Kenevir nedir sorusuna cevap olarak tarihin en eski bitkisel ürünlerinden biridir diyebiliriz. Kenevir, antik dönemden günümüze dek uzanan ve pek çok alanda kullanılan bir bitki türüdür. Orta Asya’dan tüm dünyaya yayılan bu bitki, tekstil, tıp, kağıt ve daha pek çok alanda kullanılmaktadır.
Kenevir, ülkemizde uyuşturucu madde yapıldığı gerekçesi ile yasaklansa da geçen senelerde yeniden yasal hale gelmiştir. 1940’lı yıllarda gelen bu yasak uzun yıllar sonra kaldırılarak bazı kentlerde kenevir üretimi yapılması sağlanmıştır. Ülkemizde de şu anda pek çok kentte kenevir çiftçiliği yapılmaktadır. Bu yazımızda kenevir nedir nerede yetişir sorularına da cevaplar bulabilirsiniz.
Bu Yazımızda Neler Var:
Kenevir Nedir?
Kenevir, cannabaceae familyasından gelen bir bitki türüdür. Bu bitkinin aklınızın alamayacağı kadar pek çok alanda kullanıldığını da belirtmemiz gerekiyor. İnsanlık tarihinin ilk dönemlerinden biri kullanılan kenevir bitkisi, endüstriyelleşme ile birlikte pek çok alanda yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Sert ve çalımsı bir yapıya sahip olan kenevirin lifleri de bir hayli uzundur.
Hem sap kısmı hem de yaprakları kullanılabilen bu bitki özellikle de tıp alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Hem kozmetik hem de ilaç sektöründe kenevir bitkisi özlü pek çok ürüne rastlayabilirsiniz.
Kenevir Nedir Ne İçin Kullanılır?
Kenevir nedir ne işe yarar sorusuna yönelik pek çok alanda çeşitli cevaplar vermemiz mümkün olacaktır. Kenevir bitkisi, kullanım alanı oldukça geniş olan bitkiler arasında yer almaktadır. Kenevirin sap kısmında yer alan uzun lifler, kumaş ve dokuma alanlarında sıklıkla tercih ediliyor. Tekstil endüstrisinin pek çok noktasında kenevir bitkisinden elde edilen liflere ihtiyaç duyuluyor.
Bunun yanında bikinin uzun lifli saplarından halat ve çuval gibi ürünler de yapılabiliyor. Çeşitli ağlar da yine bu bitkinin sağlam saplarından elde edilen lifler sayesinde yapılabiliyor. Kenevir, ilaç, kozmetik ve gıda sektörlerinde de sıklıkla tercihe edilen bir bitkidir. Bitkinin yaprak kısmı ilaç ve kozmetik alanında pek çok üründe aktif bir şekilde kullanılmaktadır.
Bitkinin sapları ve yaprak kısımları endüstride oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Buna ek olarak bitkinin tohum kısmı da yağ açısından zengin olması sebebiyle gıda ve yakıt sanayisinde de tercih ediliyor.
Kenevir Ekimi Serbest Olan İllerimiz
Ülkemizde 1940 yılında yasaklanan kenevir üretimi alınan yeni bir kararla birlikte serbest hale gelmiştir. Devlet kontrolü çerçevesinde üretilen kenevirin ekiminin serbest olduğu iller de belirtilmiştir. Buna göre pek çok ilimizde endüstriyel kenevir üretiminin yapılması serbest bırakılmıştır.
Kenevir üretimi açısından iklimi uygun olan kentlerimiz arasında; İzmir, Kayseri, Kastamonu, Adana, Amasya, Kocaeli, Samsun ve Sivas yer almaktadır.
Kenevir Nedir Neden Yasak?
Kenevir üretimi ülkemizde uzun yıllar boyunca yasaklanmış ve hiçbir şekilde üretilmesine izin verilmemiştir. Bunun da en büyük nedeni bu bitkinin uyuşturucu yapımında da kullanılmasıdır. Kenevirin aktif olarak kullanıldığı alanların arasında uyuşturucu maddelerin yapılması gelmektedir. Bu yüzden ülkemizde 1940 yıllarında yasaklanan bu bitki günümüzde kontrollü bir şekilde ekilmektedir.
Kenevir üretmek isteyen çiftçilerin de dilekçe ile gerekli izinleri almaları ve yıllık rapor vermeleri gerekmektedir. Üstelik kenevir üretimi için alınan bu izin belgesi yalnızca tek bir dönemi kapsamaktadır. Kenevir çiftçilerinin her ekim döneminde izin belgesi için başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Kenevir Üretim İzni İçin Gerekli Belgeler
Kenevir nedir sorusuna yönelik faydalı cevapları sizler için derledik. Eğer bu alanda siz de ekim yapmak istiyorsanız devlete gerekli başvuruları yapmanız gerekmektedir. Bunun için de bazı belgeleri yetkili mercilere beyan etmeniz istenmektedir. İşte, kenevir bitkisi üretimi için gerekli olan belgeler:
- Kenevir üretimi için başvuru belgesi (belgenin eksiksiz ve doğru bilgiler ile doldurulması gerekiyor)
- Nüfus kayıt örneği belgesi
- Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi
- Daha evvel keneviri uyuşturucu yapma ya da satma amacıyla ekilmediğini de kanıtlayan adli sicil kaydı
- Ekim yapılacak olan alanın yüz ölçümü ve ada parsel numarasını da içine alan özenle çizilmiş kroki
Bu yazımızda geçtiğimiz senelerde ülkemizde ekimi yasal hale gelen kenevir bitkisinden bahsettik. Dilerseniz “Aloe Vera Zararları Nelerdir? Aloe Vera Nasıl Kullanılmamalı?” yazımıza da göz atabilirsiniz. Aynı zamanda kenevir ile ilgili devlet temelli bilgilere de göz atmanız mümkündür.