USD35,65
%0.09
EURO37,18
%0.08
JPY0,229100
%-0.0013
RUB0,361500
%0.96
GBP43,98
%0.04
EURO/USD1,04
%0.01
BIST9.999,88
%0
GR. ALTIN3.154,64
%0.43
BTC105.261,85
%-0.84
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Karaciğer Yağlanması Nedir? Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Karaciğer Yağlanması Nedir? Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Karaciğer Yağlanması Nedir? Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karaciğerde meydana gelen karaciğer yağlanması, bayanlarda ve erkeklerde meydana gelen bir hastalıktır. Yağlanma karaciğerin % 5’ini geçerse yağlanma gerçekleşmiş olur. Bu miktardan sonra karaciğerde anormal yağlanma gerçekleşmiş olacaktır. Alkolün yanı sıra genetik sebeplerle yağlanma oluşmaktadır. Ayrıca kötü beslenme de yağlanmanın diğer bir nedenidir.

Karaciğere özgü olan hepatosit hücrelerinde damla damla yağlanmanın oluşması ile birlikte karaciğerin kütlesi genişlemeye başlar. Hastalık kendini çoğu zaman göstermez ancak yağlanma % 30 seviyesini geçtiği zaman klinik teşhis meydana gelmektedir.

Karaciğer Yağlanması Neden Olur?

Karaciğer Yağlanması Neden Olur?

Vücuttaki kanın oluşumun sağlayan karaciğer zamanla yağlanmaya başlar. Ancak karaciğer yağlanması arttığında ve karaciğer bunu metabolize edemediğinde hastalık meydana gelir ve sonuç olarak metabolize edemediği şeker, yağ ve fruktoz karaciğerde birikerek yağa dönüşür. Yağ ve fruktoz zamanla artarak karaciğerin gözeneklerini tıkar ve sertleştirir. Sonuç olarak karaciğerin fonksiyonel özelliği sona doğru gitmeye başlar. Hepatit, kanser ve karaciğer yetmezliği meydana gelir. Karaciğerin yağlanması ile birlikte oluşabilecek hastalıklar şunlardır:

  1. Bu yağ birikir ve iltihaplanmaya sebep olur. Sonuçta Hepatit hastalığı görülür. Hepatit A, B ve C seviyeleri sırayla oluşur. En son aşama olan hepatit C, karaciğerin son merhalesidir.
  2. Skar oluşabilir.
  3. Siroz hastalığı meydana gelebilir. Genellikle sürekli alkol kullananlarda görülür. Karaciğer yağlanması son evresidir.
  4. Karaciğer yetmezliği meydana gelebilir ve karaciğer işlevini yerine getiremez.

Bu nedenle yağlanmanın erken teşhis edilmesi ve erken tedavi yöntemleri ile tedavi edilmesi önemlidir.

Bu hastalığın oluşumunda etkili olan konular şu şekildedir:

  • Hastanın alkol kullanması ve alkolü terk etmemesi, tedavinin önündeki en büyük engeldir.
  • İnsüline vücudun direnmesi,
  • Vücutta yüksek kan şekerinin oluşması,
  • Kollesterolün yüksek olması,
  • Hastanın obez olması,
  • Vücutta yağlanmanın fazla olması.
  • Hepatit C,
  • Hamilelik,
  • İlaçların yan etkisi,
  • Enfeksiyonlar,
  • Genetik nedenler,
  • Toksit maddelerin meydana getirdiği etki bu hastalığa neden olmaktadır.

Karaciğer yağlanması erken teşhisi ilerleyen yaşlarda ciddi sorunların oluşumun ortadan kaldıracaktır. Bazen hiç bir neden yokken yağlanma gerçekleşebilir. Bu durum kişiden kişiye değişir. İki çeşit yağlanması vardır:

  1. Alkolik yağlanma, sürekli alkol kullananlarda ortaya çıkar. En belirgin sonuç karaciğer yağlanması ve sirozdur. Hepatit ve karaciğer kanseri de alkolik kategoride yer alan hastalarda meydana gelmektedir. Alkoliklerin alkolü bırakması için alkol bırakma seanslarına katılması ve tedavi olması gerekir.
  2. Non/alkolik yağlanma, alkol kullanmayanlarda ortaya çıkan karaciğer yetmezliğidir. Obezite, karaciğer yetmezliği, hipertansiyon, şeker hastalığı ve diyabetik sendrom gibi hastalıklar meydana gelmektedir.

Hasta ilk evrede hiç bir şey hissetmez, orta evrede inflamasyon görülür, karaciğer yağlanması üçüncü evrede ise karaciğer dokuları zarar görür. Dördüncü evre ise dokuların sertleşmesi ve sirozun oluşmasıdır. Bu aşamada karaciğer fonksiyonel özelliğini yitirmeye başlar.

Bu hastalığın belirtileri ilk evrede hissedilmez ancak laboratuvar bulguları ile ortaya çıkabilir. Kaşınma, pullanma ve kızarıklık gibi belirtiler de görülebilir. Orta evrede ise sol tarafta akciğerin alt kısmında zaman zaman ağrı belirir. Bununla birlikte iştahsızlık, kilo kaybı, mide bulantısı, karın ağrısı, karın şişliği ve sarılık gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durumda hastanın tedavi sürecini takip etmesi ve gerekli  tetkikleri yaptırması gerekir.

Karaciğer Yağlanması Nasıl Geçer?

Karaciğerde meydana gelen yağlanmanın teşhis edilmesi doku inceleme işlemleriyle ve gerekli tetkiklerin yapılmasıyla mümkündür. Karaciğer yağlanması tedavisinde, gerektiğinde bölgeden doku alınır ve ve tahlil edilir. Bu işlemde hasta bir gün yatar. Riskli olmayan parça alma işlemi karaciğerin durumu hakkında net bir bilgi verir.

Bu hastalığın tedavisi için belli bir ilaç yoktur. Hasta alkol içiyorsa bırakmalıdır. Obez ise veya dengesiz besleniyorsa diyet yapmalıdır. Yağlı yiyeceklerden, obeziteye sebep olan zararlı gıdalardan ve kollesterole neden olan yiyeceklerden uzak durmalıdır. Karaciğerin temizlenmesi için diyet programı uygulanmalıdır.

Karaciğer yağlanmasının tedavisinde birlikte oluşan hastalıkların ilk aşamada tedavi edilmesi gerekir. Şeker hastalığı, kollesterol, obezite ve yüksek kan şekeri hastalıklarının tedavi edilmesi gerekir. Karaciğer yağlanması konusunda en önemli iki etken un, yağ ve şekerdir. Bu üç gıdanın tüketimi azaltılmalıdır. Su orucu veya hurma orucu karaciğer temizliğinde oldukça başarılıdır. Ancak bu diyetlerin bir diyetisyen nezaretinde yapılması gerekir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 29 Ocak 2021, 00:27

    Karaciğer yağlanması hakkında gerekli bilgileri verdikleri ve ayrıntılı bir şekilde anlattıkları için kendilerine teşekkürler

  2. 29 Ocak 2021, 00:27

    Karaciğer yağlanması hakkında gerekli bilgileri verdikleri ve ayrıntılı bir şekilde anlattıkları için kendilerine teşekkürler

Giriş Yap

trparca 2025 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!