Geleceğin popüler olacak müzik aletleri isimleri arasında dikkatinizi çekecek pek çok alet bulunuyor. Biz de bu yazımızda sizlerle bu aletler hakkında bazı detayları paylaşmak istedik.
Eski çağlardan itibaren insanlar müziğin ne kadar sihirli olduğunun farkına varmışlardır. Pek çok alanda kullanıldığı gibi insanları tedavi amacıyla dahi kullanılmıştır. Biz ve yarattıklarımız birlikte büyüyor ve birlikte öğreniyoruz. İnsan gelişiminin her aşaması, ruhumuzun işitsel uzantısını oluşturmak için yeni araçlar getiriyor. Gelecek de farklı olmayacak. Zamanın ufkuna doğru ilerlerken, geleceğin bu on enstrümanı yükselişimizin müziğini söyleyecektir.
Bu Yazımızda Neler Var:
Müzik Aletleri İsimleri Arasında Geleceğin Popülerleri
Müzik aletleri ve isimleri arasında günümüzden geleceğe uzanan bir yolculuğa çıkmak istedik. Bu da bizi geleceğin popüler olma özelliğine sahip olabilecek müzik aletleri çeşitleri hakkında bir liste hazırlamaya itti. Bu listemizde geleceğin popüler olması muhtemel müzik aletleri nelerdir sorusuna faydalı yanıtlar bulabilirsiniz.
1- Geleceğin Müzik Aletleri İsimleri: Cep Synthleri
Teknoloji ile birlikte enstrümanların yapımı kolaylaşmış bu da insanları yeni bazı enstrümanlar üretmek için harekete geçirmiştir. En azından endüstrinin profesyonel kademelerinin altındaki büyük stüdyolara duyulan ihtiyaç, rahat ve anında müzik oluşturma ve yayınlama yönünde ilerlemektedir. Müzik oluşturma konusundaki bu kompakt ama çok yönlü sistemler, yarını hedefleyen müzisyenlerinin ihtiyaçlarına mükemmel bir şekilde uyar. Korg Volka gibi modeller ve Teenage Engineering’in 49 $ ‘a varan maliyeti, modern şarkıcıların ihtiyaç duydukları tüm araçları cep tipi bir pakette çok uygun fiyata sunuyor.
2- Geleceğin Geliştirilmiş Gitar Serisi
Gitarlar icat edilmelerinden sonra ilk elektrikli versiyonların da yaratılmasıyla günümüze genişletilmiş yedi, sekiz, dokuz telli olarak gelmişlerdir. Son gelişmelerle birlikte müziğin temel enstrümanı olmuştur. Ancak ortaya çıkan Synth manyetikler gitarların görevini elinden alacakmış gibi gözüküyor. Synth manyetikler gitarlara synthesizerlar için üretilmiş olan sesleri kullanma imkânı sunar. Özellikle Boss GK serisi bu manyetikler gitar kullanarak pek çok enstrüman sesinin çıkarılmasını sağlarlar. Elektro gitardan bir piyano sesi çıkarmak bile mümkün olmaktadır.
3- Simüle Edilmiş Dijital Enstrümanlar
Yukarıda belirtilen synth gitar manyetikleri gibi diğer birçok enstrüman dijitalleşerek modernleşmeye çalışıyor. Örneğin klasik yaylı enstrümanların elektrikli versiyonları kolaylıkla çalınabilir ve üflemeli enstrümanlar ile daha başka birçok klasik müzik enstrümanı tek bir ara yüzle simüle edilebilir. Belki de bu dijitalleştirilmiş enstrümanların en yaygın olanı elektronik davullardır. Akustik davulların sesleri çok yönlü değildir, düzenli olarak profesyonel kayıtlarda elektronik versiyonlarla kullanılır ayrıca taşınması zordur. Bununla birlikte, elektronik davullar kayda hazır bir haldedir. Ses seviyesi ayarlanabilir. Kayıt aşamasında sunduğu kolaylıklar kadar taşıması da kolaydır. Gecenin geç saatlerinde dahi kimseyi rahatsız etmeden bir kulaklık takarak elektro davul çalabilirsiniz.
4- Geleceği Parlak Müzik Aletleri İsimleri: Pan Davulu
Müzik dünyasının ilerleyişinde hayatta kalmak için hiçbir teknolojik gelişmeye ihtiyacı olmayan enstrümanlardan bir tanesi de pan davuludur. Aslında, dil davul da denilen pan davul, insan sesi ile birlikte en eski enstrümanlardan bir tanesi olarak bilinir.
5- Müzik Aletleri İsimleri Arasında Yeni Kavram: Nomis
DJ’liğin ve diğer loop odaklı (birbirini tekrar eden melodi döngüleri) müzik türlerinin en garip tarafı kullanılan enstrümanların görünmemesidir. Nomis, çalan kişiyi çerçeveleyen gösterişli, dikey ve sekizgen bir kontrol birimine sahiptir. Bu kontrol birimi iki ışıklı kule ile çevrilidir. İlk kule, kullanılan sesi temsil eden bir renk gösterir. Büyük sekizgen kontrol ünitesinin dönmesi melodi çalar ve ikinci kule de döngüsel notalar çalarken nabzı atımına benzer bir ışığı harekete geçirir. Bu durum sadece şaşırtıcı bir ışık şovu oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda izleyicilerin müziğin merkezine ayrıntılı bir bakış atabilmelerini sağlar.
6- Etkileyici Synthler
Tuşeli çalım ve artikülasyon genel olarak klavyeye dayalı enstrümanların yanı sıra ses örneklemesi yapan enstrümanların eksiklikleridir. Bir piyanonun tuşları, bir gitarın telleri gibi bükülemez. Oysaki titreşim enstrümanların doğal dinamiklerinden bir tanesidir. Bununla birlikte, bu fikre meydan okuyan ve dijital cihazlardaki ayrıntıları çarpıcı biçimde artıran çeşitli yeni ses modelleyen enstrümanlar da bulunmaktadır. Continuum Fingerboard adı verilen bu enstrüman ilk bakışta boş bir tahtayı andırıyor. Oysa ki üzerinde parmakla dokununca sadece ses çıkarmıyor. Aynı zamanda bu ses parmakları titreştirerek sesin de titreştirilmesine olanak sağlıyor. Tıpkı telli enstrümanlarda olduğu gibi.
7- Metatonal Enstrümanlar
Müzik, insanların büyük çoğunluğunun fark ettiğinden çok daha karmaşık bir bilimdir. Bir notanın tam perdesi rezonans yaptığı notlara bağlı olarak değişir. Klavyenin tuşları veya gitarın perdeleri gibi belli konumda sabit notları olan hiçbir enstrüman bu değişikliklerini tam olarak eşleştiremez. Metatonal enstrümanın en büyük özelliği ise iki nota arasındaki onlarca farklı sesi çıkarabilmesidir. Bu durum bazen insan kulağının ayırt etmesi için zor olabilir. Ancak şarkıları içinde kullanıldığı zaman çok daha vurucu etkiler yarattığı zaman insanlar tarafından algılanır. Bununla birlikte, metatonal enstrümanların en önemlisi, her standart müzik notası arasında büyük miktarda aralığa sahip, klavyeye benzer bir enstrüman olan Tonal Plexus’dur.
8- Geleceğin Müzik Aletleri İsimleri: Eingenharp
Müzik aletlerinin geleceğinin en önemli unsurlarından biri çok yönlülüktür. Bu, daha büyük dinamikleri olan tek bir enstrümanın aksine birden fazla sese sahip enstrümanlarda açıkça görülmektedir. Bu enstrüman çok yönlülüğün en iyi ifade edilmiş halidir. Bununla birlikte enstrüman gitar çalma pozisyonunda da çalındığı için son derece kullanışlıdır. Eigenharp çok amaçlı bir enstrümandır ve aynı zamanda müzik aletleri isimleri arasında da dikkat çekmektedir.
9- Bio Enstrümanlar
Tamam, vahşi olma zamanı. Ya insan vücudunun kendisi bu listeye dahil edilmişse? Muhtemelen akla hemen şarkı söylemek ya da beat-box yapmak gibi şeyler gelecektir. Ensefalofon, beyin dalgalarını müzikal sinyallere dönüştüren bir cihazdır. Bu fevkalade yaratıcı araç, yetenek ve enstrümanlardan bağımsız olarak, bir müzisyen tarafından hayal ettiği ve düşündüğü müziği ifade etmenin devrimci bir yoludur. Ensefalofona ek olarak, kalp atımını müzikal veya tıbbi izleme amacıyla kullanan kardiyofon adı verilen bir cihaz daha vardır. Bu cihaz ritmik tonlar üretir.
10- Geleceğin Sürpriz Müzik Aletleri İsimleri: Bilgisayarlar
Belki de bu öğe biraz alakasız gibi gözükse de müziğin bilgisayarların geleceğine duyduğu zorunluluk yadsınamaz. Bu listedeki her öğe bir çıkardıkları seslerin bir bilgisayara kaydedilmesine ihtiyaç duyar. Bir başka deyişle bilgisayar olmadan çıkardıkları sesleri yakalayıp işleyebilmek mümkün olmayacaktır. Ek olarak, bilgisayarlar bir enstrümana ihtiyaç duymadan notaları manuel olarak bir programa girmek için de kullanılabilir. Yani diyeceğimiz o ki bilgisayarlar da geleceğin müzik aletleri isimleri arasında yer alacak gibi duruyor.
Bu yazımızda geleceğin müzik aletleri isimleri hakkında önemli ön görülerde bulunduk. Müzik aletleri konusunda siz de meraklıysanız gelecekte popüler olması muhtemel bu aletleri deneyebilirsiniz. Bunun yanında sitemizde yer alan “Müzik Türleri Arasında Yıllardır Değer Kaybetmeyenler” yazımıza da göz atabilirsiniz.