Türk Savunma Sanayi neredeyse her geçen gün yeni bir teknoloji ile karşımıza çıkmakta. Bu kapsamda üretilen ATMACA Blok – 1 ise bu yıl envanterdeki yerini alacak. Yapımına 2009 yılında başlanan ATMACA Blok – 1 için artık geri sayım bitti. Son teknoloji ürünü bu füzenin önünde durabilecek kimse yok.
Roketsan ana yükleniciliği ile ve ASELSAN ve ArMerKom alt yükleniciliğiyle üretilen ATMACA Blok – 1 Türkiye’nin ilk deniz füzesi olma özelliğini taşıyacak. Ayrıca bu füze tamamen yerli imkanlar ile üretilmiştir.
Bu Yazımızda Neler Var:
Savunma Sanayi Amerikan Füzeleri Yerine Artık ATMACA Blok – 1 Kullanacak
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine bu yıl içerisinde girmesi planlanan ATMACA Blok – 1 Amerikan yapımı olan Harpoon BLOK-I ve Harpoon BLOK-II Gemisavar Füzelerinin yerini alınacak. Amerikan füzeleri 140 km’lik bir menzile sahipti. Yerli üretim olan ATMACA Blok – 1 ise tam 200 km’den fazla menzile sahip.
Rakipleri kıyaslandığında tamamen rakipsiz olan bu füzemiz Kasım 2019 yılında başarılı bir şekilde ateşlenmeyi başarmıştı. Savunma Sanayi ise bu yıl envantere katılacak bu füzenin daha kapsamlı olan ATMACA Blok – 2 için de geliştirmelere başlanacağını da kararlaştırmıştı.
ATMACA Blok – 1 Özellikleri
Son teknoloji bu füze su sathına yakın uçuş özelliği ile hedef tarafından sadece 15 – 20 km kala tespit edilebiliyor. Bu mesafe size fazla gelebilir. Fakat bu füzenin hızı tam 0.85 Mach. Yani saatteki hızı 1,041.3 km/h. Fark edildikten sonra hedeflenen geminin mürettebatının tepkisi için çok az bir süre geride bırakmakta.
ATMACA Blok – 1 özellikleri bununla da sınırlı değil. ATMACA füzesinin hedefi gideceği rota ateşlenirken belirlenebiliyor. Yani hedef ve ateşlenecek yer arasında bir ada var diyelim. ATMACA’nın rotası adanın etrafından dolanarak hedefe gidecek şekilde planlanabilir.
Ayrıca su sathına yakın uçuş özelliği ile ani iniş ve kalkış yapabilen bu roket hedefi kolayca yerle bir edebilmekte. ATMACA Blok – 1 sahip olduğu KEMENT Taktik Veri Bağı özelliği ile hedefine giderken mürettebat tarafından ateşlendikten sonra bile rota bilgisinde güncelleme yapılarak yön verilebilmekte.
Savunma Sanayi ise ATMACA Blok – 2 ile bu özelliklerin yanına Aktif Radar ve Orta Dalga Kızılötesi Arayıcı Başlık gibi özellikleri ekleyerek sınıfında rakipsiz bir füze yapmayı planlıyor.