USD35,92
%-0.03
EURO37,47
%0.31
JPY0,235600
%0.0099
RUB0,367100
%2.86
GBP45,07
%0.34
EURO/USD1,04
%0.34
BIST9.807,18
%0
GR. ALTIN3.312,93
%0.81
BTC98.049,39
%0.29
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Dünyanın En Büyük Uçak Faciası: Tenerife Faciası 27 Mart 1977

Dünyanın En Büyük Uçak Faciası: Tenerife Faciası 27 Mart 1977

Dünyanın En Büyük Uçak Faciası: Tenerife Faciası
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hava taşımacılığının en güvenli ulaşım biçimi olduğunu hemen herkes duymuştur. Hatta öyle ki uçak kazalarında ölüm oranları milyonlu sayılarla ifade ediliyor. Havayolunun bu denli güvenli olmasının en büyük sebeplerinden biri, her uçağın her seferinden önce defalarca kontrol edilmesidir. Uçak kazalarının ölümle sonuçlanma ihtimalinin çok yüksek olması da bu gerçeği değiştirmiyor. Örneğin herhangi bir otomobil yolculuğunda ölüm ihtimali (kazada değil) 7.6 milyonda birken, uçak yolculuğunda hayatımızı kaybetme olasılığımız 52.6 milyonda birdir. Ama Tenerife Faciası dünyanın en büyük uçak kazası olarak tarihe geçti.

[irp posts=”2846″ name=”Kördü ama geleceği görüyordu – Doğumundan Ölümüne Baba Vanga”]

Diğer bir ilginç istatistikse dünyanın en büyük ve en çok ölümle sonuçlanan uçak kazası, Pan Am ve KLM havayolu şirketlerine ait iki Boeing 747 Jumbojet’ in yerde çarpışmasıyla gerçekleşti ve 583 kişinin ölümüyle sonuçlandı. Evet, dünyanın en büyük uçak kazası Tenerife Faciası olarak tarihe geçti. Uçakların yoğun sis ve iletişimsizlik yüzünden çarpıştıkları açıkça ortada ve olay kayıtlara ‘’Pilot hatası’’ olarak geçti.

Dünyanın En Büyük Uçak Kazası

Grand Canaria Uluslararası Havalimanı Terminali’nde bir grup terörist tarafından bir bomba patlatılmış ve ikinci bomba ihbarını alan yetkililer alanı hava trafiğine kapatmış ve tüm uçuşları komşu ada Tenerife’de bulunan Santa Cruz de Tenerife şehrindeki Los Rodeos Havalimanı’na yönlendirmişlerdi. Pazar günün yoğunluğuna zor katlanan Tenerife, bir de bu trafik yönlendirmesiyle iyice karıştı. Daha da kötüsü havalimanıyla aynı irtifadaki bulutlar pistlere doğru geliyordu.

İki uçak arka arkaya taksi yaparlarken kulenin işi de git gide zorlaşıyordu. KLM pilotu kalkış pozisyonu almış ve iyice sabırsızlanmıştı. En sonunda kalkış için motorlara tam güç verdiğinde ikinci pilot, kaptan pilotu aceleci davranmaması konusunda uyardı ve kalkış izni istemeleri gerektiğini söyledi. Bunun üzerine kaptan pilot motorları durdurdu. Karşıdan gelen Pan Am uçağı ilk taksi yolu bir Jumbojet’in dönebileceği kadar geniş olmadığından bir sonraki taksi yolu C-4’e yönlendi.

KLM uçağı kalkış izni istediği sırada kulenin Pan Am uçağına kalkış sonrası rota hakkında bilgileri vermesi dışında ölümcül kazayı çağıran KLM kaptan pilotunun aynı aceleci tavrıyla tekrar motorları çalıştırdığı kara kutu kayıtlarında duyuluyor. Devamında kalkış için talimatlar bittikten sonra kulenin KLM uçağına kalkış için bekleyin, size haber vereceğim talimatı geliyor. Ancak KLM pilotu motorlara çoktan tam gücü vermiş ve kalkış için pistte hızlanıyordu.

KLM uçağının telsizindeki cızırtılar da büyük yanlış anlaşılmalara ve büyük kazaya davetiye çıkarmıştı. Pan Am uçağının da pistte olduğunu bildirmesine rağmen bu da KLM pilotlarının kulağına cızırtı olarak gelmiş ve anlaşılmamıştı. Durumdan şüphelenen KLM uçuş mühendisi, Pan Am uçağının da pistte olma ihtimalini kaptan pilota bildirmesine rağmen tecrübelerine güvenen KLM kaptan pilotu bu uyarıları dikkate almayarak hızlanmaya devam etti.

Tenerife Faciası Adım Adım Yaklaşıyor

Dünyanın En Büyük Uçak Faciası: Tenerife Faciası

Görüş mesafesi 300 metreye kadar düşerken Pan Am uçağı KLM ile aynı pistte ona doğru geliyordu ve C-4 taksi yoluna girmek üzere burnunu çevirmişti. Son anlarda birbirini fark eden iki uçakta da tam bir panik havası hakimdi ve KLM pilotu can havliyle lövyeyi sonuna kadar kendisine çekerek uçağı kaldırmaya ve Pan Am uçağının üzerinden geçirmeye çalıştı. Bu sırada aynı paniğin hakim olduğu Pan Am uçağında da kaptan pilot motorlara tam güç verdi ve bir an önce pistten uzaklaşmaya çalıştı.

KLM uçağı o dakikadan sonra ve depolarındaki onca yakıtla fazla havalanamazdı ve yaklaşık 260 km/s hızla Pan Am uçağına çarptı. O esnada Pan Am uçağı burnunu C-4 taksi yoluna çevirdiğinden ve KLM uçağının burnunun havada olmasından çarpışma tam olarak kafa kafaya değildi. KLM uçağı Pan Am uçağına sağ taraftan çarptı. Çarpışmadan önce yükselmeye çalışan KLM uçağı, çarpışmanın da etkisiyle 150 metreye kadar yükselip yere çakıldıktan sonra pistte yaklaşık 300 metre sürüklendi.

Pan Am çarpışmanın aksi yönü olan, uçağının sol arka tarafında hayatta kalabilenler hızlıca uçağı terk etmeye çalışırken, enkaza dönmekte olan uçağın hala tam güç çalışan motorlarından fırlayan ve aşırı yüksek hızlara ulaşan parçalar mürettebattan birkaç kişinin daha ölmesine sebep oldu. Bu sırada KLM uçağında sağ kalan tek bir kişi bile yoktu. Pan Am uçağından sağ kalıp yardım bekleyenler uzunca bir süre sis nedeniyle fark edilmedi. Hatta o sıra KLM uçağının enkazı ve yangınıyla uğraşan kurtarma ekipleri pistte ikinci bir uçağın olduğunu dahi bilmiyorlardı. KLM uçağının beklerken yüklendiği jet yakıtı da ortalığı cehenneme çevirmişti. Ve Tenerife o gün 583 kişiye mezar olmuştu.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

trparca 2025 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!