Sağlıklı beslenme vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerlerinin tüketilmesi anlamında kullanılmaktadır. Besin değerlerini alırken, vücudun kalori ihtiyacı da göz ardı edilmemelidir. Günlük harcanan enerji miktarına göre kalori alımı önemlidir. Herkesin gün içerisinde harcadığı enerji miktarı farklı olduğu için beslenme düzeni, kişiden kişiye göre değişebilir.
Kimisine günde 2000 kalori yeterli olurken, kimisine 3000 kalori gerekmektedir. Sağlıklı bir şekilde beslenme düzeni ile kişinin ideal vücut kütlesine sahip olması ve bu durumu sürdürmesi önemlidir. Beslenme sırasında vücuda besin ögelerinden; yağ, protein ve karbonhidrat alınmaktadır. Dengeli beslenme sırasında besin ögelerinin tamamını dengeli bir şekilde vücuda almak gerekmektedir. Yalnızca yağ ya da protein ağırlıklı beslenmek, uzun vadede sürdürülebilir bir durum değildir.
Bu Yazımızda Neler Var:
Beslenme Piramidi Ne İşe Yarar?
Sağlıklı beslenme tablosu için beslenme piramidi beş kademeden oluşan bir piramittir. En alt kısımda karbonhidratlar bulunmaktadır. Piramidin ikinci sekmesinde meyve ve sebze grubu yer almaktadır. Piramidin 3. kısmında protein ile ilgili olan tüm besinler bulunmaktadır. Sonraki katmanlarda ise yağ ve şeker bulunmaktadır. Sağlıklı bir şekilde beslenmek için piramidin en alt bölümleri tercih edilmelidir. Zaten piramidin en üstünde yer alan şeker, beslenme programlarında bulundurulmamalıdır. Sağlıklı beslenme listesi sabah öğle akşam öğünlerde dikkat edilmesi gereken besinlerden oluşmalıdır. Günün tüm öğünlerinde sağlıklı bir şekilde beslenme kurallarına uygun hareket edilmelidir.
Sağlıklı Beslenme Yemekleri İle Alınan Proteinin Faydası Nedir?
Sağlıklı beslenme Yemekleri tüketilerek alınan proteinin vücuda pek çok faydası bulunmaktadır. Öncelikle vücudun en fazla ihtiyaç duyduğu besin ögeleri arasında protein yer almaktadır. Kas gruplarının güçlenmesi ve gerektiğinde onarılması için proteinin işlevi önemlidir. Fiziksel aktiviteyi desteklemek için protein alımına dikkat edilmelidir. Kişideki motor becerilerin geliştirilmesi için protein önemli olmaktadır. Ayrıca ruhsal ve bilişsel eylemlerin sorunsuz bir şekilde sürdürülmesini de sağlamaktadır. Sporcuların beslenme programlarında protein kafi miktarda bulundurulmalıdır.
Sağlıklı Bir Beslenme Listesinde Karbonhidratın Önemi
Karbonhidratın insan sağlığına olan etkileri de oldukça fazladır. Çünkü vücudun temel enerjisi karbonhidrattan sağlanmaktadır. Tahıllarda ve kuru baklagillerde yeterli miktarda karbonhidrat bulunmaktadır. Karbonhidrat ihtiyacı kompleks karbonhidratlardan karşılanmalıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve sağlıklı bir ruh haline sahip olmak için tam tahıllar ve baklagiller tercih edilmelidir.
Örnek Günlük Beslenme Programı İçin Yağlar Ne Kadar Önemlidir?
Örnek günlük BESLENME programı için vücudun alması gereken yağ miktarı da dikkatli bir şekilde hesaplanmalıdır. Yağ tüketimi, vücudun ihtiyaç duyduğu ölçüde ve kaliteli yağlardan sağlanmalıdır. Yağ alımı, vücudun kilo artışını etkileyen önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Hormonal dengenin korunması için yağların etkisi oldukça fazladır. Yağların, vücudun ihtiyaç duyduğu ölçüde karşılanması, sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
İşlem görmüş olan yağlar, tüketimi zararlı olan yağlar arasında bulunmaktadır. Bu tür yağlar; margarin ve katı yağlardan oluşmaktadır. Balık ve zeytinyağı tüketimi, insan sağlığına çok sayıda fayda sağlayan yağlar arasında bulunmaktadır. Bunun dışında; et, süt ve kuruyemişlerde de yeterli miktarda yağ bulunduğu unutulmamalıdır.
Sağlıklı Beslenme İle İlgili Neden Bu Kadar Titiz Olunmalıdır?
Sağlıklı beslenme ile ilgili herkes azami ölçüde dikkatli olmalıdır. Çünkü sağlık için beslenmenin önemi son derece fazladır. Kişilerde yaşanan kronik hastalıkların pek çoğu, dengesiz beslenmeden dolayı meydana gelmektedir. Akut hastalıklarının ortaya çıkması ve enfeksiyon rahatsızlıklarının görülmesi de beslenme ile ilgili olmaktadır.
Fazla kilolu bir vücudun oluşması ile obezite sorunlarının yaşanması da tamamen yanlış beslenmeden kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Aşırı kilolar; kalp ve damar rahatsızlıklarına, diyabet hastalığına ve diğer pek çok rahatsızlığa neden olabilmektedir. Tiroid rahatsızlıklarının görülmesi, aşırı zayıflık hali ve büyüme ile gelişim gerilikleri de beslenme ile yakından ilişkilidir.