Kodsuz oyun yapma imkânı sunan uygulamalar sayesinde, milyonlarca kullanıcı zahmetsizce oyun oynayabilmektedir. Bilindiği üzere oyun yapmanın esas temeli bir kodlama oluşturmak ve bu yol ile bir oyuna sahip olabilmektir. Kodlama ile oyun oluşturma ise oldukça zorlu olup zaman kaybına neden olabilir.
Bu Yazımızda Neler Var:
Kodsuz Oyun Yapma Nedir? Kodsuz Oyun Yapılır mı?
Kodsuz oyun yapabilme sayesinde oyunun temeli olan kodlama işleminin yapılmasına ihtiyaç kalmayacaktır. Bazı uygulamalar sayesinde kolayca oynanabilen bu oyunlar, kullanıcılar için son derece konforludur. Bazı uygulamalar sayesinde kodsuz oyun yapma ve oynama mümkün olabilmektedir.
1 – Oyun Oynamak İçin Hangi Program Kullanılır?
Birçok oyun web tasarım veya kodlama yapılarak geliştirilebilse de, kodsuz oyun yapma imkânı da bulunmaktadır. Kodsuz oyun nasıl yapılır? Kodlama ile uğraşmadan keyifli bir oyun deneyimi yaşamak isteyenlerin tek ihtiyacı; kodsuz olarak oyun oynama imkânı sunan programları kullanmak olacaktır. Bu programlar çoğunlukla IOS ve Android cihazlar için farklı farklı geliştirilmiştir.
2 – Kod Yazmadan Oyun Yapılır mı? Sıfırdan Oyun Nasıl Yapılır?
Sıfırdan bir oyun oluşturmak isteniyorsa, bu anlamda kodlama şarttır. Bu kapsamda kodsuz oyun yapabilme sonrasında oynamanın sıfırdan bir oyun ortaya koymayacağını belirtmek gerekiyor. Kod yazarak ya da yazmayarak kolayca oyun oynayabilirsiniz. Fakat kod yazmadan sıfırdan oyun oluşturup, oyun oynanamayacaktır.
3 – Telefondan Oyun Yapma Mümkün mü?
Siz de kod yazarak oyun yapmak istiyorsanız, bunun için IOS ve Android cihazları kullanabilirsiniz. Telefondan oyun yapmak ve oynamak elbette ki mümkündür. Ancak bunun için ciddi bir çaba göstermek durumunda olunduğunun altını çizmekte fayda var. İşletim sistemleri üzerinden oyun geliştirmelerini, şu şekilde yapabilirsiniz;
Cihaz İşletim Sistemi | Oyun Geliştirme Türü | Oyun Geliştirme Türü |
IOS | Kodlama | Kodsuz oyun geliştirme |
Android | Kodlama | Kodsuz oyun geliştirme |
PC | Kodlama | Kodsuz oyun geliştirme |
Mobil | Kodlama | Kodsuz oyun geliştirme |
Ücretsiz Oyun Yapma Programı Var mı? Kodsuz Oyun Yapma Programları Neler?
Kodsuz oyun yapma isteyenler için bazı programların kullanımı önerilir. Bu programlar IOS ve Android cihazlara göre ayarlandığından, tüm cihazlar için uygundur. İşte, kodsuz oyun yapabilmek için tercih edilebilecek uygulamalar;
- Unity
- Armory
- Godot
- CopperCube
- Stencyl
- Unreal Engine
- GDevelop
- BuildBox
1 – Unity
Unity oyun yapma konusunda öne çıkan uygulama içeriklerinden bir tanesidir. Bu program hem kodlu hem de kodsuz oyun yapma için tercih edilir. Uygulamada bulunan Visual Scripting teknolojisi komutlarınızı görsel bir dizi hâlinde koymanızı sağlamaktadır.
Böylece kodlamaya gerek kalmaksızın oyun oynanır. Gelişmiş görsel tarama araçları barındıran Unity programında ücretli Playmaker ve ücretsiz Bolt içerikleri bulunuyor.
2 – Kodsuz Oyun Yapma İçin Öne Çıkan Bir Uygulama: Armory
Kodsuz oyun yapma için öne çıkan Armory uygulaması; üç boyutlu oyunlar geliştirmek için ideal bir seçim olacaktır. 2019 yılında geliştirilen ve açık kaynaklı oluşu ile halen geliştirilebilen uygulama Blender üzerine inşa edilmiştir. Bu anlamda son derece popüler ve kullanışlı olduğu söylenebilecektir.
Haxe görsel programlama özelliği barındıran uygulama ile görsel tasarım ağaçları oluşturabilmektedir. Böylece basit bir şekilde oyun geliştirilebilmekte ve keyifli bir oyun süreci yaratılmaktadır.
3 – Godot
Tamamen ücretsiz bir uygulama olan Godot kodsuz oyun yapma programları içerisinde fazlasıyla tercih edilmektedir. Herhangi bir kazanç ya da lisans ücreti talep etmeyen uygulamanın oldukça kâr sağladığı söylenebilir.
Kolay bir arayüzü bulunan bu anlamda konfor sunan Godot oyun yapma uygulaması bu anlamda da tam not almıştır. Son olarak uygulama, 2D ve 3D türünde oyun oluşturabilmeyi desteklemektedir.
4 – CopperCube
2D ve 3D düzeyinde oyunlar tasarlanabilecek CopperCube uygulaması ile yapılanlar Android, IOS ve PC platformlarına aktarılabilir. Görsel tasarım araçları sayesinde kodsuz oyun yapma imkânı sunan platform, oldukça cüzi ücret ödemeyi talep etmektedir.
5 – Stencyl
Basit bir kodsuz oyun yapma programı mı arıyorsunuz? O halde Stencyl iyi bir seçenek olabilir! Kolay bir arayüzü bulunan uygulama, sürükle- bırak yöntemiyle kullanılabilmektedir. Bu yöntem sayesinde kullanıcılar kodlama yapmadan basit 2D formunda oyun içerikleri tasarlayabilir.
Web üzerinden ücretsiz bir şekilde indirilen ve kullanılan Stency için mobil uygulaması tercih edilecekse, ödeme yapılmalıdır. Yıllık ücreti ortalama 200 dolardır. Kodsuz oyun yapma uygulamaları arasında olan Stencyl için memnuniyet düzeyi oldukça yüksektir.
6 – Unreal Engine
Oyun dünyasındaki AAA oyunlarına hayat veren bir diğer kodsuz oyun yapma programı ise Unreal Engine olmuştur. Kodlama yaparak ya da kodlama yapmadan kullanılabilecek olan Unreal Engine, kendi içerisinde farklı sistemleri barındırıyor.
Oyun yapma sitesi ve uygulaması olarak beğeni toplayan platform özellikle Blueprints programı ile tam not almaktadır. Oyun içerisinde köklü değişiklikler yapabileceğiniz uygulama, sayısız eğitici video içeriği ile de beğeni toplamaktadır. 3D oyun yapma programı ücretsiz ya da düşük ücretli bir platform arayışındaysanız, Unreal Engine uygulamasını inceleyebilirsiniz.
7 – GDevelop
Açık kaynaklı olması nedeniyle geliştirilebilir olan GDevelop kodsuz oyun yapma için tercih edilmektedir. Arayüzü genelde karışık bulunan bu uygulamanın birkaç eğitici video ile kolayca çözümlenebileceği unutulmamalıdır. Tarayıcı üzerinden ya da mobil uygulaması indirilerek kullanılabilen uygulama, kodsuz oyunlar geliştirmek için iyi bir seçimdir.
8 – BuildBox
Kodsuz oyun geliştirme konusunda önerilen son site ise BuildBox olacaktır. Oyun geliştirme üzerine kurulu olan bu platform, kod yazma zorunluluğunu da ortadan kaldırabilmiştir. Birçok sistem üzerinden kullanılabilen bu uygulamanın arayüzü de son derece kolaydır.