USD32,38
EURO34,77
JPY0,208800
RUB0,348500
GBP40,65
EURO/USD1,07
BIST9.998,93
GR. ALTIN2.438,78
BTC62.623,15

5 Adımda Demir Doğrama Risk Analizi Nasıl Yapılır?

demir-dograma-risk-analizi
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Demir doğrama risk analizi yapılmasında belli bir kazanç sağlayarak başarılı olmak hedeflenirken personel sağlığını ve güvenliğini korumak temel amaçtır. Amaca ulaşma hedeflenirken karşı karşıya kalınan her işte kaybetme durumu ve riskler söz konusudur. Belli olmayan her iş riskleri barındırır, bağımlı ya da bağımsız etkenden belirlenerek risk analizinin yapılması gerekir.

Kuruluşu tamamlanan her iş yerinde risk analizinin yapılması gerekir. Kuruluş aşamasında her değişken içinse risk analizi revize edilmelidir. El değiştirme, taşınma, yeni teknolojik aletlerin alınması, çalışma şeklindeki değişiklikler, üretimi etkileyen etmenler göz önünde bulundurularak herhangi bir olası duruma karşı risk analizi gözden geçirilmeli yeniden değerlendirmeye tabi tutulmalıdır.

demir-dograma-risk-analizi
Demir Doğrama Risk Analizi

Demir Doğrama Risk Analizi Adımları

Risk analizi adımlarında yapılan işler, süreç takibi boyunca iş yeri yetkilisinin ve çalışanların karşı karşıya olduğu riskler değerlendirilmektedir. Demir doğrama risk analizi hazırlık sürecinde sebebiyet verecek kaynaklar sınıflandırılır, ortaya çıkabilecek sorunlar ise iş yeri yetkilisine aktarılmaktadır. Bu süreçte iş güvenliği uzmanının görüşü ve bildirisi oldukça önemlidir. Personel sağlığını ve güvenliğini korumak, bu durumu sürdürmek iş yeri için temel yükümlülüktür. Demir doğrama risk analizi yapılırken izlenmesi gereken belli adımlar bulunur.

1. Adım: Tehlike Tanımlanır

Öncelikle tehlikeyi tanımlamak için risk analizi yapacak olan bir ekip oluşturulur. Tehlikelerin tespit edilmesi için uyulması gereken yöntemler belirlenir ve tehlikeler listelenir. İş güvenliğini sağlamak amacıyla çalışma usulleri, hijyen faktörleri, ziyaretçi takibi, ekipman tedarik süreci, personel çalışma koşulları, makine kullanım şartları ve risk derecesi gibi birçok önemli faktör göz önünde bulundurularak tehlike derecesi tanımlanmalıdır.

Kontrol listeleri hazırlanmalı bu aşamada kaza ve zarar potansiyeli oluşturacak durumlar araştırılarak hareket edilmelidir. Daha önce meydana gelen kazalar araştırılır, olası kaza durumları ve kaza istatistikleri belirlenmelidir.

demir-dograma-risk-analizi

2. Adım: Riskler Değerlendirilir

Bu adımda, tehlikelerin risk oluşturma derecesi belirlenir. Değerlendirme yapılırken puanlama sistemi kullanılmaktadır. Puanlama yapılırken tehlike kaynaklarının varlığı, tehlike kaynaklarının ne olduğu ve bu aşamada nelerin zarar göreceği araştırılmaktadır.

demir-dograma-risk-analizi

3. Adım: Risk Kaynağının Önlenmesi

Ortaya çıkan riskin yok edilmesi ya da azaltılması için gerekli yöntemler araştırılır ve tedbirlerin uygulanması için karar verilmelidir. Çalışanlar tarafından iş arama sürecinin risk kaynağının değerlendirme aşaması oldukça önemlidir. Her sektörde olduğu gibi, PVC doğrama risk analizi yapılırken de benzer değerlendirmeler yapılmaktadır.

demir-dograma-risk-analizi

4. Adım: Alınması Gereken Tedbirlerin Uygulanması

En büyük risk oluşturan olaydan başlayarak gerekli tedbirler alınır. Demir doğrama risk analizi tedbir uygulamasında da olduğu gibi hastane risk analizi örneği ve yemekhane risk analizi sürecinde de benzer tedbirler alınmaktadır.

demir-dograma-risk-analizi

Demir kesme makinesinde çalışanlar parmağını, elini ve kolunu makineye kaptırarak yara alabilir, parmaklarının kopma riski ile karşı karşıya kalabilir. Demir kesme makinesinde çalışacak olan kişilere gerekli eğitimler verilmiş olmalı ve makine koruyucusuz çalıştırılmamalıdır.

Demir kesme makinesinden çıkan toz, solunum yolları hastalıklarına yol açarak sağlığı tehlikeye atabilir. Çözüm olarak çalışacak olan personelin maske takarak korunması sağlanmalıdır.

Demir kesme makinesinde çalışan personele, demir parçacıkları ve ortaya çıkan kıvılcımlar göz hastalığına sebep olabilir. Çözüm olarak çalışan personele gerekli eğitimlerin verilmiş olması ve makinelerin koruyucusuz çalıştırılmıyor olması gerekir.

Çalışanlar parmaklarını, ellerini ve parmaklarını makaslara kaptırıp yaralanabilir. Çözüm olarak demir kesme makasında çalışan personele hareket bölgesine sokmamasını sağlayacak koruyucu önlemler alınmalı ve gerekli eğitimler verilmelidir.

5. Adım: Demir Doğrama Risk Analizi Takibi

Takip aşamasında, uygulanan tedbirin düzenli olarak gözlemlenerek kontrol edilmesi gerekir. Çalışma ortamındaki sürgülü kapı mekanizması çalışma güvenliği, yemekhane risk analizi, demir ve inşaat risk analizi örneği üzerinde de görüldüğü üzere bu adım oldukça tehlikeli bir süreçtir.

Risk puanlaması yapılırken tehlike kaynaklarının varlığı, ne olduğu ve bu aşamada nelerin zarar göreceği araştırılmaktadır.

Risk analizi takibi adımında, belirlenen tehlikelere yönelik ister psikolojik ister fizyolojik tüm etkiler belirlenmeli ve gerekli kayıtlar tutulmalıdır. Çalışma usulleri ve iş yeri faaliyetini etkileyen tüm faktörlerin kendi içinde tehlike sınıfı kategorisine göre analizleri yapılmalıdır.

Her sektöre bağlı olarak risk analizi dokümantasyonu değişiklik gösterebilir. Her sektörün kendi içinde mutlaka dikkat etmesi gereken birçok etken bulunur. Çalışma alanı büyüklüğüne ve kullanılan makinelerin risk derecesine bağlı olarak takip analizi yapılmalı, tüm faktörler birlikte değerlendirilmelidir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

trparca ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!