Siber suçlar mevcut olan bir bilişim sisteminin gizlilik durumunu ya da erişebilirliğini ihlal ederek işlenen suçlardır. Gizli bir şekilde sanal alana girilmesi ve bu alanın izinsiz bir şekilde kullanılması bir suç sayılmaktadır. Herhangi bir eylemin suç sayılması, bu eylemlerin sanal ortamlarda gerçekleştirilmesi sonucunda suç olmaktan çıkmamaktadır.
Günlük faaliyetlerin pek çoğunun sanal ortamlara taşınması ile sanal ortamlarda meydana gelen ve suç unsuru olan eylemler hızlı bir şekilde artmıştır. Teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesi ve bunun sonucunda hayatın akışı içerisinde bulunan işlemlerin sanal ortamlarda yer alması, sanal ortamların daha güvenli olması ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Siber suç çeşitleri çok farklı şekillerde kullanıcıların karşısına çıkmaktadır.
Bu Yazımızda Neler Var:
Siber Suçlar Kim Tarafından İşlenmektedir?
Siber suçlar herhangi bir kişi tarafından işlenebilmektedir. Sanal ortamın herkese açık olması, bu ortamlarda işlenen suçların herkes tarafından gerçekleştirilmesini mümkün kılmaktadır. Siber eylemleri gerçekleştirenlere siber korsan ismi de verilmektedir. Bu eylemlerin, bilinçli ve sürekli olarak gerçekleştirilmesi, eylemi yapanın korsan olarak nitelendirilmesine neden olmaktadır. Bu kişiler, mevcut sistemlere yasal olmayan yöntemlerle girerek, bu alanlarda izinsiz faaliyetler sergilemektedir.
Korsanlar, bulundukları ortamlarda yasal olmayan eylemler gerçekleştirirler. Yasal olmayan bir şekilde bulundukları ortamlarda yaptıkları tüm eylemler siber bir suç sayılmaktadır. Korsanlar, yasal olmayan eylemlerini gerçekleştirebilmek için kötü amaçlı yazılımlara başvurmaktadır. Örneğin, hedefe yönelik olarak kullanılan bir virüs, sisteme sızmak için ihtiyaç duyulan verileri, korsana ulaştırmaktadır. Bu tarz yazılımlar, korsanların eylemlerini güçlendirmektedir. Sosyal medya hesaplarının başkası tarafından ele geçirilmesi, bu suçların başka bir çeşidini oluşturmaktadır. Fake hesap siber suçlar konusunda Emniyet Genel Müdürlüğü’nün web sitesinde yönlendirmeler mevcuttur.
Siber Suçlar Sonucunda Neler Olabilir?
Sanal ortamlarda işlenen suçlar sonucunda mevcut sistemler zarar görebilmektedir. Bu nedenle sistemin güvenliğinin etkili bir şekilde sağlanması önemlidir. Siber bir saldırı; kişisel alanlara yapılabileceği gibi, kurumların sanal ortamlarına yönelik olarak da yapılabilmektedir. Bu durumda verilerin çalınması, kişilerin ya da kurumların dinlenmesi, yasal olmayan reklamların zorla gösterilmesi, kişilerin tehdit edilmesi, kişilerin şantaja maruz bırakılması, kişisel banka hesaplarına ait bilgilerin çalınması, sosyal medya hesaplarının ele geçirilmesi gibi durumlar gündeme gelebilmektedir. Ayrıca, bu tarz durumlarda, sanal olarak gerçekleştirilen suçların üzerine farklı suçlar da eklenebilmektedir.
Siber suçlar ya da Bilişim suçları sonucunda, yalnızca suçun oluşumu ile eylem sona ermeyebilir. Bazı durumlarda, ele geçirilen bilgisayarların ya da sistemlerin, korsanın başka eylemlerine destek sağlayan bir duruma hale getirilmesi de muhtemel olmaktadır. Örneğin, saldırgan tarafından gönderilen Spamlara, daha önce ele geçirilmiş olan sistemlerin de dahil edilmesi, Botnet ağlarının bir parçası olmak, DDOS saldırılarında bilinçsiz bir şekilde müdahil olmak gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Böyle bir durumda, yani ilk saldırıya maruz kalanların, sonraki saldırılarda kullanılması sonucunda, saldırıların etkilediği alan büyümektedir. Kişi farkında olmadan, başka saldırıların bir parçası olabilmektedir. Siber Suça ortak olma masum kullanıcıların zarar görmesine neden olabilir.
Suçlara Maruz Kalmamak İçin Neler Yapılmalıdır?
Suçlara maruz kalmamak adına bazı tedbirler alınmalıdır. Bu tedbirler, kişinin kendi bilgisayarını ve sahip olduğu diğer sanal ortamların erişilebilirliğini koruma altına alacaktır. Önlem olarak, öncelikle her bilgisayarda ya da sistemlerde firewall ve antivirüs gibi yazılımların yüklü olması gerekmektedir. Yüklü olan uygulamaların güncel ve aktif olmalarına dikkat edilmelidir. Güvenilmeyen web siteleri ziyaret edilmemeli, kaynağı bilinmeyen dosyalar kesinlikle yüklenmemelidir. Bu tarz önlemler, sistemin tamamen güvenli olacağı anlamına gelmese de tedbir almak, saldırıya maruz kalma riskini oldukça azaltacaktır.
Siber olarak işlenen suçlar sonucunda kişilerin ya da kurumların verilerinin çalınması, ciddi sorunları beraberinde getirmektedir. İnternet kullanıcıları tarafından, kendi postalarına gelen ve kaynağı bilinmeyen elektronik postalar kesinlikle açılmamalıdır. Saldırganlar tarafından ilgi çekici bir şekilde gönderilen elektronik postalar merak edilerek açıldığında virüse maruz kalma durumları yaşanabilmektedir. Siber suçlar Kanunu adı altında herhangi bir düzenleme bulunmadığı için bu konuda hükümetler bazında önlemler alınması da suç oranlarını ciddi anlamda azaltabilir. Siber suç cezaları ülkemizde henüz daha caydırıcı bir düzeyde olmasa da mevzuatın geliştirilmesine yönelik çalışmaların yapıldığı bilinmektedir.