretilmiştir. Tipograf adı verilmişti ve elden daha yavaş yazıyordu. Sonrasında 1868 yılında Christopher Latham Sholes ilk pratik daktiloyu üretti. Daha sonraki yıllarda ise sürekli geliştirilerek günümüzde kullanılan daktilolara benzeyen daktilolar üretildi. Daktiloların üç farklı çeşidi vardır ve çeşitleri şunlardır:

    • Mekanik Daktilo
    • Elektrikli Daktilo
    • Elektronik Daktilo
antika-daktilo
Antika Daktilo

1 – Remington Daktilo

Remington markası tarafından 1878 yılında yapılan ilk antika daktilo dikiş makinesinin üzerine yerleştirilmişti. Dikiş makinesinin pedalına benzer bir pedal yardımı ile kullanılıyordu. Remington tarafından üretilen bu daktilo büyük ve silik bir şekilde yazmaktaydı. Bunlarla beraber pahalı ve büyük olmasının da etkisiyle piyasaya sürülemedi.

Sonraki yıllarda Thomas Edison bu makineyi inceleyerek elektrikle çalışabileceğini söyledi ve üzerinde çalışmalar yapmaya başladı. 1872’de elektrikli daktilo makinesi yaparak patentini aldı. Daha sonra üzerinde çalışmalar yapılmaya devam edildi ve 1930 yılından itibaren elektrikli daktilo makinelerinin seri halde satışına başlandı.

2 – Olivetti Antika Daktilo

İlk Olivetti daktilo 1908 yılında Camilo Olivetti’nin kurduğu şirket tarafından üretilmeye başlandı. 1960’lı yıllara kadar Olivetti tarafından üretilen daktilolar tamamen mekanikti. İlk Olivetti daktilo 17 kilo ağırlığındaydı. Olivetti, geçen yıllarla beraber birçok çeşitte antika daktilo üretti. 1994 yılında ise daktilo üretimini durdurdu.

3 – Olympia Daktilo Fiyatları

Olympia daktilolar Almanya’da üretilmiştir. 1970’li yıllardan bile günümüze kadar ulaşmayı başarmış ve antika daktilo severler tarafından koleksiyonlara eklenmeye devam edilmektedir. Olympia daktilo almak için daktilo fiyatları Trendyol sitesinden araştırılıp, nadide parçalar elde edilebilir. Trendyol, aldığınız daktiloyu tarafınıza kargo ve hızlı teslimat ile ulaştırır ve siz de yorulmamış olursunuz.

4 – Hammond Antika Daktilo Fiyatları

antika-daktilo

Hammond daktilo ilk olarak 1881 yılında James Bartlett Hammond tarafından üretildi. Daktiloların farklı farklı çeşitleri vardır. Bunlardan birisi de tek elemanlı daktilolardır. En popüler tek elemanlı antika daktilo ise 1884 yılında üretilmiş olan Hammond daktilodur.

Son zamanlarda daktilo meraklıları giderek artmaktadır. Bazı insanlar antika koleksiyonları için ister, Bazıları ise güzel yazılarını kağıda dökmek için daktilo tercih eder. Her iki kişi için de sağlam kalan 2. el satılık daktilo bulmak önemlidir. Bunun için Sahibinden daktilo olarak aratma yapılırsa birden fazla satıcının ürünleri bulunabilir ve satıcılarla konuşarak ürünlerin sağlam olup olmadığı öğrenilebilir.

6 – Scholes and Glidden Daktilo

Scholes and Glidden antika daktilo Carlos Glidden, Samuel Soule, Mathias Schwalbach ve Christopher Latham Sholes tarafından tasarlandı. Alfa sayısal karakterleri yazmak için kullanılan ilk daktilolardan birisidir. Christopher Latham Sholes, boş zamanlarını icat yaparak geçiriyordu.

Bu zamanların birinde arkadaşı Carlos Glidden ile numaralama makinesi icat ettiler. Sonraki yıllarda yaptıkları bu makineyi harf basma makinesine dönüştürdüler. İcatlarından çok fazla para kazanamadığı için bu makineyi “Remington and Sons” şirketine sattı. Şirket 1874 yılında ürettikleri ilk daktiloyu sattı ve sonrasında daktilo kullanımı yaygınlaştı.

7 – Mignon Daktilo

Mignon antika daktilo bir Alman şirketi olan “AEG” tarafından üretilmiştir. Mignon daktilolar, Dünya’nın ilk elektronik daktilolarından birisidir. 1920’li yıllarda üretilmiştir. Tek tuşlu daktilolardandır. Sağ tarafındaki kol hareket ettirilerek yazmak istenilen harfin üzerine götürülür ve baştaki harf milinin vurmasıyla istenilen harf yazılır.

8 – Hansen Writing Ball Daktilo

Hansen Writing Ball antika daktilo 1865 yılında icat edildi ve 1870 yılında patenti alındı. Ticari olarak üretilmiş olan ilk daktilodur. Hansen Writing Ball daktilo, rahip Rasmus Malling-Hansen tarafından icat edildi. Bu makinenin ayırt edici özelliği, büyük bir yarımküre üzerinde 52 adet tuşun olmasıydı.

Makine üretilirken harfler birçok farklı şekillerde dizilerek denendi ve en yüksek yazma hızı yerleşimini bulmak için uğraşıldı. En çok kullanılan harfler en hızlı yazan parmakların ulaşabileceği şekilde yerleştirildi. Ayrıca ünlü harflerin çoğu sol tarafa ve ünsüz harflerin çoğu ise sağ tarafa yerleştirildi.

9 – Eski Daktilo Markaları Arasından Smith Premier Daktilo

antika-daktilo

Smith Premier antika daktilo 1910’lu yıllarda üretilmiştir. Üretildiği dönemin çığır açan ürünlerinden birisidir. Smith Premier daktiloda çift klavye bulunmaktadır. Bir Amerikan markası olan “Smith Premier Typewriter Company” adlı bir şirket tarafından üretilmiştir.

10 – En İyi Daktilo Markaları Arasından Simplex Daktilo

İlk üretildiği zamanlarda ciddi bir daktilo olarak tanıtılan Simplex antika daktilo yılların akıp geçmesiyle birlikte bir çocuk oyuncağına döndü. Bunun sebebi ise daktiloyu kullanırken üstteki disk çevrilerek istenen harflere basılmasıyla çalışması oldu. Kullanımı çok eğlenceli olduğu için insanlar zevkle kullanmaktaydı.

11 – Adler Tippa Daktilo

Adler Tippa daktilolar, 1970’li yıllarda Hollanda’da üretilmiştir. Klavyesi “Q” klavye şeklindedir. Gerçekten çok şık ve kullanışlı olan Adler Tippa daktilolar 2. el olarak uygun bir fiyatla alınabilir. Aynı zamanda çantası olması sebebiyle kolay bir şekilde taşıma imkanı sunar.

İlginizi Çekebilir: Modern Bahçe Kapısı Modelleri 2023

 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Okuması pek hoş ve değerli bir makale. Tebrik ederim makale yazarını ve editörünü. Böyle başarılı makalelerin devamını dilerim .

    Cevapla
Giriş Yap

trparca ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!