USD32,32
EURO34,75
JPY0,211600
RUB0,352700
GBP40,64
EURO/USD1,07
BIST10.261,63
GR. ALTIN2.389,23
BTC59.172,88

Online Eğitim Nedir? Nasıl Yapılabilir?

dijitalevim_online-egitim-nedir-nasil-yapilabilir
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Online eğitim adından anlaşıldığı üzere sanal ortamda yapılan eğitimleri kapsamaktadır. Pandemi sürecinde eğitim döneminin aksamaması için online sistemler üzerinden eğitimler devam etmiştir. Bu eğitimler uzaktan eğitim ismi ile de adlandırılmaktadır. Uzaktan eğitim sayesinde kişinin fiziksel olarak herhangi bir yerde bulunmasına gerek yoktur. Pek çok sanal eğitim metodunda, katılımcıların kamera ile genel alanda görünmesi için bile herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak üniversiteler tarafından yapılan sanal eğitimlerde, öğrencilerin derslere katılımları zorunlu tutulmuştur. Bazı üniversiteler kamera ile öğrencilerin katılımını teyit etmiştir. Ayrıca sınavlar için öğrenci kimliklerini de kameradan teyit eden üniversiteler olmuştur.

Online Eğitim İçin Neler Gerekmektedir?

dijitalevim_online-egitim-nedir-nasil-yapilabilir

Online eğitim sürecinde ciddi anlamda bir ekipmana ihtiyaç bulunmamaktadır. İnternetin olduğu her ortamdan sanal eğitimlere katılmak mümkündür. Zorunlu katılımlar dışında, katılımcıların kameralarını açmaları ya da sesle katılım sağlamalarına gerek duyulmamaktadır. Bazı eğitimler canlı olarak yapılabildiği gibi bazı eğitimler de daha önce çekilen videolar üzerinden yapılmaktadır. Aslında sanal eğitim süreci daha önceden de uygulanan eğitim yöntemleri arasında yer almıştır. Ancak Covid döneminde tüm eğitimler zorunlu olarak internet ortamına aktarılmıştır. Normal şartlarda, dünya genelinde pek çok üniversitenin sanal eğitimlere geçmeye çalıştıkları bilinmektedir. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde pek çok üniversitenin borçlu durumda olması ve eğitim ücretlerinin de çok yüksek olması nedeni ile uzaktan eğitimlere yöneldikleri görülmektedir. Türkiye’de Covid sürecinden önce de uzaktan eğitimler Eskişehir Anadolu Üniversitesi aracılığı ile gerçekleştirilmekteydi.

Uzaktan Eğitim İçin Hangi Yazılımlar Kullanılmalıdır?

dijitalevim_online-egitim-nedir-nasil-yapilabilir

Online eğitim için kullanılabilecek pek çok yazılım bulunmaktadır. Bu yazılımların bazıları ücretsiz olurken bazıları da ücretli kullanım imkanı tanımaktadır. Ücretsiz uygulamalar arasında, çok katılımcının aynı anda sisteme bağlanmasına izin veren yazılımlar tercih edilmelidir. Bu sayede çok sayıda kullanıcı ile birlikte sanal eğitim alma imkanı gerçekleşecektir. Sanal eğitimler için kullanılan uygulamaların başında Zoom programı yer almaktadır. Zoom programı kolay arayüzü sayesinde pek çok kişi tarafından sevilerek kullanılmaktadır. Zoom giriş için öncelikle uygulamanın ücretsiz olarak yüklenmesi gerekmektedir.

Yükleme işleminden sonra herhangi bir kayıt açmadan konferans düzenlenebileceği gibi, elektronik posta kullanılarak da kayıt gerçekleştirilebilmektedir. Uygulama kullanılırken katılımcının ekranını paylaşması mümkündür. Bu sayede tüm katılımcılar, katılımcının ekranını görebilmektedir. İsteğe göre; ses ve görüntü kapatılarak da katılım sağlanabilmektedir.

Bunun dışında, Covid sürecinde uzaktan eğitim için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından EBA bilişim ağı kullanılmıştır. EBA, Eğitim Bilişim Ağı olarak öğrencilerin e-Okul üzerinden aldıkları şifreleri ile sisteme girebilmektedir. Veliler de bu sistemi kullanabilir. Veliler, e-devlet üzerinden alacakları şifreyi kullanarak sisteme erişebilmektedirler.  Sanal eğitimler söz konusu olduğunda öğrenme yönetim sistemleri olarak LMS de kullanılmaktadır. Bu sistemde, istenilen şekilde kullanım alanları oluşturmak mümkündür. Sisteme girmek için öğrencilerin, öğrenci numaralarını ve şifrelerini kullanmaları gerekmektedir.

Dünya Genelinde Kullanılan Yazılımlar Nelerdir?

dijitalevim_online-egitim-nedir-nasil-yapilabilir

Online eğitim için dünya genelinde kullanılan farklı özellikte yazılımlar bulunmaktadır. Bu yazılımlar arasında Microsoft Teams yazılımı dikkat çekmektedir. İnternet üzerinden yazılıma kayıt yapabilmek mümkündür. Hatta okulların da ücretsiz olarak kaydı gerçekleştirilebilmektedir. Uygulama dizüstü bilgisayarlarda kullanılabildiği gibi, akıllı telefonlarda ve tabletlerde de kullanılabilmektedir. Microsoft Teams yazılımı, uzaktan eğitim sırasında rahatlıkla kullanılabilen bir yazılımdır. Uygulama, kişiselleştirmeye imkan tanıyarak eğitim sınıflarının istenilen şekilde tasarlanmasına yardımcı olmaktadır. Uygulama üzerinden ödevler oluşturulabilmektedir. Ayrıca not defteri oluşturarak sınıflara ilişkin notlar tutulabilmektedir.

Slack uygulaması da sanal eğitim için kullanılan uygulamalar arasında yer almaktadır. Kişiler arasında özel olarak mesajlaşmaya imkan tanımaktadır. Bu uygulamalar arasında Webex uygulaması da dikkat çekmektedir. Uygulama, iş toplantıları için de ideal olmaktadır. Uygulamayı kullanmak için kişi bilgileri girilmelidir. Sesli bir iletişim kurmak isteyenler için Discord uygulaması da son derece pratiktir. Uygulama, son dönemin dikkat çeken uygulamaları arasında yer almaktadır. Edomodo uygulaması okullar için üretilmiş bir yazılımdır. Uygulamaya üç türlü giriş yapmak mümkündür. Öğrenci girişi, veli ve öğretmen girişi yapılabilmektedir.

dijitalevim_online-egitim-nedir-nasil-yapilabilir

Bu platform üzerinden ders notlarını paylaşmak ve grup davetleri gerçekleştirmek de son derece kolaydır. Tüm bu uygulamalar dışında Ücretsiz online eğitimler de sıklıkla kullanılmaktadır. Ücretsiz online eğitim programları aracılığı ile hemen her konuda eğitim almak kolaydır. Dijital eğitimleri ücretli olarak sunan web siteleri bulunmaktadır. Bu konuda Udemy oldukça dikkat çekmektedir. Site üzerinden kariyer geliştirme eğitimleri de alınabilmektedir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

trparca ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!