2020 yılında dünya, coronavirüs pandemisi ile çalkalanırken yeni tip bir domuz gribi vakası Çin’de patlak verdi. Henüz dünya hiç tanımadığı bir pandemi ile mücadele ederken yeni tip bir virüsün daha ortaya çıkması ister istemez tedirginlik yarattı. Yeni virüsün adı G4 EA H1N1 olarak belirtildi. Yeni virüs her ne kadar domuzları etkilese de virüsün insanlarda da görüldüğü ve vakalarda artış olduğu ortaya çıktı.
Domuz gribi belirtileri de tıpkı normal grip ile büyük benzerlik taşıyor. Dünya, daha önce de domuz gribine karşı mücadele göstermeyi başarmıştı. Günümüzde H1N1 virüsü olarak adlandırılan bu virüsün öldürücü olma özelliği pek bulunmuyor. Fakat uzmanlar yeni tip virüs hakkında henüz net bir bilgiye sahip değiller. Her ne kadar ilk virüse bağışıklık kazanılmış olsa da G4 EA H1 N1 için kesin bir bağışıklıktan bahsedilemiyor.
Bu Yazımızda Neler Var:
Domuz Gribi Nedir?
Domuz gribi nedir sorusuna A tipi influenza virüsü olarak yanıt verilebiliyor. İlk olarak 2009 senesinde Meksika’da görülen bu hastalık zamanla neredeyse tüm dünyaya yayılmıştı. Hastalığın domuzlarda görülen gribal enfeksiyonlar ile benzerlik taşıması üzerine hastalığa bu ismin verilmesi uygun görülmüştür.
Pandemik İnfluenza A isimli virüsten gelen bu hastalığın kuş gribi ile insanda görülen gribin karışımı olduğu söyleniyor. Her yaştan insanı etkileyen bu virüs, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2009 senesinde pandemi olarak ilan edilmiştir. Her ne kadar tehlikeli bir virüs de olsa hastalık bir müddet sonra kontrol altına alınmayı başardı. Bunun da en büyük nedenlerinden biri hastalığın bulaşıcılık seviyesinin Covid-19 virüsüne oranla daha düşük olmasıydı.
Domuz Gribi Belirtileri Neler?
Domuz gribi belirtileri de tıpkı diğer influenza ve korona virüs örneklerinde olduğu gibi basit bir soğuk algınlığı şeklinde ortaya çıkıyor. Mevsimsel grip ile benzerlik gösteren bu belirtiler bir müddet sonra şiddetini arttırabiliyor. Hastalığın kanıtlanmış en temel belirtileri ise şu şekildedir:
- Yüksek ateş
- Öksürük
- Boğazda yanma ve ağrı
- Baş ağrısı
- Kas ağrısı
- Titreme ve sürekli üşüme hali
Tüm bu belirtiler aslında normal gripte de görülen belirtilerin başlıcalarıdır. Fakat H1N1 virüsünün etkisi zamanla farklı boyutlara da ulaşabilmektedir. Örneğin kronik akciğer hastalarında virüsün etkisi öldürücü nitelik taşıyabilmektedir. Bununla birlikte astım hastalarında da solunum yetmezliği gibi durumlarla karşılaşılabilir. Zaten virüsün ölüme neden olan etkileri de tıpkı Covid-19’da olduğu gibi yaşlılarda ve hastalarda görülmesi durumundan kaynaklanmaktadır.
Domuz Gribinin Tedavisi
H1N1 nedir ve hastalığın belirtileri nelerdir konusunda yukarıda bilinen tüm detayları sizlerle paylaştık. Gelelim bu hastalığın başarılı olmuş tedavi yöntemlerine. Hastalığın tedavisi için normal grip hastalığında da kullanılan ilaçlar kullanılabiliyor. Yine de gribin şiddetine göre uzman hekimler tarafından farklı tedavi yöntemleri de uygulanabiliyor.
Yine de kişisel hijyene önem vererek bu tip virütik hastalıklardan korunmak oldukça mümkündür. Aynı şekilde domuz gribinin bir süredir kullanılan aşısı da bulunmaktadır. Hastalığa yakalanma dönemleri genelde kış ayları olduğundan bu mevsimden önce aşı olarak korunma sağlayabilirsiniz.
Çin’de Yeni Tip Domuz Gribi Vakaları
Dünya, H1N1 virüsü ile mücadele etmeyi öğrenmişken gündemde yeni tip bir domuz gribi virüsünün ortaya çıktığı bilgisi yer alıyor. Henüz bu yeni virüsün domuzlardan insanlara geçtiği bilinirken virüsün insandan insana bulaştığı yolunda bir bilgi bulunmuyor. Dünya Sağlık Örgütü de konuyla ilgilenerek virüsün pandemik olup olamayacağını araştırıyor.
Henüz 34 kişide görülen vakalarda artış olup olmadığı da daha net değil. Fakat yeni tip virüs de insanda ilk kez görüldüğünden bu hastalığa karşı da bir bağışıklıktan bahsetmek ne yazık ki mümkün değil. Öyle ki halihazırda bulunan domuz gribi aşıları da bu yeni virüs maalesef ki etkili değil.