USD32,35
EURO34,78
JPY0,212000
RUB0,353500
GBP40,65
EURO/USD1,07
BIST10.248,18
GR. ALTIN2.392,64
BTC59.180,38

Röntgen Cihazı Ne Zaman Keşfedildi/Ne İşe Yarar?

Röntgen-cihazı
Röntgen Cihazı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Röntgen cihazı Alman bilim adamı Wilhelm Conrad tarafından, röntgen ışınları olarak bulunmuştur. Nobel Fizik Ödüllü Wilhelm Conrad’ ın keşfettiği bu icat, fizik ve tıp dünyasında büyük bir ilgiyle karşılanmıştır. Wilhelm Conrad yaptığı deneylerle röntgeni bularak, 28 Aralık 1895 yılında resmi olarak kesinleştirilmiştir.

1900 yıllarında geliştirilen röntgen filmi çekme cihazlarının, sağlık alanında kullanımı büyük bir fayda sağlamıştır. İnsan vücudunda hasta olduğu düşünülen bölgeye; x- ışınlarının geçirilerek bir film üzerinde, x ışınlarının tutulma oranlarına bağlı bir görünüm oluşturması üzerineydi. Bu ilke hala günümüzde devam eden, röntgen inceleme temelini oluşturmaktadır.

Röntgen Cihazı Ne İşe Yarar?

Röntgen-cihazı
Röntgen Cihazı

Nobel Ödüllü Alman bilim insanının keşfettiği röntgen cihazı nedir? Kısacası; organları, iç dokuları ve kemikleri elektromanyetik ışınlarının vücuttan geçirilerek görünmesini, incelenmesini sağlayan bir cihaz olarak nitelendirilmektedir. Röntgen cihazı x ışınını elde etmek için, gerekli olan süreyi sağlamaktadır. 

Röntgen cihazı kullanımı tıp dünyasında büyük bir rol oynamaktadır. Bunun en önemli sonuçlarından biri de ameliyat riskini ortadan kaldırarak, vücutta bulunan hastalıkları bu cihaz sayesinde çok daha kolay bir şekilde tanımlayabilmektedir. Birçok hastalıkta kullanılabilen röntgen cihazı, yalnızca uzman kişiler tarafından kullanılabilmektedir.

Röntgen Türleri Nelerdir?

Tıp dünyasında önemli bir yeri olan röntgen cihazı ile, vücutta farklı bölgelerin röntgeni çekilebilmektedir. Ameliyat olmadan, hastanın iç bölgesindeki rahatsızlıkların tanımlanabilmesini sağlayan bu cihaz sayesinde, sağlık alanında birçok ilerleme kaydedilmiştir. Sadece uzman kişiler tarafından kullanılması önerilen cihazın, röntgen türleri ve detayları açıklanacak olursa;

Röntgen Türleri Detayları
Karın Röntgeni Mide, böbrek, karaciğer ve mesanenin görüntülerini göstermektedir. Karın röntgeni, mesane ve böbrek taşı gibi sorunların teşhis edilmesini sağlar. Sindirim sistemini değerlendirebilmek için ise, boya ve baryum lavmanı gibi özel karın röntgenleri bulunmaktadır.
Kemik Röntgeni Genellikle kemik kırıklarında, eklem çıkıntılarında ve artriti görebilmek gibi incelemelerde kullanılmaktadır. Ayrıca kemik kanseri ve enfeksiyon belirtileri de görüntülenebilmektedir.
Diş Röntgeni Diş röntgenleri, dişlerde oluşan enfeksiyonları ve diş eti değerlendirmesinde ve farklı amaçlarla görüntülenebilmektedir.
Göğüs Röntgeni Kalp, kemik, akciğer ve göğüsteki sorunların görüntülenmesini sağlamaktadır.
Floroskopi Yumuşak dokuların ve organların, hareketli görüntülerini göstermektedir. Gastrointestinal sistem muayeneleri genellikle bu röntgen türüyle yapılmaktadır.

Röntgen Cihazı Hangi Hastalıklarda Kullanılmaktadır?

Röntgen-cihazı
Röntgen Cihazı

İnsan vücudundaki çeşitli bölgelerindeki rahatsızlıkların tanımlanmasına yardımcı olan röntgen cihazı, birçok hastalıkta kullanılmaktadır. Hastanın rahatsızlık duyduğu bölgesinde, röntgen cihazı sayesinde teşhis yapılabiliyor olması, cerrahi operasyonların azalmasına olanak sağlamıştır. Sağlık alanında önemli bir yeri olan bu cihazın kullanılabildiği hastalıklar;

  • Artrit
  • Diş Çürüğü
  • Akciğer Hastalıkları
  • Ayak Röntgeni
  • Yutulan cisimler
  • Skolyoz
  • Kifoz
  • Osteoporoz
  • Kalp Büyümesi
  • Sindirim Sistemi Problemleri
  • Kalp Büyümesi
  • Kemik Kırığı- Kemik Enfeksiyonu
  • Diş Röntgeni
  • Meme Kanseri

Hangi Durumlarda Röntgen Çekilmektedir?

Radyasyon yayma durumu var olsada, uzmanlar tarafından birçok rahatsızlığın tanımında röntgen cihazı fayda sağlıyor. Hastanın şikayetçi olduğu bölgesinde fiziksel muayene ile rahatsızlığı tanımlanmadıysa, röntgen istenmektedir. Hastadan röntgen filmi istenmesi, endişelenecek bir durum değildir.

Örneğin; kolunun üzerine düşen bir bireyin, kol ağrısı şikayeti ile muayene olduğunda röntgen filminin istenmesi en yüksek ihtimal olacaktır. Doktorun, kol kemiğinde kırık veya çatlak tanımını yapabilmesi röntgen filmi sayesinde gerçekleşir. Bu ve buna benzer birçok durumda röntgen istenmektedir. 

Röntgen Cihazı İle Vücutta Neler Görülebilir?

Röntgen-cihazı
Röntgen Cihazı

Sağlık teknolojileri arasında yer alan bu cihaz, birçok hastalığın teşhisinde kullanılmaktadır. Teşhis konulmasında fayda sağlayan röntgen filmiyle; vücuttaki bütün kemik yapılarını ve bölümlerini görebilmek mümkün. Örneğin, kol içindeki kemik yapısının nasıl olduğunu veya dişlerde oluşan enfeksiyon, diş eti problemleri görülebilmektedir.

Röntgen Cihazı Işınlarının Zararları Var mı?

Kullanım sırasında az miktarda radyasyon yayan röntgen cihazının, ışınlar dışında zararı bilinmemektedir. Vücudu az bir radyasyon ışınlarına maruz bırakan bu cihaz, gebe ve gebelik şüphesi olanlar için önerilmemesinin yanı sıra, gebelik durumu muhakkak doktor ile paylaşılmalıdır.

Röntgen Cihazı Nerelerde Kullanılır?

Röntgen-cihazı
Röntgen Cihazı

Sağlık alanında birçok faydası olan bu cihaz, genellikle özel ve devlet hastanelerinde kullanılmaktadır. Bu sağlık kurumlarının yanı sıra, diş kliniği veya sağlık kategorisinde yer alan kliniklerde de tercih edilir. Röntgen cihazı çalışma prensibi gereği, eğitimini almış kişiler tarafından kullanılması tavsiye edilir.

Sık Sorulan Sorular

Sağlık teknolojileri içinde yer alan, röntgen filmi ve cihazı hakkında sık sorulan sorular ve yanıtları;

1 – Röntgen Cihazı Ne İşe Yarar?

Alman bilim adamının keşfettiği bu cihaz, tıp alanında büyük bir yankı uyandırmıştır. Yapmış olduğu keşif; vücutta bulunan bölümlerin ve kemiklerin somut olarak tanımlanabilmesini sağlamaktadır. Yani, hastanın fiziksel görünümünde teşhis edilemeyen rahatsızlığı için, röntgenle iç bölgesine bakılabilmektedir. Veteriner röntgen cihazı fiyatları net olmamasıyla birlikte, çekim fiyatları da kurumdan kuruma değişiklik gösteriyor.

2 – Röntgen Cihazı İle Film Nasıl Çekilir?

Röntgen cihazı ile film çekilebilmek için, ilgili kurumlara giderek talebiniz doğrultusunda çekilebilirsiniz. Röntgen filmi genellikle doktor tarafından gerekli duyulduğunda, alanında uzman kişi tarafından medikal aletler yardımı ile çekilmektedir. Ağrılı olmayanı kısa süreli bir işlemdir.

3 – Film Çekilirken Metal Olursa Ne Olur?

Hastanın vücudunda herhangi bir olumsuz durum yaratmasa da röntgen filmini etkilemektedir. Yani, film sonuçlarınız yanlış çıkabilir bu da yanlış teşhise neden olur. Bu yüzden röntgen filminden önce, birey o bölge üzerindeki metalleri çıkarmalıdır.

4 – Röntgen Filmi Çektirmek Ücretli mi?

Birçok sağlık kurumunda yer alan röntgen makinesi, ücretli ve ücretsiz olarak çekilmektedir. Ücretsiz röntgen filmi, genellikle devlet hastanelerinde ve istisna olarak kliniklerde çekilmektedir. Özel sağlık kurumlarında ise röntgen filmi ücrete tabi tutulur. Belirlenen fiyat, tercih edilen kuruma göre değişiklik gösterir.

 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

trparca ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!