USD35,93
%0.01
EURO37,42
%0.19
JPY0,235600
%0.0094
RUB0,365700
%2.45
GBP45,04
%0.28
EURO/USD1,04
%0.18
BIST9.788,64
%-0.19
GR. ALTIN3.316,96
%0.93
BTC97.408,68
%-0.36
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Swot Analizi Nedir ve Nasıl Yapılmalıdır?

Swot Analizi Nedir ve Nasıl Yapılmalıdır?

swot-analizi
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Swot analiziyle birlikte zayıf ve güçlü noktalarınızı gün yüzüne çıkartabileceğinizi biliyor muydunuz? Swot nedir ve ne işe yarar soruları son dönemin en sık sorulan soruları arasında yer alıyor. Özellikle de kariyer planlama gibi alanlarda kişisel Swot analizi büyük önem taşıyor. Bir iş girişiminde ve kariyer planında gerek kişilerin gerekse de kurumların bazı özellikleri bu analiz ile ortaya çıkabiliyor.

Özellikle kurumun ve kişilerin kendilerini tanıması bakımından bu tip bir analizin yapılması büyük fayda sağlıyor. Biz de son dönemin popüler konularından olan Swot analizini sizler için araştırdık. Swot analizi nedir ve neden yapılması gerekir sorularına kapsamlı yanıtları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Swot Analizi Nedir?

swot-analizi

Swot analizi, aslında dört adet İngilizce sözcüğün baş harflerinden oluşan bir söz grubudur. S harfi strengths yani güçlü, W harfi de weakness yani zayıflık anlamına gelir. Swot sözcüğündeki O harfi oppurtunities yani fırsat, T harfi de threats yani tehdit anlamındadır. Tüm bu sözcükler bir araya getirildiğinde SWOT sözcüğünü oluşturmaktadır.

Bu analizde amaç kişinin ya da kurumların zayıf ve güçlü yönlerini tespit etmektedir. Aynı zamanda bu analiz ile iç ve dış tehditler ve fırsatlar saptanabilmektedir. Her yeni iş girişiminde bu analizin uygulanması oldukça faydalıdır. Bu sayede gerek kurumlar gerekse de kişiler dört bir açıdan çok yönlü düşünme gelişimi göstermektedir.

Swot analizinin Türkçe’ye geçmiş versiyonu da GZFT analizidir. Hem dünyada hem de ülkemizde bu analiz türünün kullanımı oldukça yaygındır. Pek çok firma ve şirket işe alımlarını ve yeni hedeflerini bu analiz ile belirlemektedir.

Swot Analizi Ne İşer Yarar?

swot-analizi

GZFT analizi, bireylerin ya da işletmelerinin dört bir koldan düşünce geliştirmesine yardımcı olan bir uygulamadır. Bu analiz sayesinde iş alanında zayıf ve güçlü etkenler konusunda farkındalık yaratılabilir. Aynı şekilde yine iş alanında ortaya çıkan fırsatlar ve tehditler de bu analiz ile anlaşılacaktır.

Güçlü ve zayıf yönlerin irdelenmesi ve su yüzüne çıkartılması ile her daim doğru adımların atılması amaçlanmaktadır. Bununla birlikte tehdit ve fırsatlar konusunda da farkında olunarak buna göre adım atılması sağlanabilir. İş hayatında karşınıza çıkan fırsatları belli tehditler çerçevesinde değerlendirmeyi öğrenerek daha başarılı olabilirsiniz.

Analizin bir başka faydası da rakiplerin de analizini yaparak gelecek olan tehditlerin farkında olunmasının sağlanmasıdır. Aynı şekilde rakiplere yapılan analiz uygulamaları ile çeşitli fırsatların da değerlendirilmesi hedeflenmektedir.

Swot Analizinin Uygulama Aşamaları

swot-analizi

GZFT analizinin hem kişisel hem de kurumsal uygulama alanları bulunmaktadır. Bu uygulamada tek yapmanız gereken kendinize güçlü ve zayıf yanlarınızı sorabilmektir. Bu soruları kendinize sorarken de mutlaka objektif bir bakış açısı yakalamaya çalışmalısınız. Kendinize sormuş olduğunuz sorulara doğru yanıtlar vermek analizi başarılı kılacaktır.

Analizi yaparken adım atacağınız iş doğrultusunda bazı parametreleri de hesaba katmayı bilmelisiniz. Bu parametreler de yapılacak olan işteki fırsatları ve tehditleri barındırmalıdır. Kendinizde bulduğunuz zayıflıklar ve güçlü noktalar ile fırsatları değerlendirmeye çalışmalısınız. Aynı şekilde yine zayıf ve güçlü yanlarınız sayesinde tehditleri de kavuşturmayı başarabilirsiniz.

Bu iki aşamada analizinizi tamamlayarak uygulamayı sonlandırabilirsiniz. Analiz yapmak sizi kendinizi daha yakından tanımaya sevk edecektir. Aynı şekilde iş alanında atacağınız adımları bu analiz sayesinde daha sağlam bir şekilde atabilirsiniz.

Analiz Sonuçlarını Nasıl Değerlendirmelisiniz?

swot-analizi

Analiz boyunca kendinize bazı soruları sormanız gerekiyor. Bu sorular sayesinde güçlü ve zayıf yanlarınızı daha net bir şekilde tanımlayabilirsiniz. Örneğin yalnızca sizde olduğunu düşündüğünüz bir avantajınız var mı ya da bu konuda diğerlerinden farklı olarak neredesiniz diye kendinize sorabilirsiniz. Bu sorunun cevabı sizin güçlü yanınızı oluşturacaktır. Yine aynı şekilde kendinize iyi yapamadığınızı düşündüğünüz bir durumu itiraf edebilirsiniz. Bu da sizin o iş alanındaki zayıf noktanız olacaktır.

Yukarıdaki örnek sorulara en az beş tane daha ekleyerek cevaplandırmayı denemelisiniz. Her bir soruya verdiğiniz cevabı fırsatlar ve tehditler konusuna uygun olarak da cevaplandırabilirsiniz. Sorulara verdiğiniz cevaplar neticesinde güçlü yanlarınızı da kullanarak zayıf yönlerinizi nasıl yok edebileceğinizi düşünebilirsiniz. Aynı şekilde fırsatlar ve tehditleri de bir arada düşünerek kendiniz için faydalı bir yol çizebilirsiniz.

[toggles]
[toggle title=”SWOT analizi nedir, nasıl yapılır?”] Swot analizi ile birlikte zayıf ve güçlü noktalarınızı gün yüzüne çıkartabilirsiniz. Bu uygulamada tek yapmanız gereken kendinize güçlü ve zayıf yanlarınızı sorabilmektir. [/toggle]
[toggle title=”SWOT analizi kaç aşamadan oluşur?”] Content 2 [/toggle]
[toggle title=”SWOT analizi nedir ve örnek?”] Swot analizi 4 aşamadan meydana gelmektedir. güçlü yanlarınız, zayıf yanlarınız, fırsatlar ve tehditlerin tespitinden oluşur. [/toggle]

[toggle title=”Kişisel SWOT analizi ne demek?”] Kendinizi daha yakından tanıyabilmek ve geleceğe dair daha uygulanabilir planlamalar yapabilmek için yapılan swot analizi kişisel swot analizi olarak isimlendirilmektedir. [/toggle]

[toggle title=”SWOT analizi unsurları nelerdir?”] Swot analizi İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşan 4 unsuru içerisinde barındırmaktadır. S harfi strengths yani güçlü, W harfi de weakness yani zayıflık anlamına gelir. Swot sözcüğündeki O harfi oppurtunities yani fırsat, T harfi de threats yani tehdit anlamındadır. [/toggle]

[toggle title=”SWOT analizi fırsatlar ne anlama gelir?”] Swot analizi kişisel uygulanabildiği gibi işletmeler içinde uygulanmaktadır. 4 unsurundan biri olan swot analizi fırsatlar dış çevre tarafından ortaya çıkacak fırsatları ön görmenizi sağlamaktadır. [/toggle]

[/toggles]

 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. Faydalı bir yazı olmuş. SWOT analizi hem bireysel olarak hem de her türlü kurum ve işletme içerisinde uygulanabilecek bir yöntem. Doğru ve objektif olarak uygulandığında kişi ya da işletme kalitesini önemli ölçüde arttıracaktır.

  2. Faydalı bir yazı olmuş. SWOT analizi hem bireysel olarak hem de her türlü kurum ve işletme içerisinde uygulanabilecek bir yöntem. Doğru ve objektif olarak uygulandığında kişi ya da işletme kalitesini önemli ölçüde arttıracaktır.

  3. Başarılı bir işletme olabilmek için mümkün olduğu kadar verimli çalıştığınızdan emin olmanız gerekir. Sürekli olarak performans değerlendirmesi yapmanız için eylemlerinizi ve süreçlerini gözden geçirmeniz önemlidir. SWOT analizi nedir makale konularından biri olarak sıklıkla gündeme getirilir.

    Bunu başarmanın en etkili yollarından biri ise bir işletmeyi, hedefi veya performansı SWOT analizi yöntemini kullanarak değerlendirmekten geçer.

  4. Başarılı bir işletme olabilmek için mümkün olduğu kadar verimli çalıştığınızdan emin olmanız gerekir. Sürekli olarak performans değerlendirmesi yapmanız için eylemlerinizi ve süreçlerini gözden geçirmeniz önemlidir. SWOT analizi nedir makale konularından biri olarak sıklıkla gündeme getirilir.

    Bunu başarmanın en etkili yollarından biri ise bir işletmeyi, hedefi veya performansı SWOT analizi yöntemini kullanarak değerlendirmekten geçer.

Giriş Yap

trparca 2025 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!