USD35,69
%0.15
EURO37,34
%0.33
JPY0,229300
%0.0009
RUB0,357500
%0.17
GBP44,31
%0.39
EURO/USD1,04
%0.3
BIST10.112,76
%0
GR. ALTIN3.184,72
%0.94
BTC103.241,80
%-0.64
  1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Dns Ayarları Nedir? Dns Ne İşe Yarar?

Dns Ayarları Nedir? Dns Ne İşe Yarar?

dijitalevim_dns-ayarlari-nedir-dns-ne-ise-yarar
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dns ayarları konusunda herkesin kafasında pek çok soru işareti bulunmaktadır. Özellikle bazı internet sitelerinin yasaklanmasından sonra bu ayarlar sıkça gündeme gelmiştir. Yasaklı sitelere girişlerde bu ayarların kullandığı durumlar mevcuttur. Bu ayarlar, Alan İsimlendirme Sistemi olarak Türkçe’ye çevrilmektedir. Host isimlerini IP adresine çevirmek için bu ayarlar kullanılmaktadır. Host isimleri 256 karaktere kadar ulaşabilen bir büyüklüğe sahiptir. Dns aracılığı ile bu adlar IP’ye dönüştürülmektedir. Host’lar bilgisayarların isimlerini ve bilgisayarın yer aldığı internet alan adını göstermektedir. Makine adının sahip olduğu IP adresini çözebilen Dns, internet aracılığı ile cihazların haberleşmelerini sağlamaktadır.

Dns Ayarları Ne İşe Yarar?

dijitalevim dns ayarlari nedir dns ne ise yarar4 - Dns Ayarları Nedir? Dns Ne İşe Yarar?

Dns ayarları bilgisayar ve internet ortamında kolaylık sağlayan ayarlar bütünüdür. Dns, makine isimleri ile alan adı isimlerinin, makinelerin sahip oldukları adresler arasında iki taraflı değişimine yardımcı olmaktadır. IP’lerin hatırlanması ve günlük yaşamda kullanılması kolay değildir. Bu sorunun, domain isimleri ile IP adreslerinin birbiri yerine kullanılması ile aşılabildiği görülmektedir. Dns sayesinde internet üzerinden gelen IP ve domain ismine ilişkin olan sorgulamalara yanıt verme işlemi gerçekleşmektedir. Dns sayesinde sitelere erişmek kolaydır.

Dns Ayarları Nedir? Dns Sistemi Nasıl Çalışmaktadır?

dijitalevim_dns-ayarlari-nedir-dns-ne-ise-yarar

Dns ayarları çözümleyicilere ve sunuculara sahiptir. Çözümleyici şeklinde adlandırılan Dns istemcileridir. Dns istemci, bilgisayar adına denk gelen IP adresine ulaşmak istediğinde sunucuya talep göndermektedir. Tüm internet adreslerinin ilk önce, ülkeler bazında gruplandırıldığı görülmektedir. Ülkeler için domain adreslerinin sonunda ülke kısaltmaları yer almaktadır. Bu kısaltmalar domainin merkezi olarak seçilen ülkeyi göstermektedir. Sistemin kurucusu Amerika Birleşik Devletleri olduğu için bu ülkenin kısaltmaları domainlerde yer almaz. Ülke gruplandırmalarından sonra sıra, üst düzey domainlere gelmektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=RqogrB2yfmM

Üst düzey domainler de kendi içerisinde ayrılmaktadır. Örneğin; com, ticari oluşumları göstermektedir. Edu ilavesi, eğitim kurumlarını açıklamak için başvurulan kısaltmadır. Gov, hükümete bağlı olan kurumları açıklamak için kullanılır. Mil kısaltmasına, askeri alanları ifade etmek için başvurulur. Org uzantısı da ticari bir niteliğe sahip olmayan ve hükümetle de bir bağı olmayan kurumları göstermektedir. Amerika Birleşik Devletleri dışında tüm ülkelerin alan isimlerinde ülkelerin ISO3166 ülke kodu yer almaktadır.

Dns Sistemi Çalışma Usulü Nedir?

Dns ayarları kendi içerisinde belirli bir çalışma usulüne sahiptir. Sistemin doğru bir şekilde çalışması için belirli dosya türlerinin mevcut olması gerekmektedir. Boot dosyası, Dns çalışırken ilk okunan dosyasıdır. Local dosyası, makinenin sahip olduğu adresin çözümlenmesi için gerekli olan dosyadır. Ca uzantılı dosya, makinelerin adresini barındırmaktadır. Hosts uzantılı dosya, sorumlu alandaki tüm bilgisayarların adreslerinin yer aldığı dosyadır. Reverse uzantılı dosya, yapı olarak local uzantılı dosyaya benzemektedir. IP adresleri, bu süreçte makinelerin adlarına, Dns tarafından çevrilmektedir.

Dns Ne Zaman Kullanılmaya Başlandı?

dijitalevim_dns-ayarlari-nedir-dns-ne-ise-yarar

Dns ayarları 1984 yılına gelene kadar piyasada olmayan bir sistemdi. O tarihe kadar Hosts isimli bir dosya aracılığı ile IP adresleri ile isim çözümlemeleri gerçekleşmekteydi. Metin dosyası ile tüm bu çözümlemeler yapılıyordu. Manuel olarak bu metin dosyası içerisine bilgisayarların adları ve IP numaralarının kayıt işlemleri yerine getirilmekteydi. İnternette bulunan tüm bilgisayarlarda bu metin dosyası bulunmaktaydı. Bilgisayarlar metin dosyalarını inceleyerek iletişim sağlıyorlardı.

Hosts dosyalarının sürekli olarak güncel bir yapıda bulunması için sistemin aktif olarak çalışması gerekmekteydi. Dosyaların güncelliği için merkezdeki orijinal kopyasından sürekli olarak kopyalama işlemleri yapılmaktaydı. Dosyanın orijinali, Stanford Üniversitesi’nde yer alıyordu. Bilgisayar sayısının hızlı bir şekilde artması sonucunda bu sistemin de geliştirilmesi gerekmiştir. Çünkü bilgisayar sayısının artması, Stanford Üniversitesi’ndeki sistemi kilitlemiştir.

dijitalevim_dns-ayarlari-nedir-dns-ne-ise-yarar

Bazı sorunların çözümünü sağlamak adına Dns ayarları için çalışmalar başlatılmıştır. Yeni sistemde dağıtık bir veri tabanı sistemi kullanılmaya başlanmıştır. Dns kayıtlarını kullanarak bazı sitelere erişimi engellemek mümkündür. Herhangi bir internet sitesinin yasaklanması için Dns kayıtları kullanılmaktadır. Dns kayıtlarını hem bilgisayar üzerinden hem de akıllı telefonlar üzerinden değiştirmek kolay bir işlemdir. DNS ayarları telefon üzerinden de kolaylıkla değiştirilebilir.

Dns kayıtlarını değiştirerek yasaklanmış olan internet sitelerine erişmek imkan dahilindedir. Dns kısaca IP adreslerini domain alanına yazarak web sitelerine bağlanmak yerine domain adresini kullanamaya izin vermektedir. IP adreslerinin akılda kalıcılığı oldukça düşüktür. Alan adı kullanılarak bu zorluğundan üstesinden gelinmektedir. Servis sağlayıcısı tarafından atanan Dns’lerde zaman zaman sorunlar çıkabilmektedir. Bu kayıtların değiştirilmesi ile sorunlar çözülebilmektedir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

trparca 2025 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!